Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Yves

Yves, cartooning for change

Cartoon kunst van Yves Kulondwa (aka Kayene) uit de Democratische Republie of Congo (DRC).

Yves Kulondwa uit de DRC, is oud-deelnemer van het Artists’ Safe Haven initiatief.

Yves ziet zichzelf als artivist: hij is kunstenaar en activist. Met zijn cartoons wil hij cruciale en gevoelige onderwerpen in zijn gemeenschap en in de wereld bespreekbaar maken en mensen stimuleren om hun perspectief te veranderen en bij te dragen aan positieve verandering.

Yves begon te tekenen om een connectie te maken met mensen om hem heen, hij ziet zichzelf als een verlegen persoon. Al snel begon hij zijn werken te wijden aan onderwerpen die belangrijk voor hem zijn, zoals klimaatverandering en sociale kwesties. Ver weg van de bedreigingen vanwege zijn werk, kan hij in een veilige en inspirerende omgeving uitrusten en zijn kunst en netwerk ontwikkelen. Hij gebruikt zijn talent om een brug te vormen tussen de klimaatwetenschap en de samenleving, om meer aandacht naar klimaatproblematiek te brengen.

“75% van de Congolezen had niet de kans om naar school te gaan en kan niet lezen. Cartoonkunst heeft de kracht om heel serieuze onderwerpen luchtig te behandelen. Je kunt er om lachen, maar het zet je achteraf wel aan het denken.”

Originele tekening van Yves, tijdens zijn deelname aan de Coldplay concerten.

Het Artists’ Safe Haven-initiatief van Justice & Peace zet zich in voor de vrijheid van expressie wereldwijd door het empoweren van kunstenaars die in hun gemeenschap gevaar lopen. Dit initiatief bevordert mogelijkheden voor internationale kunstenaars om zich uit te spreken tegen onrecht, artistieke en maatschappelijke ruimte terug te winnen en hun werk efficiënt voort te zetten na terugkeer.

‘For Earth’

Kunstwerken en bijschriften van Yves

Na een serie natuurrampen in de DRC, werd Yves geïnteresseerd in het Klimaat, het milieu en ecologie. Yves zijn passie voor deze onderwerpen staan vaak centraal in zijn kunst.

“Ze ziet ons geboren worden, draagt ons, beschermt ons, voedt ons! We hebben alleen haar! Dus laten we een toast uitbrengen… op de aarde, onze moederplaneet! Maar zodra we ons glas heffen, horen we de verschrikte kreet: “Op de grond”
Behalve deze keer is het geen uitnodiging om haar te omhelzen, maar een waarschuwing voor dreigend gevaar!! Het is een hittegolf, het is een olieramp, het is een tsunami, het zijn overstromingen…
We hebben niet genoeg geluisterd naar de stille, luide kreten van de aarde om hulp terwijl we haar te veel uitbuiten! Nu gaat ze neer! Laten we haar grootsheid teruggeven aan de aarde, zaailing in de hand, knie op de aarde!!”

In 2020 was de première van de tentoonstelling ‘For Earth’ (À terre) in Bukavu, in deze expositie worden illustraties en karikaturen over de Klimaatcrisis gepresenteerd op een manier die niet alleen grappig maar ook uitdagend is. Het volgende jaar werd diezelfde tentoonstelling gepresenteerd in Brussel, en in Juli 2023 tijdens de Coldplay concerten in Amsterdam.

Wil je meer weten over de tentoonstelling? Je vindt de kunstwerken en de bijschriften in het boekje hieronder.

Boekje van de tentoonstelling “For Earth” door Yves Kulondwa

Yves zijn meest recente tentoonstelling in Den Haag “My Point, Your View” onderstreepte de Congolese cartoonist Yves ‘Kayene’ Kulondwa zijn perspectief op maatschappelijke issues en klimaatverandering door middel van scherpe symboliek met een komische touch. Deze tentoonstelling was eerst te zien in Anna Vastgoed & Cultuur Centrum in Den Haag en werd later verplaatst naar het Atrium van het gemeentehuis van Den Haag.

Yves inspireerde veel change makers door middel van zijn kunst. Lees de artikelen om meer te weten te komen over zijn verblijf in als deel van het Artists’ Safe Haven initiatief.