Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » My Point, Your View: Een tentoonstelling van Artists’ Safe Haven resident Yves Kulondwa
31-08-23

My Point, Your View: Een tentoonstelling van Artists’ Safe Haven resident Yves Kulondwa

Justice & Peace nodigt je uit voor de tentoonstelling  “My Point, Your View” in KV02, Korte Vijverberg 2 in Den Haag.

De tentoonstelling is de eerste tentoonstelling van een resident van het Artists’ Safe Haven initiatief en toont het werk van de Congolese cartoonist Yves ‘Kayene’ Kulondwa. Met zijn werken deelt de kunstenaar zijn perspectief op maatschappelijke issues en klimaatverandering door middel van scherpe symboliek met een komische touch. De tentoonstelling is geopend van 10:00 tot 17:00 op donderdag tot en met zondag, tot en met zondag 8 oktober.

De tentoonstelling zal worden verplaatst naar het atrium in het gemeentehuis op Spui 70 van 11 tot en met 25 oktober, ook daar kun je de tentoonstelling gratis bij wonen.

Yves over zijn tentoonstelling

“Ik ben afgestudeerd in Economie, een journalist, en boven al een cartoon kunstenaar.

Ik kom uit Bukavu, een stad in het noorden van de Democratische Republiek Congo (DRC), het rijkste land in minerale bronnen in Afrika en nummer 7 in de wereld.

Tegelijk is het ook één van de landen met de armste bevolking ter wereld, gerangschikt op de 143ste plek van 197 op het gebied van geletterdheid.

Daarnaast heeft de DRC een geschiedenis met een uitgebreid koloniaal verleden, decennia van dictatuur, verschillende dodelijke en gewapende conflicten en wijd verspreide corruptie. Mijn passie voor rechtvaardigheid en gelijkheid hebben mijn ontwikkeling als cartoon kunstenaar gevormd. Ik gebruik karikaturen omdat die het mogelijk maken om gevoelige, harde of taboe onderwerpen in de maatschappij aan te kaarten met een zekere lichtheid.

Tijdens mijn carrière heb ik mijn gevoel voor waarnemen, mijn verbeelding en mijn potlood gebruikt om te informeren, problemen aan de kaak stellen en mijn mening te delen.

Vaak vragen mensen: ‘Waarom hebben jouw tekeningen vaak een melancholische satirische ‘je ne sais quoi’?’ Nou, misschien komt dat omdat het kamp aan de overkant voortdurend probeert een overdreven verwaterd beeld van de situatie te verkopen.

Je kunt prints van Yves zijn kunst kopen bij de tentoonstelling, en je kunt Yves ondersteunen met een donatie die bijdraagt en het ontwikkelen van Yves’ trainingen aan kritische creatieve jongeren in de DRC. Je kunt Yves zijn ondertitelingen voor de tentoongestelde kunstwerken vinden in het Engels in onderstaand PDF. 

Booklet for the exhibition ‘My Point, Your View’ by Yves Kulondwa (English)

Yves « Kayene »  Kulondwa is een cartoon kunstenaar uit de Democratische Republiek Congo (DRC) en een deelnemer van het Artists’ Safe Haven initiatief. 

Eerder deze maand vond de opening van Yves zijn tentoonstelling “My Point, Your View” plaats aan de Korte Vijverberg 2. Met zijn deelname aan het Artists’ Safe Haven initiatief werden Yves’ kunstwerken al eerder tentoongesteld met de “For Earth” expositie tijdens de Coldplay “Music of the Spheres” wereldtour concerten in Amsterdam.

“Orientatie” Door Yves “Kayenne” van zijn Crossed Views collectie

Yves zijn verhaal en werk worden besproken in een artikel van het nieuwsblad Den Haag Centraal. Wil je graag meer te weten komen over de kunstenaar en de uitdagingen rondom milieurechten in de Democratische Republiek Congo? Lees het artikel via onderstaande knop.