Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Post-colonial Identity: Een tentoonstelling van Artists’ Safe Haven initiative resident Minal
09-11-23

Post-colonial Identity: Een tentoonstelling van Artists’ Safe Haven initiative resident Minal

Justice & Peace heet u welkom op de tentoonstelling ‘Postkoloniale Identiteit’.

De tentoonstelling is de première van Minal’s kunstwerken in Nederland als eerste showcase van haar residency binnen het Artists’ Safe Haven initiatief. Minal is kunstenares, mensenrechtenactiviste en docente, die haar kunst eerder heeft getoond op het United Nations Human Rights Art Festival. Daarnaast is ze ambassadrice voor Fearless Collective, een feministische beweging voor openbare kunst die samenwerkt met vrouwen van verschillende achtergronden. Samen creëren ze muurschilderingen die vrouwen uit Zuid-Azië en daarbuiten meer zichtbaarheid geven op straat.

Tentoonstelling ‘Postkoloniale Identiteit’

Deze tentoonstelling onderzocht en deconstrueerde identiteit in het hedendaagse Sri Lanka door middel van een multidisciplinaire mixed-media aanpak.

De kunstwerken van Minal belichten de multi-etnische bevolking van Sri Lanka en laten zien hoe ze de maatschappelijke perceptie van de Sri Lankaanse identiteit, zoals geconstrueerd door de Britse koloniale macht, uitdagen. De tentoonstelling nam het publiek mee op een historische en persoonlijke reis om het kruispunt van de koloniale blik en de hedendaagse Sri Lankaanse samenleving te begrijpen.

Conceptnota door Minal

Deze tentoonstelling onderzocht de postkoloniale identiteit van Sri Lanka, voorheen bekend als het eiland Ceylon. Het land werd oorspronkelijk gekoloniseerd door de Portugezen in 1505 en werd voornamelijk gebruikt voor de handel in specerijen. De Nederlanders arriveerden in 1640 in Sri Lanka en bevrijdden het land van de Portugezen met de Singalese (lokale) koningen. De Nederlanders bestuurden veel kustplaatsen op Ceylon onder het gouvernement van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ze bouwden forten en dreven handel in specerijen en tabak. Uiteindelijk werden ze opgevolgd door de Britten die honderden jaren over Ceylon regeerden.

Sinds de onafhankelijkheid worstelt Sri Lanka met zijn identiteit. Terwijl ze worstelden met dit idee, stortte het land zich in een 30 jaar durende burgeroorlog. De Singalese meerderheid vocht samen met de staat tegen de mensen in het noorden, met name de Tamilgemeenschap, die streed voor hun eigen onafhankelijkheid en afscheiding van de staat. De etnisch-religieuze scheidslijn leidde tot wantrouwen tegenover iedereen die ‘anders’ of ‘anders’ was. Dit heerst vandaag de dag nog steeds in veel gemeenschappen en wordt ook politiek gebruikt door verschillende partijen voor hun eigen macht en agenda.

Deze tentoonstelling onderzocht de vele nuances die Sri Lanka maken tot wat het nu is – een levendig, multicultureel eiland in de Indische Oceaan. Onze wortels zijn ongetwijfeld diep verbonden met buitenlandse kolonisten die Sri Lanka tot hun thuis maakten.

Als Srilankaan heb ik de unieke positie dat ik zowel tot de Singalese meerderheidsgemeenschap als tot de Tamil- en burgergemeenschappen behoor. Dit inspireerde me om op zoek te gaan naar andere personages in onze geschiedenis – sommige naamloos – om het rijke tapijt te kunnen weven dat een pluralistische en inclusieve samenleving vormt.

Vanuit haar werk op het gebied van vrouwenemancipatie en vrouwenrechten werpt Minal licht op gendergerelateerd geweld in Sri Lanka en daarbuiten. Samen met haar delen vier mensenrechtenactivisten hun verhalen, die de kwestie door een intersectionele bril bekijken en een beter begrip mogelijk maken van de veelzijdige aard van geweld tegen vrouwen.

Lees de verhalen van vrouwen die opkomen voor gendergerelateerd geweld

Minal Naomi is een multidisciplinaire kunstenaar uit Colombo, Sri Lanka, en de huidige resident van het Artists’ Safe Haven initiatief. Minal maakt gemengde kunstvormen, variërend van schilderijen en tekeningen tot muurschilderingen, textiel en poëzie. Haar werk draait om thema’s als identiteit, vrouwenemancipatie en vrouwenrechten.