Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Luis

Luis, de strijd tegen straffeloosheid in Venezuela

Geschreven door Luis Carlos Diaz in het Spaans.

In maart 2019 werd Venezuela bijna een hele week lang getroffen door een nationale stroomstoring. Het hele elektrische systeem, dat door de staat wordt verzorgd, stortte in en Venezolanen werden van donderdag 7 maart tot de week erna alleen achtergelaten in de duisternis. De Venezolaanse regering gaf mij de schuld van de stroomstoring. Daarom werd ik willekeurig vastgehouden bij de uitgang van mijn werk bij het belangrijkste particuliere radiocircuit van het land: Unión Radio.

Ik reed op mijn fiets naar huis en werd onderweg aangereden door twee ongemarkeerde busjes en 16 gewapende mannen. Ze hielden me aan en identificeerden zichzelf als “Servicio Bolivariano de Inteligencia” (SEBIN). Ze bedekten mijn hoofd met een capuchon en brachten me naar een clandestien martelcentrum, waar ik ongeveer 8 uur werd vastgehouden. De VN onderzoeksmissie heeft aangetoond dat er in Venezuela clandestiene martelcentra zijn. Veiligheidstroepen zoals SEBIN en het Directoraat Militaire Contraspionage (DGCIM) zijn instanties die misdaden tegen de menselijkheid begaan, zoals opsluitingen, gedwongen verdwijningen en foltering. Ik ben een slachtoffer zoals vele anderen in Venezuela.

De agenten gebruikten gewelddadige methoden om me te dwingen een video op te nemen waarin ik mezelf beschuldigde van de valse sabotage van de elektriciteit. Ik werd gedurende de hele martel- en verhoorsessie gemaskerd. Ze namen ook mijn telefoon, mijn computer en al mijn bezittingen mee. Met de actie van haar agenten schond de Chavista regering niet alleen mijn rechten die dag, maar gebruikte die ook de staatsmedia om mij aan te vallen en te criminaliseren.

Ze vielen illegaal mijn huis binnen en tijdens de inval stalen ze al onze elektronische apparatuur en back-ups van mij en mijn vrouw. Mijn vrouw, de schrijfster Naky Soto, was kankerpatiënte en zat in haar laatste cyclus chemotherapie. De veiligheidsagenten stalen ook al ons geld, dat nodig was voor haar tweede operatie en de rest van haar medische behandeling.

Velen kwamen me te hulp. (…) Allemaal samen hebben ze me geholpen om vrij te komen. Maar ik kwam niet vrij.

We vertelden deze medische informatie aan hen en aan de rechters in de rechtszaal, maar niets hield hen tegen. Ze hebben alles van ons gestolen en vier jaar later hebben de rechtbank en het Openbaar Ministerie niet eens mijn fiets teruggegeven.’

Een politieke gevangene in El Helicoide

Ik zat opgesloten in een gevangenis voor politieke gevangenen, een martelcentrum dat bekend staat als El Helicoide. We hopen dat het ooit gesloten wordt of dat het een museum wordt over de verschrikkingen van de Bolivariaanse revolutie.

Velen kwamen me te hulp. Dankzij de druk van niet-gouvernementele organisaties, mensenrechtenactivisten, ambassades van democratische landen, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, het Europees Parlement (vanwege mijn Spaanse staatsburgerschap), de Venezolaanse kerk, vele politici, mijn journalistieke collega’s, media binnen en buiten Venezuela, mijn studenten, vrienden en honderden mensen die kwamen protesteren of de #LiberenALuisCarlos-campagne op Twitter in 12 verschillende landen lieten trenden. Allemaal samen hebben ze geholpen om mij vrij te krijgen van Helicoide.

De martelaars zijn nooit onderzocht en de zaak blijft in totale straffeloosheid.

Maar ik werd niet vrijgelaten. Een rechtbank hield me 3 jaar vast in Venezuela en blokkeerde mijn mogelijkheden om te reizen, om vrij te werken en om over mijn zaak te spreken. Ze bedreigden zowel mijn familie als mijn advocaten met gevangenisstraf als ze zouden spreken over wat ik in de gevangenis heb moeten doorstaan, en ze dwongen me ook om elke week voor de rechtbank te verschijnen.

De folteraars zijn nooit onderzocht en de zaak blijft volledig straffeloos. De staat heeft de straffeloosheid van zijn repressieve apparaat gegarandeerd, ook al is mijn zaak aan de kaak gesteld door de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, de Wereldorganisatie tegen Marteling, Amnesty International en de VN-onderzoeksmissie. De verantwoordelijken hebben nooit hun valse beschuldigingen tegen mij herroepen, maar hebben deze in hun media herhaald.

De rechtbank heeft me zogenaamd 3 jaar lang onderzocht, maar heeft nooit enig bewijs gevonden om me ergens van te beschuldigen. Door het valse onderzoek bleef ik opgesloten in het land met al mijn vrijheden beperkt, mocht ik niet werken en moest ik arbeidscontracten, reizen, academische en diplomatieke uitnodigingen en zelfs familie-uitnodigingen verliezen. Ze brachten onze economische middelen van bestaan en het leven van mijn vrouw in gevaar en veroorzaakten gezondheidsschade. Ik heb geen gerechtigheid of genoegdoening gekregen.

Meer dan 3 jaar lang kon ik geen radio doen, iets waar ik van houd, en ik kon ook niet reizen. Ik moest veel verschillende banen doen, zoals presentator, presentator van shows in bars en geïmproviseerde theaters en content generator voor andere mensen – ik heb zelfs bij een reclamebureau gewerkt. Ik kon ook banen op afstand krijgen en gebruikte de contacten die ik had om mijn profiel als adviseur communicatiestrategie voor mensenrechtenorganisaties verder te versterken. Ik heb dit vele jaren van mijn leven gedaan, maar nu doe ik het ook vanuit het perspectief van de slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen. Gelukkig is er nooit een gebrek aan vrienden geweest.

Lokale en internationale steun

Het belangrijkste in mijn proces was de juridische steun van een Venezolaanse NGO genaamd Espacio Público. Hun advocaten, experts op het gebied van vrijheid van meningsuiting, hebben mijn zaak op zich genomen en mij bijgestaan. Dankzij Front Line Defenders konden we wat apparatuur vervangen om te kunnen blijven werken. De organisatie COFAVIC heeft me ook psychologische steun gegeven.

Elk slachtoffer probeert zijn eigen identiteit weer op te bouwen en ik ben daar ook in geslaagd.

Tegelijkertijd probeert elk slachtoffer zijn eigen identiteit weer op te bouwen en ik heb dit kunnen doen door terug te keren naar mijn communicatiefuncties, zowel in maatschappelijke organisaties als in de media. Vorig jaar kon ik terugkeren naar de radio en ik had er veel plezier in, ook al is er veel censuur en zijn er dreigementen van de staat. In Venezuela worden informatie en bronnen gecensureerd en kunnen ze niet geïnterviewd worden, zoals sommige oppositiepolitici en bannelingen. Websites worden ook geblokkeerd en er worden golven van desinformatie gegenereerd zodat mensen het vertrouwen in de media, netwerken en alles in het algemeen verliezen. De Venezolaanse pers als geheel blijft echter onafhankelijk en nauwgezet werk leveren, waardoor het internationale erkenning heeft gekregen. Hoewel het niet mogelijk is om vrij een krant te drukken in het land, zijn zowel de pers als NGO’s in staat geweest om ruimtes te creëren voor publieke pleitbezorging om te documenteren en aan de kaak te stellen wat er nog steeds gebeurt in Venezuela.

Misdaden tegen journalisten zijn misdaden tegen de samenleving als geheel.

De hulp van de internationale gemeenschap is belangrijk omdat deze de naleving van de mensenrechtennormen in de regio kan eisen. Het kan aandringen op een oplossing voor de migratie- en humanitaire crisis en het gebrek aan een rechtsstaat in Venezuela. Specifiek voor de pers geldt echter dat diegenen die nog steeds verslag uitbrengen en verspreiden wat er in het land gebeurt, versterkt en ondersteund moeten worden, dus hulp kan gaan van het delen van informatie tot opleidingen en het financieren van apparatuur en technologie om te kunnen blijven werken in een precaire en bedreigde omgeving.

Misdaden tegen journalisten zijn verwondingen tegen de samenleving als geheel omdat ze de grenzen en tegengewichten van de macht uitwissen, het zwijgen opleggen over wat iedereen zou moeten weten en zowel sociale verandering als het oplossen van noodsituaties vertragen. Daarom is het met minder straffeloosheid mogelijk om meer vrede op te bouwen.

Dit artikel werd gepubliceerd ter ere van de Internationale Dag tegen straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten. Wij danken Luis voor het delen van zijn blogverhaal.

Steun ons bij het versterken en beschermen van journalisten

Luis Carlos Diaz is een Venezolaanse journalist, verdediger van mensenrechten en digitale rechten en voormalig deelnemer aan Shelter City. Hij werd door Amnesty International tot bewustzijnsgevangene verklaard.