Justice & Peace organiseert haar eerste Activist Lab
In februari 2024 organiseerde Justice & Peace met trots haar eerste Activist Lab in Nederland in Den Haag, waar verschillende dynamische jonge activisten samenkwamen.
De focus van het tweedaagse evenement was het faciliteren van discussies rondom desinformatie en mediapolarisatie, waarbij de deelnemers waardevolle inzichten en tools kregen voor de effectieve promotie en bescherming van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid in de mediaruimte.
Dynamische uitwisselingen tijdens de workshop
De diverse groep deelnemers werkte samen en wisselde ideeën uit tijdens de training in Den Haag.
‘Toen ik aankwam bij het Activist Lab, georganiseerd door Justice & Peace, vond ik het erg fijn dat ik warm werd verwelkomd. Toen ik de ruimte binnenkwam, voelde ik dat ik op een plek was waar ik mijn meningen en ideeën kon delen. Het was erg vertrouwelijk, niet oordelend, erg open minded’, aldus een van de deelnemers. […] ‘Na vandaag voel ik me gesterkt omdat ik het gevoel heb dat ik instrumenten en ideeën heb gekregen waar ik misschien nog nooit over had nagedacht. Het heeft me iets gegeven.’
De workshop, getiteld ‘Desinformatie bij verkiezingen: Tools to Navigate the Social Media Landscape’, was een integraal onderdeel van het Immune2Infodemic project. Dit initiatief, dat deel uitmaakt van het Activist Lab, ondersteunt jonge change makers door hun activismepraktijken te verbeteren, kennisuitwisseling te faciliteren en hen te voorzien van de tools die nodig zijn om kritisch en veilig door de online omgeving te navigeren.
De experts
Aan de training namen experts uit het veld deel, waaronder Jordy Nijenhuis, medeoprichter van Dare to be Grey, een bekroonde organisatie die polarisatie bestrijdt en de hoofdtrainer van Activist Lab. Tijdens zijn presentatie behandelde hij relevante onderwerpen zoals de fundamenten van desinformatie, mediageletterdheid en digitale hygiëne.
Een andere belangrijke gast in het Activist Lab was Laura Bucher, oprichter van het Immune2Infodemic project [1], die cruciale hulpmiddelen deelde tegen desinformatie met betrekking tot verkiezingen, COVID-19 en migratie. Dankzij haar expertise kregen de deelnemers inzicht in tools voor kritisch denken en media- en digitale geletterdheid.
De dag werd afgesloten met inzichten van Yvonne Donders, lid van het VN-Mensenrechtencomité, die waardevolle perspectieven gaf op juridische mechanismen om gerechtigheid te bereiken bij mensenrechtenschendingen.
Justice & Peace Nederland blijft zich inzetten voor het bevorderen van geïnformeerd en mondig activisme. We danken alle deelnemers voor het delen van hun ideeën en het besteden van hun tijd om dieper in desinformatie en mediapolarisatie te duiken. Blijf op de hoogte van onze komende evenementen, en we kijken ernaar uit je te verwelkomen op het volgende Activist Lab.
[1] Voor meer informatie over het Immune2Infodemic project en haar missie om desinformatie te bestrijden, bezoek: Immune2Infodemic Project.
The Activist Lab is een wereldwijd initiatief, door Justice & Peace en acht partnerorganisaties, gericht op het versterken van de stem van jongeren, hen kennis bijbrengen en het bevorderen van positieve verandering in hun gemeenschappen. In de komende drie jaar zullen in verschillende landen evenementen en workshops worden georganiseerd, afgestemd op de specifieke behoeften en context van jonge activisten. De onderwerpen variëren van burgerlijke ruimte en mensenrechten tot klimaatrechtvaardigheid en het bestrijden van verkeerde informatie. Het Activist Lab is verspreid over Peru, Tanzania, Libanon, Georgië en Nederland en bevordert de samenwerking tussen jongerenactivisten wereldwijd. Het netwerk hecht waarde aan leiderschap van jongeren, diversiteit, feminisme en inclusiviteit, wat bijdraagt aan een krachtige en dynamische uitwisseling van ideeën en campagnes.