Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Post-colonial Identity: Een tentoonstelling van Artists’ Safe Haven initiative resident Minal
09-11-23

Post-colonial Identity: Een tentoonstelling van Artists’ Safe Haven initiative resident Minal

Justice & Peace heet je van harte welkom op de opening van de tentoonstelling ‘Post-colonial Identity’ op 22 november in Den Haag. De tentoonstelling is de première van Minal’s kunstwerken in Nederland als onderdeel van haar residency binnen ons Artists’ Safe Haven initiatief.

Minal is kunstenaar, mensenrechtenverdediger en leraar. Haar kunst is eerder vertoond op het United Nations Human Rights Art Festival. Daarnaast is ze ambassadrice voor Fearless Collective, een feministische beweging voor openbare kunst die samenwerkt met vrouwen van verschillende achtergronden. Samen creëren ze muurschilderingen die vrouwen uit Zuid-Azië en daarbuiten meer zichtbaarheid geven op straat.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats om 17:30 op de Korte Vijverberg 2. Aanmelden is verplicht; je vindt de aanmeldlink onderaan de pagina. Mocht je 22 november niet kunnen: de tentoonstelling tot 4 december toegankelijk van donderdag t/m zondag van 12:00 – 17:00 uur.

Tentoonstelling “Post-colonial Identity”

Deze tentoonstelling onderzoekt en deconstrueert identiteit in het hedendaagse Sri Lanka door middel van een multidisciplinaire mixed-media benadering. De kunstwerken van Minal belichten de multi-etnische bevolking van Sri Lanka en laten zien hoe ze de maatschappelijke perceptie van de Sri Lankaanse identiteit, zoals die door de Britse koloniale macht is geconstrueerd, uitdagen. In haar tentoonstelling neemt Minal je mee op een historische en persoonlijke reis door de Sri Lankaanse identiteit waarbij je de gevolgen van de koloniale blik op de hedendaagse Sri Lankaanse samenleving leert begrijpen.

Conceptnota door Minal

Deze tentoonstelling onderzoekt de postkoloniale identiteit van Sri Lanka, voorheen bekend als het eiland Ceylon. Het land werd oorspronkelijk gekoloniseerd door de Portugezen in 1505 en werd voornamelijk gebruikt voor de handel in specerijen. De Nederlanders arriveerden in 1640 in Sri Lanka en bevrijdden samen met de Singalese (lokale) koningen het land van de Portugezen. De Nederlanders bestuurden veel kustplaatsen op Ceylon onder het gouvernement van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ze bouwden forten en dreven handel in specerijen en tabak. Uiteindelijk werden ze opgevolgd door de Britten die honderden jaren over Ceylon regeerden.

Sinds de onafhankelijkheid worstelt Sri Lanka met haar identiteit. Terwijl ze worstelden met dit idee, stortte het land zich in een 30 jaar durende burgeroorlog. De Singalese meerderheid vocht samen met de staat tegen de mensen in het noorden, met name de Tamilgemeenschap, die streed voor hun eigen onafhankelijkheid en afscheiding van de staat. De etnisch-religieuze verdeeldheid leidde tot wantrouwen tegenover iedereen die ‘anders’ was of anders werd gemaakt.  Dit heerst vandaag de dag nog steeds in veel gemeenschappen en wordt ook politiek gebruikt door verschillende partijen voor hun eigen macht en agenda.

Deze tentoonstelling verkent de vele nuances die Sri Lanka maken tot wat het nu is – een levendig, multicultureel eiland in de Indische Oceaan. Onze wortels zijn ongetwijfeld diep verbonden met buitenlandse kolonisten die Sri Lanka tot hun thuis maakten.

Als Srilankaan heb ik de unieke positie dat ik zowel tot de Singalese meerderheidsgemeenschap als tot de Tamil- en Burghergemeenschappen behoor. Dit inspireerde me om op zoek te gaan naar andere personages in onze geschiedenis – sommige naamloos – om het rijke tapijt te kunnen weven dat een pluralistische en inclusieve samenleving vormt.

Schrijf je in voor de "Post-colonial identity" tentoonstelling

Minal Naomi is een multidisciplinaire kunstenaar uit Colombo, Sri Lanka, en de huidige resident van het Artists’ Safe Haven initiatief. Minal maakt gemengde kunstvormen, variërend van schilderijen en tekeningen tot muurschilderingen, textiel en poëzie. Haar werk draait om thema’s als identiteit, vrouwenemancipatie en vrouwenrechten.