Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » initiatieven » Shelter City

Shelter City

Bij Justice & Peace zijn we ervan overtuigd dat het beschermen en ondersteunen van lokale mensenrechtenverdedigers de beste manier is om universele mensenrechten wereldwijd te bevorderen.

Justice & Peace stichtte in 2012 Shelter City, om op een concrete en toegankelijke manier steun te kunnen verlenen aan mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen. We bieden ze een veilig en inspirerend onderkomen. Daar komen ze op adem, ontvangen ze ondersteuning op maat en ontmoeten ze bondgenoten, met als doel om met hernieuwde kracht hun lokale veranderingsinitiatieven voort te zetten.

Tegenwoordig is Shelter City uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van betrokken steden, instituties en mensen. Elke Shelter City bestaat uit een lokaal netwerk van organisaties en burgers die mensenrechtenverdedigers voor een periode van drie maanden een veilige en inspirerende verblijfplaats biedt. Op dit moment zijn er in totaal 22 Shelter Cities in Nederland, Georgië, Tanzania, Benin, Costa Rica, Nepal, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Tot dusver heeft Shelter City steun verleend aan meer dan 621 mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld.

Ga naar de website van Shelter City

Wie zijn mensenrechtenverdedigers?

Een mensenrechtenverdediger is iedereen die zich op vreedzame wijze inzet voor vrijheid en rechtvaardigheid. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat die de rechten verdedigt van LHBTIQ’s, een visser die zijn gemeenschap en omgeving beschermt tegen een vervuilende energiecentrale, of een journalist die zich uitspreekt voor de vrijheid van meningsuiting.

Veel mensenrechtenverdedigers lopen gevaar vanwege hun activiteiten. Ze hebben te maken met intimidatie, valse beschuldigingen en zelfs fysiek geweld. Als overtuigd aanhanger van het principe van wereldwijde solidariteit, staat Shelter City zij aan zij met hen.

Onze steun

In een Shelter City kunnen mensenrechtenverdedigers uitrusten, hun netwerk uitbreiden en nieuwe kennis en vaardigheid ontwikkelen om hun weerbaarheid te vergroten. Ons doel is om ze in staat te stellen hun veranderingsinitiatieven met hernieuwde kracht voort te zetten, op een veiligere en effectievere manier.

Sluit je aan

Shelter City is een concrete en toegankelijke manier om mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen te ondersteunen. Wil jij Shelter City en mensenrechtenverdedigers steunen? Dat kan op deze manieren:

  • Word vrijwilliger bij Shelter City en stel je vaardigheden en tijd ter beschikking, bijvoorbeeld door een mensenrechtenverdediger je stad te laten zien.
  • Neem contact met ons op en nodig een mensenrechtenverdediger uit voor een college, een workshop met studenten of om te spreken op een evenement.
  • Lever een directe bijdrage aan Shelter City met een donatie.
  • Creëer een Shelter City in jouw stad door het bouwen van een netwerk van gelijkgestemde partners en neem deel aan een groeiende, wereldwijde beweging
  • Heb je een ander idee voor Shelter City? We horen er over graag over via info[at]sheltercity.org.

Wie kan zich aanmelden voor Shelter City?

Mensenrechtenverdedigers kunnen zich aanmelden voor Shelter City Nederland binnen de twee aanmeldperiodes, die zijn elk jaar in mei en november.

Om in aanmerking te komen voor Shelter City, dienen mensenrechtenverdedigers te voldoen aan bepaalde criteria en voorwaarden. Die vind je in onderstaande link.

Vind hier meer informatie

Change maker stories

Leo, een eerbetoon aan zijn vrijwilligerswerk voor mensenrechtenverdedigers

Bedankt Leo!

Luis, de strijd tegen straffeloosheid in Venezuela

steun digitale rechtenverdedigers

June, verdedigt haar recht om voor anderen op te komen in Thailand

Kom op voor je rechten