Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Martin Luther King Lezing

Martin Luther King Lezing

De Martin Luther King Lezing is een jaarlijks evenement dat het gedachtegoed van Martin Luther King promoot om zo bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving. Justice and Peace organiseert deze Lezing samen met de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en de Stichting Martin Luther King Lezing en in samenwerking met de Haagse Hogeschool en studentenvereniging Tribez.

Martin Luther King Jr. (1929- 1968) was een Amerikaanse dominee, een vooraanstaand lid van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en een sterke voorstander van geweldloos verzet. Hij organiseerde in 1955 met een aantal anderen de boycot van lijnbussen in Montgomery, Alabama, als protest tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer. Ook leidde hij de massa demonstratie op 28 Augustus 1963 in Washington D.C..  Tijdens de demonstratie gaf hij zijn beroemde speech ‘I have a dream’. In 1964 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede, het jaar daarop kreeg hij een eredoctoraat van de VU Amsterdam. Hij werd op 4 April 1968 in Memphis doodgeschoten, op 39 jarige leeftijd.

“Tell them about the dream!”

Mahalia Jackson

Martin Luther King Lezing 2021

Op donderdag 28 oktober wordt de Martin Luther King lezing gehouden in de Vrije Universiteit Amsterdam, dit jaar als onderdeel van de Black Heritage Night. Amsterdam was eeuwenlang het centrum van de handel in tot slaaf gemaakten. Dit slavernijverleden is te weinig bekend. Deze zomer maakte de burgemeester officieel excuses voor deze rol. Tijdens de avond staan we stil bij deze duistere bladzijden uit het verleden, maar vieren we ook zwart erfgoed in de Martin Luther King Lezing van Jennifer Tosch, de expositie ‘Constructing Space’ en de vertoning van de documentaire ‘King: A filmed record…Montgomery to Memphis’. Voor meer informatie, ga naar het evenement.

Martin Luther King Lezing 2020

In 2020 was er een online editie op de Internationale Dag van de Mensenrechten, 10 december 2020. De lezing van 2020 werd live vanuit Den Haag uitgezonden en bestond uit een SPOKEN WORD wedstrijd, performances en een lezing door Dr. Wes Bellamy, voormalig loco-burgemeester van Charlottesville USA en auteur van ‘Monumental: it was never about a statue’. Het thema van de lezing was “We cannot walk alone”, een citaat uit de beroemde ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King in 1963. Een uitspraak die goed past bij 2020, een jaar waarin wereldwijd en in Nederland verdeeldheid en geweld oplaaiden, maar er ook mensen en bewegingen op zoek zijn naar verbinding. De lezing is georganiseerd in samenwerking met Vrije Universiteit Amsterdam, de Haagse Hogeschool, Studentenvereniging Tribez en Museum Beeld & Geluid Den Haag. Binnenkort wordt er een video gepubliceerd op onze social media kanalen met alle hoogtepunten van het event. U kunt de gehele lezing terug kijken via deze link op Crowdcast.

 

Spoken Word wedstrijd 2020

Onderdeel van de Martin Luther King Lezing

“We cannot walk alone”

Donker, licht en alles daar tussenin, we moeten leren om met elkaar te leven in plaats van tegenover elkaar te staan. Martin Luther King had een droom: dat mensen niet meer zouden worden beoordeeld op hun huidskleur. King was tot hij vermoord werd in 1968 de leider van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Deze beweging heeft er voor gezorgd dat ook Afro-Amerikanen stemrecht verwierven. King’s beroemste woorden zijn “I have a dream”, maar hij zei ook: “We cannot walk alone”. Voor zijn geweldloze protest kreeg hij zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. Deze uitspraak was het thema van de wedstrijd en alle inzendingen werden bejureerd door een deskundige jury; voorzitter Elten Kiene (Spoken Word artiest), Hella van der Wijst (tv presentator en programma maker), Shanica Romney (bestuur studentenvereniging Tribez) en Domenica Ghidei (bestuur Stichting Martin Luther King lezing).

We hebben vele inzendingen mogen ontvangen en de kwaliteit was zeer hoog, de jury stond daarom voor een lastige keuze. Uiteindelijk zijn er 4 deelnemers uitgekozen die een prijs kregen voor hun bijdrage, namelijk Achi Chioma (aanmoedigingsprijs), Myron Hamming (3e prijs), Benzokarim (2e prijs) en de winnaar van de wedstrijd was Amara van der Elst. Zij hebben alle vier hun Spoken Word voordracht live aan het publiek ten gehore gebracht tijdens het event. Je kunt de Spoken Word voordrachten terugkijken via deze link.

Winnares Amara van der Elst, Spoken Word wedstrijd 2020

Voorgaande lezingen

De eerste MLK Lezing, Promised Land, vond plaats op de 40e sterfdag van Martin Luther King jr. (4 april 2008) en werd gehouden door Prof. dr. James Kennedy, Hoogleraar Nederlandse geschiedenis Universiteit van Amsterdam. Sprekers van de daarna volgende lezingen waren: Paul Scheffer, Rev. Jesse Jackson, oud premier J-P Balkenende, Prof.dr. Mary King, rev. Mpho Tutu, Lodewijk Asscher, Nasrdin Dchar, Jorgen Raymann (met Don Ceder, Giovanca en Jerry King Luther Afriyie) en Samira Rafaela.

Foto door Daniella van Bergen

Lees meer over de MLK Lezingen

De MLK lezing bestaat sinds 2008. Tot 2016 georganiseerd door Stichting r.k. Spiritueel centrum de Boskant in Den Haag en de Vrije Universiteit Amsterdam, daarna door Justice and Peace Nederland en de VU, verenigd in de Stichting Martin Luther King Lezing.

“Ook al ben je niet met racisme bezig, racisme is bezig met jou.”

Jerry King Luther Afriyie

Over Stichting Martin Luther King Lezing

In november 2007 werd tijdens het bezoek van King-biograaf Clayborne Carson en Mark Gonnerman, beiden van de Stanford Universiteit, het plan voor dit M.L. King jr. project geboren. Naar aanleiding daarvan nam Theo Wierema, directeur van de Boskant het initiatief tot de jaarlijkse MLK lezing en nodigde hij Jacob Bouwman van de Vrije Universiteit Amsterdam uit, om daarbij partner te worden. Hij vroeg de Vrije Universiteit Amsterdam vanwege het eredoctoraat dat Dr. King in 1965 aan de VU ontving. Dit eredoctoraat insprireert de VU nog altijd tot een inclusieve benadering van diversiteit. Het project geeft aandacht aan het gedachtengoed van King vanuit de overtuiging dat zijn opvattingen en levensvisie ook nu voor onze samenleving relevant zijn.

In december 2012 werd door beide partners de Stichting Martin Luther King lezing opgericht. Sinds 2013 worden de lezingen georganiseerd door de Stichting Martin Luther King lezing. Vanaf 2016 heeft Justice and Peace Nederland Stichting De Boskant vervangen als organiserend partner. In Den Haag werkt Justice and Peace samen met de Haagse Hogeschool.