Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Home » Evenementen » Martin Luther King Lezing 2020

Martin Luther King Lezing 2020

“We cannot walk alone”

10 december 2020, 19:30 uur
Met: Dr. Wes Bellamy – wetenschapper, activist, politicus en schrijver
L
ive online vanuit Den Haag

 

Op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, om 19.30 uur, vindt de jaarlijkse Martin Luther King Lezing plaats. Vanwege corona online, live vanuit Den Haag. Het thema is “We cannot walk alone”, een citaat uit de beroemde ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King in 1963. Een uitspraak die goed past bij 2020, een jaar waarin wereldwijd en in Nederland verdeeldheid en geweld oplaaiden, maar er ook mensen en bewegingen op zoek zijn naar verbinding. Op het programma staan activist, wetenschapper en (voormalig) locoburgemeester van Charlottesville tijdens de Unite the Right Rally in 2017, Dr. Wes Bellamy, en spoken word artiest en winnaar van de Cultuurprijs Zuid-Holland, Elten Kiene. Aan het einde worden de winnaars van de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd bekend gemaakt. Wat is er nodig om als individu, community en samenleving racisme en ongelijkheid te veranderen? Hoe overwin je samen polarisatie en ongemakkelijkheid? Durf je hierbij ook kritisch naar jezelf te kijken en je fouten toe te geven? We cannot walk alone…

Keynote speaker Dr. Wes Bellamy

‘We moeten ons ervan bewust zijn dat deze discussies zo lastig en gepolariseerd zijn dat het tijd nodig heeft om mensen te laten inzien waarom we hierom vragen,’

(Dr. Wes Bellamy)

Dr. Bellamy begon zijn politieke carrière in Charlottesville als jongste gekozen lokale politicus. Tijdens zijn ambtsperiode ging hij gevoelige onderwerpen niet uit de weg. Zijn oproep om standbeelden die herinneren aan personen die in het verleden rassendiscriminatie en slavernij verheerlijkten te verwijderen stuitte op verzet vanuit zowel rechtse suprematisten als de zwarte gemeenschap . Toch zette hij door. In deze periode leerde hij om “geduldig te zijn met mensen, maar ongeduldig als het gaat om vooruitgang.” Inmiddels is hij medeoprichter van Our Black Party, om ervoor te zorgen dat “zwarte mensen zelf eigenaar kunnen zijn van onze politiek en onze gemeenschappen.”

Programma (19.30 – 20.30)

  • Lezing door keynote speaker Dr. Wes Bellamy (Charlottesville, USA)
  • Q&A met o.a. studenten, Kathleen Ferrier en publiek. Onder leiding van Maria Toko.
  • Optreden door spoken word artiest Elten Kiene
  • Optredens en prijsuitreiking MLK Spoken Word wedstrijd

“We cannot walk alone”

“And as we walk, we must make the pledge that we shall always march ahead.

We cannot turn back.[…]

With [our] faith, we will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope. With this faith, we will be able to transform the jangling discords of our nation into a beautiful symphony of brotherhood. With this faith, we will be able to work together, to pray together, to struggle together, to go to jail together, to stand up for freedom together, knowing that we will be free one day.”

(Martin Luther King Jr., ‘I have a dream’, Speech voor het Lincoln Memorial in Washington D.C. 28 augustus 1963)

De Martin Luther King Lezing

“Tell them about the dream!”

(Mahalia Jackson)

De jaarlijkse Martin Luther King lezing is een initiatief van de MLK Lezing Stichting en wordt uitgevoerd door de mensenrechtenorganisatie Justice and Peace in samenwerking met de Haagse Hogeschool, Vrije Universiteit Amsterdam en studentenvereniging Tribez. Voorgaande sprekers waren Paul Scheffer, Rev. Jesse Jackson, oud premier J-P Balkenende, Prof.dr. Mary King, rev. Mpho Tutu, Lodewijk Asscher, Nasrdin Dchar, Jorgen Raymann,  Don Ceder, Giovanca,  Jerry King Luther Afriyie en Samira Rafaela.

Foto door Daniella van Bergen