Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Annelies

Annelies, De Haagse Hogeschool

11 november 2022
Door Eva Schouten

De rode draad door het werk van Annelies van Rosmalen van De Haagse Hogeschool is de drijfveer om studenten meer mee te geven dan alleen hun opleiding. “Je wilt dat studenten een brede blik hebben, zich kunnen inleven in anderen en verantwoordelijkheid voelen voor de wereld om hen heen. Echt wereldburgerschap.” Annelies en Justice & Peace werken al jaren samen om dit mogelijk te maken.

“We denken allebei in mogelijkheden”

Annelies van Rosmalen is initiatiefnemer van The Lighthouse binnen De Haagse Hogeschool, een platform dat interessante activiteiten over actuele en maatschappelijke vraagstukken organiseert voor studenten, medewerkers en externen. Het atrium heeft zich ontwikkeld tot een bruisend centrum voor ontmoeting en verbinding. Toen Justice & Peace Annelies benaderde voor een samenwerking stond ze daar meteen voor open. “Het klikte vanaf het begin met de directeur van Justice & Peace, Sebastiaan. Hij loopt over van enthousiasme en is enorm bevlogen. We denken allebei in mogelijkheden.” In samenwerking met Annelies organiseerde Justice & Peace verschillende edities van de Martin Luther King Lezing en lezingen door mensenrechtenverdedigers. Ook realiseerden ze samen de Mural of Change, een enorme graffiti muur op de school, “echt een hoogtepunt”. Op 7 december 2022 vindt de volgende Martin Luther King Lezing plaats in De Haagse Hogeschool, georganiseerd samen met The Lighthouse, getiteld ‘Civil Disobedience’.

Zodra je binnenkomt in de centrale hal van De Haagse Hogeschool komen het heldere licht van de koepel en het geroezemoes van gedempte gesprekken je tegemoet. Groepjes studenten zitten te werken in het café of staan op het plein met elkaar te praten. Achterin wordt een potje tafeltennis gespeeld. Dit plein is het kloppend hart van De Haagse Hogeschool. Maar dat is lang niet altijd zo geweest.

“Voor de verbouwing was hier niks,” zegt Annelies van Rosmalen. “Mensen kwamen binnen en liepen meteen door naar hun kantoor of de collegezaal.” In 2015 werd het plein omgetoverd tot een plek die voor ontmoeting en verbinding moest zorgen, met een café, kunst, een Speakers Corner en een Innovation Playground. “Dat was mijn opdracht, ze zochten iemand om een programma op de ruimtes los te laten.” Annelies werkte op dat moment al 15 jaar bij de hogeschool als directeur van de dienst Communicatie en Marketing. Ze was toe aan verandering en zette, eerst alleen en later met een groeiend team, The Lighthouse op, een programma vol activiteiten over actuele, maatschappelijke en wereldwijde vraagstukken. Dit veranderde haar rol binnen de school volledig. Waar ze eerst in een apart gebouw voor ondersteunende diensten op de campus zat, is ze nu onderdeel van het bruisende leven op de plein.

“Je leert de hogeschool heel anders kennen, dat is zo leuk! Ik zit overal middenin, ik spreek studenten en docenten. Dat vond ik echt een openbaring.”

Martin Luther King lezing 2018, foto door Daniella van Bergen

Wereldburgerschap centraal

“De hogeschool was op dat moment ook bezig met een strategie waarin wereldburgerschap centraal staat. Je wilt dat studenten een brede blik hebben, zich kunnen inleven in anderen en zich verantwoordelijk voelen voor de wereld om zich heen. Thema’s als duurzaamheid en mensenrechten hebben we belangrijk gemaakt.” Ze organiseren lezingen, discussies en andere activiteiten over uiteenlopende vraagstukken. “We luisteren ook naar ideeën van studenten en medewerkers, dingen die zij belangrijk vinden, zoals gendervraagstukken en duurzame mode.”

Vanwege de maatschappelijke thema´s ligt een samenwerking met een NGO misschien voor de hand. Toch was de samenwerking met Justice & Peace een primeur. “Het is meestal zo dat een externe partner ons benadert,” zegt Annelies. “Ik ben in die zin wat intuïtief en impulsief. Als er iemand binnenkomt met een mooi idee, dat hier mooi past, en waarvan de inhoud ten goede komt aan onze studenten, dan ga ik ervoor.” Het contact met Justice & Peace zat meteen goed. Annelies en de directeur van Justice & Peace, Sebastiaan van der Zwaan, zijn allebei bevlogen en positief. Annelies heeft als programmamanager van The Lighthouse een onafhankelijke positie en veel vrijheid binnen de hogeschool. “Ik heb hier veel mogelijkheden, letterlijk veel ruimte en een budget waarmee ik redelijk uit de voeten kan. Dat is best luxe en ik koester dat ook.”

“Als er iemand binnenkomt met een mooi idee, dat hier mooi past, en waarvan de inhoud ten goede komt aan onze studenten, dan ga ik ervoor.”

Bijeenkomst minor peace building bij Justice & Peace

Martin Luther King Lezing en mensenrechtenlezingen

Samen organiseerden ze in 2018 de eerste Martin Luther King lezing in Den Haag, met vier sprekers die in gesprek gingen over discriminatie, racisme en sociale ongelijkheid. “Die eerste MLK lezing was heel bijzonder,” herinnert Annelies zich. “Het was druk, met een mooi programma. Het liep alleen gigantisch uit, dat weet ik nog wel.” De 2020 editie vond vanwege Covid-19 plaats in Beeld & Geluid, maar The Lighthouse was nauw betrokken.

Een ander resultaat van de samenwerking zijn de mensenrechtenlezingen voor de opleidingen Internationaal Recht en Nederlands Recht en de minor Peace Building, Justice & Human Rights. Een mensenrechtenverdediger die gevaar loopt in eigen land en daarom tijdelijk in Nederland is voor het Shelter City programma van Justice & Peace wordt dan uitgenodigd om te spreken. “Ik vind de verhalen van de mensenrechtenverdedigers mooi, want dan heb je mensen uit de praktijk met soms hele confronterende verhalen. Dat is voor studenten boeiend en leerzaam, dan hangen ze echt aan hun lippen.”

Mural of Change

De kroon op de samenwerking tussen De Haagse Hogeschool en Justice & Peace is de Mural of Change. Aan de zijkant van het hoofdgebouw van de hogeschool maakte kunstenaarsduo Karski & Beyond een prachtige muurschildering met de portretten van drie mensenrechtenverdedigers: Greta Thunberg, Berta Cáceres en Vitali Safarov. Tijdens een brainstorm met studenten van De Haagse Hogeschool ontwikkelde Justice & Peace het mensenrechtenthema van de Mural: milieurechten. “Het idee voor de muurschildering hebben ze echt opgehaald bij de studenten, met name Greta kwam bij hen vandaan,” zegt Annelies. Dat de Mural er daadwerkelijk is gekomen, is symbolisch voor de duurzame samenwerking.

“Achteraf denk ik, hoe hebben we dat nu voor elkaar gekregen? Maar we hebben het gewoon gedaan.”

Mural of Change, Haagse Hogeschool

Annelies van Rosmalen is progammamanager van The Lighthouse, het kunst, cultuur en debat platform van De Haagse Hogeschool. Ze werkt sinds 2018 samen met Justice & Peace.

Lees meer verhalen van change makers