Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » A.G.

A.G., verdedigt de planeet met zijn kunst op de Filippijnen

A.G. begon zijn missie om de illegale winning van en handel in zeezoogdieren op de Filipijnen tegen te gaan in 2010. Door middel van een krachtige straatkunstcampagne verzamelde A.G. een team van 200.000 internationale vrijwilligers om meer dan 1000 muurschilderingen aan te brengen in 16 landen, bewustwording te creëren en gesprekken op gang te brengen over de erbarmelijke omstandigheden waarin walvissen en dolfijnen leven. A.G. is een Filipijnse milieukunstenaar, mensenrechtenactivist en voormalig deelnemer van het initiatief Artist’s Safe Haven.

A.G. houdt zich actief bezig met mentorschap en verleent psychosociale diensten door het faciliteren van kunstworkshops in gemeenschappen die te maken hebben met trauma’s als gevolg van sociale conflicten en klimaatrampen. Zijn boodschap draait om dringende kwesties zoals klimaatrechtvaardigheid, mensenrechten en de rechten van de inheemse bevolking.

Door middel van zijn kunst transformeert A.G. beelden in een krachtig middel voor gemeenschapsbetrokkenheid en empowerment.

Activisme, rechtvaardigheid en artistieke vrijheid

Naast zijn impactvolle werk als verdediger en muurschilder, nam A.G. deel aan een boeiende dialoog in een podcastaflevering getiteld “The Freedom of Cartoonists and Muralists” uit de Podcast Series: Persvrijheid belicht door Beeld en Geluid. Samen met collega-cartoonisten Emanuele del Rosso (European Cartoon Award) en Tjeerd Royaards (The Cartoon Movement) onderzocht A.G. de drijfveren, uitdagingen en het transformerende potentieel van politieke kunst te midden van tegenspoed.

Het gesprek gaat over de kracht van visuele verhalen bij het aanpakken van urgente wereldwijde problemen en het inspireren van positieve verandering. Luister hieronder naar de volledige podcast aflevering in het Engels. voor meer informatie over de inzichten en ervaringen van A.G. en andere activisten.

Luister naar de volledige podcastserie “Persvrijheid belicht”.

Dit artikel en deze podcast serie werden gedeeld ter ere van de Internationale Dag van de Persvrijheid. We danken A.G. voor de diepgaande impact die hij blijft maken.