Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Lancering Activist Lab voor jonge activisten
22-11-22

Lancering Activist Lab voor jonge activisten

Met trots kondigen wij onze deelname aan het Activist Lab initiatief aan! Samen met 8 andere organisaties van over de hele wereld zullen wij samen werken aan het creëren van een inclusieve en veilige omgeving waar jonge activisten samenkomen, verbinding vinden en nieuwe skills leren en verbeteren zodat zij hun beweging voor sociale verandering kunnen leiden.

Activisten die meedoen aan het Activist Lab kwamen voor het eerst samen in Georgië in november 2022, om hun kennis uit te wisselen, nieuwe ervaringen op te doen, en samen de toekomst van het Activist Lab te vormen. Volg onze sociale media voor nieuws over de activiteiten van het Activist Lab!

Wat is het Activist Lab?

Stel je een wereld voor waarin de stemmen van jongeren luid en duidelijk gehoord worden, waar zij uitgerust zijn om hun stem te gebruiken voor de verandering die zij willen zien, voor hun eigen gemeenschappen, regio’s, landen, en de hele wereld. Dit is het doel van het Activist Lab.

Als we ons doel willen bereiken, moeten we onszelf sterker maken met het wapen van kennis en onszelf beschermen met eensgezindheid en samenzijn

– Malala Yousafzai (kinderrechtenactivist)

In de aankomende drie jaar worden de evenementen en workshops van het Activist Lab georganiseerd in de thuislanden van de deelnemende organisaties. De geplande activiteiten worden gedaan binnen de context van het gastland en hebben verschillende formats. Alle activiteiten hebben daarbij als doel om het werk van jonge activisten te ondersteunen, hen te voorzien van hulpmiddelen om meer impact te creëren en hen een netwerk te geven dat hen op deze reis ondersteunt. Het Activist Lab bied mogelijkheden voor jonge activisten om kennis op te doen over hoe zij beleidsvorming kunnen beïnvloeden, campagne skills te ontwikkelen, en om kennis uit te wisselen met andere activisten van binnen én buiten hun eigen omgeving.

De verschillende onderwerpen die aan bod komen zijn afgestemd op de behoeften van de jonge activisten en hun omgeving, hetzij het gaat over het openen van de burgerlijke ruimte, mensenrechten, klimaat- en milieurechtvaardigheid, of het tegengaan van valse informatie.

Een wereldwijde uitwisseling

Activist Labs worden opgezet in Peru, Tanzania, Libanon, Georgië, en Nederland. Tijdens hun samenwerking in de aankomende drie jaar zullen alle organisaties een grote rol spelen in het ondersteunen van jonge activisten uit hun omgeving, hen verbinden met andere activisten van over de hele wereld, creatieve evenementen organiseren, en hun campagnestrategieën delen. Verder dragen alle partners bij aan het creëren van Activist Labs die jong leiderschap waarderen, een thuis bieden aan een verscheidenheid van stemmen, en trots feministisch, verwelkomend en inclusief zijn.

Het Activist Lab netwerk bestaat uit 9 organisaties, waaronder Actua.PE, the African Human Rights Network, Justice & Peace Nederland, MAAN, Oxfam Novib, Oxfam Novib Activist Lab, Oxfam Peru, Pax, en World of Tolerance.

Wij van Justice & Peace zullen gedurende de aankomende drie jaar samenwerken met onze partners van het African Human Rights Network en World of Tolerance, om Activist Labs te creëren en te faciliteren met jonge activisten in Georgië, Tanzania, en in Nederland. Blijf ons volgen voor meer!