Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Artists’ Safe Haven Initiatief

Artists’ Safe Haven Initiatief

Justice & Peace is ervan overtuigd dat kunst en cultuur een essentieel onderdeel zijn van een veilige en rechtvaardige wereld. De meest effectieve manier om democratische waarden, vrijheid, en universele mensenrechten wereldwijd te promoten is door het ondersteunen en beschermen van lokale en grassroots-kunstenaars en andere change makers. Velen van hen staan onder druk vanwege hun werk. Om er voor te zorgen dat kunstenaars democratische waarden kunnen verdedigen, hebben zij veiligheid en ruimte nodig om hun standpunten te kunnen verdedigen.

Door middel van Artists’ Safe Haven dragen we bij aan het bevorderen van vrijheid van artistieke expressie wereldwijd, waaronder het recht om kunst te maken, te waarderen, te bekritiseren, het uit te kunnen dagen, het een reactie te laten oproepen en er op te antwoorden, vrij van overheidscensuur, politieke invloeden of de druk van particulieren. Met ons initiatief voor wereldwijde kunstenaars die gevaar lopen, ondersteunen wij hen, hun maatschappij en de internationale kunstscène in het bijzonder. Zo kunnen ze hun werk voortzetten, artistieke en civiele ruimte terugwinnen, zich uitspreken tegen onrecht en bijdragen aan het creëren van een eerlijker wereld.

Onze support

Door een tijdelijke veilige en inspirerende verblijfplaats en ondersteuning op maat te bieden aan wereldwijde kunstenaars in gevaar, probeert Justice & Peace hun veiligheid te bevorderen, in het bijzonder van vrouwelijke kunstenaars. Tijdens hun verblijf kunnen zij nieuwe strategieën ontwikkelen en hun belangrijke werk voortzetten voor de verbetering van mensenrechten en de vrijheid van artistieke expressie in hun land van herkomst.

In 2023 en 2024 biedt Justice & Peace aan 6 kunstenaars die gevaar lopen een tijdelijke en inspirerende verblijfplaats in Den Haag waar ze kunnen uitrusten en op adem komen, hun (creatieve) capaciteiten en netwerken uitbreiden, samenwerken en het Nederlandse publiek informeren over hun werk en hun situatie. Tijdens hun verblijf werken we aan hun veiligheid, en maken we een plan voor een veilige terugkeer na drie maanden in Nederland.

Tijdens hun verblijf is er ook aandacht voor uitwisseling en samenwerking met Nederlandse en internationale kunstenaars en – instituties. Dit ondersteunt niet alleen de ontwikkeling van de artistieke vaardigheden en benaderingen van de deelnemende kunstenaars en het bouwen van een netwerk dat hen verder kan ondersteunen in de toekomst. Ook inspireren de deelnemende kunstenaars met hun werk en de (mensenrechten)thema’s waar zij aan werken, de kunstenaars en organisaties die zij ontmoeten.

Fotograaf: Anne Reitsma fotografie

Wie kan zich aanmelden?

Het Artists’ Safe Haven initiatief is ontwikkeld voor artiesten of kunstenaars die, met hun werk, mensenrechten promoten op een geweldloze manier, en die bedreigd worden of anderszins onder druk worden gezet vanwege hun werk of activisme.

Een onafhankelijke selectiecommissie zal de uiteindelijke lijst met kandidaten samenstellen.

De huidige aanmeldronde is open! Klik hier voor meer info.

Houd er rekening mee dat geselecteerde deelnemers niet automatisch deelnemen, aangezien Justice & Peace niet de controle heeft over de uitgifte van de vereiste visa om Nederland binnen te komen.

Voor meer informatie, neem contact op via artists.safehaven@protonmail.com

News

22-02-2024

In gesprek over migratie & mensenrechten: Een event vanuit ons initiatief Samen Hier

Het Justice & Peace team nodigt jou uit op 29 februari om 13:30 in The Grey Space in the Middle in Den Haag voor een inspirerende en openhartige middag om de dialoog aan te gaan over migratie en mensenrechten.

Lees meer
06-02-2024

Shelter City Netherlands: Call for applications for June and September 2024

Justice & Peace is launching a call for applications for human rights defenders at risk to participate in Shelter City Netherlands. The deadline is 28 February 2024 at 23:59 CET (Central European Time).

Lees meer
09-11-2023

Post-colonial Identity: Een tentoonstelling van Artists’ Safe Haven initiative resident Minal

Dit is de première van Minal’s werk als onderdeel van haar residency binnen ons Artists’ Safe Haven initiatief. De tentoonstelling onderzoekt en deconstrueert identiteit in het hedendaagse Sri Lanka door middel van een multidisciplinaire mixed media benadering.

Lees meer