Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Kathleen

Kathleen, verbindt en inspireert.

Verbinder en inspirator

Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, openen de vier vooraanstaande advocatenkantoren NautaDutilh (Amsterdam en Rotterdam), Houthoff en HVG Law, de tentoonstelling My Human Rights Hero in hun gebouwen. Justice and Peace ontwikkelde deze tentoonstelling om de 30 artikelen van de UVRM en de vele change makers die wereldwijd werken aan de verbetering van mensenrechten in de spotlights te zetten.

“Dat is toch de grote boodschap van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: het basisbesef dat het geen verschil zou moeten maken waar je geboren bent, hoe je eruit ziet, wat jouw manier van denken of seksuele voorkeur is, wat dan ook – het feit dat je een mens bent geeft jou bepaalde rechten en dat is iets waarvan ik denk ‘ja, dat moet nog steeds heel sterk uitgedragen worden.’” (Kathleen Ferrier)

In de tentoonstelling onderzoekt kunstenaar Julia Brants de drijfveren en inspiratiebronnen van change makers op basis van vijf unieke portretten gemaakt door Gregor Servais. Daarnaast bracht ze de dertig artikelen van de UVRM op een bijzondere en inspirerende manier tot leven door elk artikel te plaatsen tegen de achtergrond van een levensechte foto van de huid van dertig mensen uit de hele wereld. Bezoekers kunnen ansichtkaarten hiervan versturen en zo de boodschap delen dat de mensenrechten universeel zijn en voor iedereen gelden.

Eén van de geportretteerde change makers is Kathleen Ferrier, oud politicus en (o.a.) docent mensenrechten aan de Aziatische universiteit voor vrouwen in Bangladesh. 

“Ik geef les in mensenrechten aan meisjes, jonge vrouwen, op de Asian University for Women in Bangladesh. Deze universiteit is opgericht door een advocaat uit Bangladesh die inzag dat deze wereld vrouwelijk leiderschap nodig heeft en zag dat er veel vrouwen en meisjes juist in Azië in situaties zijn waar ze nooit de kans zullen krijgen om hun talenten te ontwikkelen.”

MY HUMAN RIGHTS HERO: Mahatma Gandhi (1869-1948) en Martin Luther King Jr. (1929 – 1968).

“Ze zijn een voortdurende aanwezigheid in mijn leven. Ik kan me de moord op Martin Luther King Jr. herinneren en de ontzetting van mijn ouders. Maar ook iemand als Rosa Parks, die in de bus bleef zitten op de plek waar ze meende dat ze recht op had, omdat ze een mens is. Het zijn mensen die mij nog steeds inspireren.”

ARTIKEL 24 UVRM

Recht op rust

“Dit artikel vertaal ik zelf naar het recht om kind te zijn. Kinderen die verantwoordelijkheden krijgen die niet bij hun leeftijd passen, dat raakt mij ontzettend.”

Beluister het volledige interview met Kathleen Ferrier