Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » De MLK Lezingen

De MLK Lezingen

De Martin Luther King lezing bestaat sinds 2008. Aanvankelijk werd de lezing georganiseerd door de beide partners stichting r.k. Spiritueel centrum de Boskant in Den Haag en de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2013 worden de lezingen georganiseerd door de Stichting Martin Luther King lezing (waarin sinds 2016 Justice and Peace Nederland en de Vrije Universiteit Amsterdam samenwerken).

Martin Luther King Lezing 2022

Op woensdag 7 december 2022, vlak voor de Internationale Dag van de Mensenrechten, vond de jaarlijkse Martin Luther King Lezing plaats in The Lighthouse, onderdeel van de Haagse Hogeschool. Tijdens deze boeiende avond met inspirerende gasten, live optredens en krachtige woorden hebben wij stilgestaan bij de noodzaak van burgerlijke ongehoorzaamheid en de vormen die het in het verleden heeft aangenomen en aanneemt in het heden. Hoe maak je onrecht zichtbaar en hoe open je de weg naar positieve verandering? Hoe pak je de blinde vlek voor structureel en institutioneel racisme aan, zonder geweld te gebruiken? De Martin Luther King lezing werd gegeven door Clarice Gargard, journalist, programma-, en filmmaker en schrijfster. Clarice Gargard is een van de belangrijkste stemmen binnen het publieke debat in Nederland. In haar onderzoek naar de deconstructie en wederopbouw van de samenleving pleit ze voor verzet tegen macht, sociale rechtvaardigheid en het opnieuw vormgeven van de samenleving. In haar speech “Why, resist?” legde Clarice de nadruk op de rol van verzet en van het kennen en respecteren van jezelf en het verleden. Daarnaast kwamen de revolutie die wereldwijd plaatsvinden, het “woke” zijn en de “cancel, accountability en call out cultuur” aan bod, terwijl ze tegelijkertijd stilstond bij de weg naar bevrijding en transformatie.

U kunt nu de optredens van Clarice en van de winnaars van de Martin Luther King Performance Competition 2022 hier bekijken.

 

Martin Luther King lezing 2021

Op 28 oktober 2021 werd de Martin Luther King lezing gehouden in de Vrije Universiteit Amsterdam, dit jaar als onderdeel van de Black Heritage Night. Tijdens deze  inspirerende avond met aansprekende gasten, indrukwekkende live performances en krachtige woorden stonden we stil bij de duistere bladzijden en de impact van het slavernijverleden, maar vierden we vooral zwart erfgoed. De Martin Luther King Lezing was in handen van Jennifer Tosch, oprichter van Black Heritage Tours in Amsterdam, New York en Brussel. Medeoprichter van de Sites of Memory Foundation én lid van het Mapping Slavery Project Nederland. Tosch benadrukte in haar lezing de rol van vrouwen in het activisme. Want al werd de stem van vrouwen vroeger nauwelijks gehoord, de geschiedenis leert ons dat zij opkwamen voor hun rechten.

Martin Luther King Lezing 2020

In 2020 was er een online editie op de Internationale Dag van de Mensenrechten, 10 december 2020. De lezing van 2020 werd live vanuit Den Haag uitgezonden en bestond uit een SPOKEN WORD wedstrijd, performances en een lezing door Dr. Wes Bellamy, voormalig loco-burgemeester van Charlottesville USA en auteur van ‘Monumental: it was never about a statue’. Het thema van de lezing was “We cannot walk alone”, een citaat uit de beroemde ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King in 1963. Een uitspraak die goed past bij 2020, een jaar waarin wereldwijd en in Nederland verdeeldheid en geweld oplaaiden, maar er ook mensen en bewegingen op zoek zijn naar verbinding. De lezing is georganiseerd in samenwerking met Vrije Universiteit Amsterdam, de Haagse Hogeschool, Studentenvereniging Tribez en Museum Beeld & Geluid Den Haag. Binnenkort wordt er een video gepubliceerd op onze social media kanalen met alle hoogtepunten van het event. U kunt de gehele lezing terug kijken via deze link op Crowdcast.

Martin Luther King Lezing 2019

Gamechangers

Donderdagavond 28 november vond de Martin Luther King Lezing plaatst die dit jaar geheel in teken stond van jonge gamechangers. Jongeren die zich met hart en ziel inzetten om daadwerkelijk iets te doen aan de grote vraagstukken van deze tijd zoals migratie, kansengelijkheid, afval en klimaatverandering. De avond begon met optredens van de genomineerden voor de Martin Luther King Spoken Word Wedstrijd in de Foyer.

Bovenaan de trap, die als podium diende, brachten Mohamed Badaou, Nicole Whyte, Tom Strik, Latiffah Salima Baldeh en Erwin de Sterke hun poëtische woordkunsten die aansloten bij het gedachtegoed van Martin Luther King ten gehore.

Sprekers: Kathleen Ferrier, Samira Rafaela, spoken word artiest Babs Gons en talkshow host: Shay Kreuger.

Lees verder

Martin Luther King Lezing 2018

‘Live together or perish as fools’

Wat een avond! Wij kijken terug op een fantastische avond met sterke gesprekken. Zo goed om te zien dat er ruimte was voor verschillende stemmen en dat die stemmen ook gehoord werden. Don Ceder riep ons op om de Mahalia Jackson te zijn en onze omgeving te blijven herinneren aan hun dromen. “Tell them about the dream!”

Jerry King Luther Afriyie stelde op constructieve manier de samenleving aan de kaak: “Ook al ben je niet met racisme bezig, racisme is bezig met jou.” En Jorgen Raymann pleitte voor meer onderling begrip: “Don’t hate, educate!”

Giovanca sloot de ronde van statements en gaf een blik in haar leven. Ze liet zien wat dr. King voor haar bekende, van tiener naar jongvolwassene en nu zelf als moeder. Ze vindt het belangrijk dat iedereen overal ter wereld gelijke kansen krijgt. “Als ik nu naar mijn dochtertje kijk: ik snap je nu dr. King, de wens die je voor je kinderen had.”

Stichting Julius Leeft heeft de avond een nog specialer gevoel gegeven met de prachtige optredens over Martin Luther King.

Maar de avond werd pas compleet door jullie input. Bedankt voor jullie scherpe vragen en opmerkingen. Jullie houden de vreedzame strijd van King levendig, want we hebben nog een lange weg af te leggen.

Martin Luther King lezing 2017

Acteur Nasrdin Dchar houdt op 4 april de achtste Martin Luther King Jr. Lezing met de titel Een Droom voor Iedereen op de Vrije Universiteit Amsterdam. Dchar houdt een pleidooi voor saamhorigheid in onze diverse samenleving om polarisatie en angstcultuur tegen te gaan. In dit avondprogramma ook optredens van rapformatie Zwart Licht en spreken Manuela Kalsky (bijzonder hoogleraar Theologie en Samenleving) en Sinan Çankaya (universitair docent Bestuurswetenschappen en Politicologie) een column uit. Moderator is journalist Hella van der Wijst.

Saamhorigheid en empathisch vermogen

Nasrdin Dchar wil bijdragen aan het verbinden van mensen op weg naar een diverse samenleving waarin het empathisch vermogen en de bereidheid om naar de ander te luisteren centraal staat. Hij roept op om te leven „met een groot hart”, en de ander vooral niet te zien als moslim, of jood, of uitkeringstrekker, maar als mens. Dchar is initiatiefnemer van Ieder1, een platform voor mensen die verschillen als kracht zien.

foto: Janey van Ierland

Martin Luther King lezing 2015

Het ware gezicht

De zevende M.L. King jr lezing vond plaats op 9 april 2015 in de Boskant te Den Haag door vice premier Lodewijk Asscher.

We zien pas het ware gezicht van de ander als we bij onszelf te rade gaan of we verborgen vooroordelen hebben over die ander. Dit vergt een kritische blik naar binnen en een onbevooroordeelde blik naar buiten. Dit wordt ook wel onbewust en onderhuids racisme genoemd. Nederland is daarmee niet racistisch, maar als we niet kritisch naar onszelf kijken blijft er wel onderhuids racisme in Nederland.

Lodewijk Asscher over de erfenis van Martin Luther King Jr. “Toen mijn vader 18 was en mocht stemmen, mochten grote groepen mensen dat in Amerika niet. En toen ik zelf achttien was en voor het eerst mocht stemmen, mocht de meerderheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking dat niet. Nu heeft iedereen in Amerika en in Zuid-Afrika stemrecht, door de onvermoeibare inzet van mensen als Dr. Martin Luther King Jr. Maar gelijke rechten betekenen nog niet gelijke kansen – helaas. Dat wist Martin Luther King Jr. ook. Het is aan ons om zijn werk voort te zetten. De ongelijkheid te zien, te erkennen, én altijd hoop te hebben in gelijkheid. Om, zoals hij zei, zowel een realist te zijn als een idealist.”

Met verder Khalid Kasem (advocaat), Kathleen Ferrier (vz Stichting MLK Lezing) , Jaap Winter (vz CvB VU)  en Moon Manik (scholier)

Moderator: Gijs Wanders Muziek: i.s.m. Koninklijk Den Haag

Martin Luther King Lezing 2014

De zesde M.L. King jr lezing vond plaats op 7 april 2014 in de Vrije Universiteit Amsterdam. De lezing werd gehouden door rev. Mpho Tutu onder de titel Passing on the tradition of hope.

Mpho Tutu is de dochter van nobelprijswinnaar Desmond Tutu en diende lange tijd als geestelijke in de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika. Dit ambt legde ze echter naast zich neer toen ze trouwde met de Nederlandse hoogleraar aan de Vrije Universiteit, Marceline van Furth. Het homohuwelijk is in 2006 gelegaliseerd in Zuid-Afrika, maar de Anglicaanse kerk hield vast aan haar oude regels. Toen ze trouwde met van Furth, moest Mpho Tutu noodgedwongen terugreden van haar ambt als priester.

Martin Luther King Lezing 2013

De vijfde M.L. King jr lezing vond plaats op donderdag 23 mei 2013 in de Boskant te Den Haag. De lezing werd gehouden door Prof.dr. Mary King, hoogleraar aan de Peace University van de VN te Costa Rica.

 

Martin Luther King Lezing 2011

De vierde M.L. King jr lezing vond plaats op maandag 4 april 2011 in de Boskant te Den Haag. De lezing met als titel ‘A single garment of destiny’ werd gehouden door oud premier J-P Balkenende.

Martin Luther King Lezing 2010

De derde M.L. King jr. lezing vond plaats op donderdag 4 februari 2010 in de Boskant te Den Haag. De lezing met als titel ‘Keep hope alive’ werd gehouden door Rev. Jesse Jackson.

Martin Luther King Lezing 2009

De tweede M.L. King jr.lezing vond plaats op zaterdag 4 april 2009 in de Boskant te Den Haag. De lezing met als titel ‘Een emancipatie zonder einde: Martin Luther King en wij’ werd gehouden door Paul Scheffer, publicist en bijz. hoogleraar  aan de Universiteit van Amsterdam.

Martin Luther King Lezing 2008

De eerste M.L. King jr. lezing vond plaats op vrijdag 4 april 2008 in de Boskant b.g.v. de 40e sterfdag van Martin Luther King jr. en werd gehouden door Prof. dr. James Kennedy, Hoogleraar Nederlandse geschiedenis Universiteit van Amsterdam.