Beelden, texturen en vrijheid: Een tentoonstelling van Abecor, resident van Artists’ Safe Haven
Justice & Peace verwelkomt u graag bij de tentoonstelling “Beelden, texturen en vrijheid”.
Deze tentoonstelling markeerde de première van de werken van Abecor in Nederland, gepresenteerd als onderdeel van zijn Artists’ Safe Haven-residentie. De expositie bestond uit een combinatie van beelden en cartoons die Abecor’s visie op urgente sociale en politieke vraagstukken belichtten, met humor en satire als centrale elementen. De werken gaven zijn unieke perspectief weer, zowel in beelden als texturen. De tentoonstelling was te zien in The Grey Space in the Middle in Den Haag, in oktober 2024.
Tentoonstelling “Beelden, Texturen en Vrijheid”
Tijdens zijn residentie werkte Abecor in de studio van de lokale kunstenaar Hetty Looman, waar hij een serie keramische en bronzen sculpturen ontwikkelde die reflecteren op de verbinding tussen verbale en visuele communicatie. In de tentoonstelling “Beelden, Texturen en Vrijheid” worden deze werken gepresenteerd in dialoog met een selectie van de vele cartoons die Abecor in de afgelopen negentien jaar maakte, als reactie op de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en sociale gelijkheid in Bolivia.
Bolivia kampt al lange tijd met verschillende mensenrechtenkwesties, zoals overheidsbemoeienis met het rechtssysteem, corruptie, schendingen van de vrijheid van meningsuiting en aanvallen op journalisten. De afgelopen jaren is er bovendien sprake van een toenemende reeks pesterijen en onderdrukking.¹In deze context fungeren Abecor’s kunstwerken als een krachtige vorm van protest, aanklacht en vreedzame bewustwording.
Ze vormen ook een belangrijke bijdrage aan de verdediging van de vrijheid van meningsuiting, door middel van visuele uitdrukkingen die de aandacht vestigen op deze urgente problemen. Abecor benadert zijn artistieke praktijk als een instrument voor sociale transformatie en nodigt het publiek uit om na te denken over het belang van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Hij wil tevens het belang van cartoons aantonen en sculpturen als middel voor communicatie en empowerment benadrukken. Humor en satire spelen een belangrijke rol in zijn werk, doordat ze moeilijke en vaak pijnlijke onderwerpen toegankelijker maken, waarin zowel kritiek als verbinding mogelijk worden.
Een persoonlijke mijlpaal gehaald
Abecor’s tijd in Den Haag was meer dan alleen een artistieke ervaring; het markeerde ook een belangrijke persoonlijke mijlpaal. De tentoonstelling bood hem de unieke kans om zijn levenslange droom te verwezenlijken: zijn werk in Europa tentoonstellen. Het diende niet alleen als een platform om in contact te komen met een nieuw internationaal publiek, maar ook als een gelegenheid om bezoekers een diepere kijk te geven op zijn visie voor rechtvaardigheid en gelijkheid. Daarnaast werkte Abecor nauw samen met de lokale kunstscene, ontwikkelde nieuwe ideeën en wisselde kennis uit over innovatieve vormen van artistieke expressie.
“Den Haag gaf me de rust die ik zocht, de substantiële steun die ik nodig had, en het was daar dat ik besefte dat ik niet alleen ben.”
Als een bijzonder gebaar van waardering voor Justice & Peace onthulde Abecor een sculptuur ter ere van het initiatief Shelter City. Het kunstwerk, voorzien van krachtige woorden die de kunstenaar met zorg heeft gegraveerd, staat symbool voor de veerkracht, hoop en solidariteit die de wereldwijde strijd voor mensenrechten aandrijven.
De tentoonstelling “Beeld, Texturen en Vrijheid” laat zien dat de invloed van Abecor veel verder reikt dan alleen zijn pen en beeldhouwgereedschap. Zijn werk is een krachtig bewijs van kunst die uitdaagt, inspireert en transformeert.
Abecor is een multidisciplinair kunstenaar en grafisch journalist uit Bolivia, en deelnemer aan het initiatief Artists’ Safe Haven. Als karikaturist en beeldhouwer gebruikt hij visuele middelen om krachtige boodschappen over te brengen, die doordrenkt zijn met kritiek, humor, satire en hoop. Deze boodschappen dienen om verschillende facetten van de Boliviaanse en wereldwijde politiek, maatschappij en eigenaardigheden te belichten. Zijn werk richt zich vooral op kwesties die te maken hebben met het recht op vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie.