Hero
Home » Martin Luther King Lezing

Martin Luther King Lezing

De Martin Luther King Lezing is een jaarlijks evenement dat het gedachtegoed van Martin Luther King promoot om zo bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving. Justice and Peace organiseert deze Lezing samen met de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en de Stichting Martin Luther King Lezing en in samenwerking met de Haagse Hogeschool en studentenvereniging Tribez.

Martin Luther King Jr. (1929- 1968) was een Amerikaanse dominee, een vooraanstaand lid van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en een sterke voorstander van geweldloos verzet. Hij organiseerde in 1955 met een aantal anderen de boycot van lijnbussen in Montgomery, Alabama, als protest tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer. Ook leidde hij de massa demonstratie op 28 Augustus 1963 in Washington D.C..  Tijdens de demonstratie gaf hij zijn beroemde speech ‘I have a dream’. In 1964 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede, het jaar daarop kreeg hij een eredoctoraat van de VU Amsterdam. Hij werd op 4 April 1968 in Memphis doodgeschoten, op 39 jarige leeftijd.

“Tell them about the dream!”

Mahalia Jackson

Martin Luther King Lezing 2020

De Martin Luther King Lezing vindt elk jaar plaats rond de sterfdag van King plaats, begin april. In 2020 is er een online editie op de Internationale Dag van de Mensenrechten, 10 december 2020. De lezing van 2020 bestaat uit een SPOKEN WORD wedstrijd, performances en een lezing door Dr. Wes Bellamy, voormalig loco-burgemeester van Charlottesville USA en auteur van ‘Monumental: it was never about a statue’. Binnenkort zal er meer informatie op deze website worden gepubliceerd over het online evenement op 10 december 2020. U kunt zich alvast aanmelden door uw naam en e-mailadres achter te laten via onderstaande knop.

AANMELDEN

Spoken Word wedstrijd 2020

“We cannot walk alone”

Kan jij net zo’n impact maken met je speech als Martin Luther King?

Donker, licht en alles daar tussenin, we moeten leren om met elkaar te leven in plaats van tegenover elkaar te staan. Martin Luther King had een droom: dat mensen niet meer zouden worden beoordeeld op hun huidskleur. King was tot hij vermoord werd in 1968 de leider van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Deze beweging heeft er voor gezorgd dat ook Afro-Amerikanen stemrecht verwierven. King’s beroemste woorden zijn “I have a dream”, maar hij zei ook: “We cannot walk alone”. Voor zijn geweldloze protest kreeg hij zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. Treed in de voetsporen van MLK en inspireer anderen met jouw speech over hoe ze samen en met jou in actie kunnen komen om ervoor te zorgen dat mensen niet meer worden uitgesloten vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur, geaardheid of beperking.

Voorgaande lezingen

De eerste MLK Lezing, Promised Land, vond plaats op de 40e sterfdag van Martin Luther King jr. (4 april 2008) en werd gehouden door Prof. dr. James Kennedy, Hoogleraar Nederlandse geschiedenis Universiteit van Amsterdam. Sprekers van de daarna volgende lezingen waren: Paul Scheffer, Rev. Jesse Jackson, oud premier J-P Balkenende, Prof.dr. Mary King, rev. Mpho Tutu, Lodewijk Asscher, Nasrdin Dchar, Jorgen Raymann (met Don Ceder, Giovanca en Jerry King Luther Afriyie) en Samira Rafaela.

Foto door Daniella van Bergen

Lees meer over de MLK Lezingen

De MLK lezing bestaat sinds 2008. Tot 2016 georganiseerd door Stichting r.k. Spiritueel centrum de Boskant in Den Haag en de Vrije Universiteit Amsterdam, daarna door Justice and Peace Nederland en de VU, verenigd in de Stichting Martin Luther King Lezing.

“Ook al ben je niet met racisme bezig, racisme is bezig met jou.”

Jerry King Luther Afriyie

Over Stichting Martin Luther King Lezing

In november 2007 werd tijdens het bezoek van King-biograaf Clayborne Carson en Mark Gonnerman, beiden van de Stanford Universiteit, het plan voor dit M.L. King jr. project geboren. Naar aanleiding daarvan nam Theo Wierema, directeur van de Boskant het initiatief tot de jaarlijkse MLK lezing en nodigde hij Jacob Bouwman van de Vrije Universiteit Amsterdam uit, om daarbij partner te worden. Hij vroeg de Vrije Universiteit Amsterdam vanwege het eredoctoraat dat Dr. King in 1965 aan de VU ontving. Dit eredoctoraat insprireert de VU nog altijd tot een inclusieve benadering van diversiteit. Het project geeft aandacht aan het gedachtengoed van King vanuit de overtuiging dat zijn opvattingen en levensvisie ook nu voor onze samenleving relevant zijn.

In december 2012 werd door beide partners de Stichting Martin Luther King lezing opgericht. Sinds 2013 worden de lezingen georganiseerd door de Stichting Martin Luther King lezing. Vanaf 2016 heeft Justice and Peace Nederland Stichting De Boskant vervangen als organiserend partner. In Den Haag werkt Justice and Peace samen met de Haagse Hogeschool.