Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Kiruba

Kiruba, Munusamy, mensenrechtenadvocaat en Dalit vrouwenactivist uit India

Geschreven door: Patrick van Wersch
Bewerkt door: Olivia Ayes

Kiruba ging graag in op de uitnodiging van de Politieacademie om daar te spreken over mensenrechtenschendingen in India. Na afloop van haar presentatie ging zij met vijftig studenten van de academie in gesprek. Zij hadden haar Facebook berichten gelezen en spraken hun bewonderding uit voor het werk dat ze doet. “We weten niet hoe je het doet, maar we zijn geïnspireerd,” vertelden ze haar. Waarop Kiruba antwoordde “dat je nooit bang moet zijn om je dromen te volgen”.

Onlangs hoorde Kiruba het verhaal over een vrouw die meisjes uit Indiase tribale gemeenschappen traint in het verkrijgen van een opleiding en werk. Zij kreeg de kans om naar de Verenigde Staten te reizen en daar een TED Talk te geven over wat ze doet. Ze maakte zich toen zorgen dat haar Engels niet goed genoeg zou zijn om voor een Amerikaans publiek te spreken, maar nadat ze Kiruba’s Hague Talks toespraak had gezien realiseerde ze zich dat de boodschap belangrijker is dan hoe goed iemand de taal spreekt.

De 32-jarige Kiruba Munusamy is inderdaad expert in het overbrengen van een boodschap en dat moet ook wel, anders was ze nooit een onafhankelijke mensenrechtenadvocaat geworden bij de Hoge Raad van India.

Begin 2017 verbleef Kiruba drie maanden in Nijmegen als onderdeel van het Shelter City programma. Shelter City is een landelijk initiatief van Justice and Peace Nederland om mensenrechtenverdedigers te beschermen, in samenwerking met een groeiend aantal Nederlandse steden en lokale organisaties.

Kiruba verbleef In het begin van 2017 drie maanden in Nijmegen als onderdeel van het Shelter City Programma. Shelter City is een landelijk initiatief van Justice and Peace Nederland om bescherming te bieden aan mensenrechtenverdedigers in samenwerking met een groeiend aantal Nederlandse steden en organisaties.