Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Alexéy

Alexéy, wacht op de juiste man terwijl hij strijdt voor PRIDE

Interview door Nienke Kehrer

Alexéy verloor zijn baan toen hij erkende dat hij op mannen valt. “Als ze me vroegen of ik al de juiste kandidaat had gevonden om mee te trouwen, zei ik “nee, ik wacht nog steeds op de juiste man”. Zijn collega’s begonnen klachten over hem in te dienen en zijn salaris werd tot twee keer toe verminderd. Hierna besefte hij dat hij niet langer bij dit bedrijf kon blijven werken. Alexéy strijdt nu in Rusland voor homorechten.

In de laatste jaren is de situatie voor de LHBTI+ gemeenschap in Rusland ingewikkelder geworden door het beleid van de Russische overheid. Homo zijn wordt zowel door de wet als door de samenleving niet geaccepteerd. Alexéy pleit voor gelijke rechten voor de LHBTI gemeenschap. Hij werd gearresteerd, maar kwam er makkelijk van af in vergelijking met anderen, vrienden van hem zitten nog steeds in de gevangenis.

Toen de wet zich tegen homo’s keerde, dacht Alexéy erover om het land te verlaten. Maar toen de priester in zijn kerk zei dat mensen van de LHBTI+ gemeenschap trots op zichzelf zouden moeten zijn, besloot hij om te proberen een verschil te maken. Maar dat is niet makkelijk.

“Mensen van de LGBTI+ gemeenschap worden op straat uitgescholden en de media mogen geen nieuws over ons publiceren – de overheid zegt namelijk dat publicatie over dingen die gebeuren met de LHBTI+ gemeenschap, Westerse propaganda is. De politie gaat heel gewelddadig om met demonstranten en mensen vallen de LHBTI+ gemeenschap lastig.”

Alexéy was drie maanden te gast in het Shelter City programma in Nederland. Hij kreeg de kans om meerdere trainingen te volgen en om rust te nemen. “Voor de eerste keer sinds een lange tijd voel ik me veilig als ik politie op straat zie lopen. In Rusland ben ik dan alleen maar bang.” Hij is pessimistisch over de toekomst van de LHBTI+ gemeenschap in Rusland. “Als we echt iets willen veranderen, zijn demonstraties niet genoeg. Alleen als mensen uit de kast zouden komen en zouden stoppen met het leiden van een dubbelleven, zouden we vooruitgang kunnen boeken.”

Alexéy is nu terug in Rusland. Hij heeft de strijd voor rechten voor de LHBTI+ gemeenschap weer opgepakt en hoopt dat de situatie snel zal veranderen. Tijdens zijn tijd in Nederland heeft hij nieuwe inspiratie en energie gevonden. Volgens Alexéy zou Rusland een beetje meer zoals Nederland moeten zijn. Als de mensen en overheid van Rusland de LHBTI+ gemeenschap zouden accepteren, net zoals in Nederland, zou het al een stap zijn in de goede richting.