We staan achter de Afghaanse bevolking
Na twee decennia zijn de Taliban weer aan de macht in Afghanistan. De Taliban hebben binnen enkele dagen alle grote steden veroverd terwijl de Afghaanse veiligheidstroepen uiteenvielen, wat uiteindelijk heeft geleid tot het vallen van de Afghaanse regering. Hierdoor zijn er duizenden inwoners in groot gevaar, waaronder veel lokale mensenrechtenverdedigers, journalisten, NGO-medewerkers en wetenschappers die vrezen voor hun leven.
Mensenrechtenverdedigers
Alle mensenrechtenverdedigers hebben recht op veiligheid en bescherming. Op dit moment verhindert de steeds gevaarlijker wordende omgeving in Afghanistan voor mensenrechtenverdedigers om hun werk veilig en effectief uit te voeren. Daarnaast lopen ze vanwege de aard van het werk het risico te worden vervolgd.
Deze week heeft de Nederlandse regering een motie aangenomen om niet alleen Nederlanders in Afghanistan te evacueren en in veiligheid te brengen, maar ook Afghaanse staatsburgers die Nederland hebben bijgestaan tijdens hun missies, waaronder mensenrechtenverdedigers die zich hebben ingezet voor het verdedigen en aanmoedigen van respect voor mensenrechten en sociale gerechtigheid in Afghanistan.
Veilige migratieroutes
Canada heeft bekend gemaakt 20,000 kwetsbare Afghaanse inwoners die bedreigd worden door de Taliban en noodgedwongen Afghanistan moeten ontvluchten, te hervestigen. Een deel van hen zal door middel van community sponsorship worden opgevangen: Canadese inwoners, organisaties en lokale overheden werken hierbij samen om rechtstreeks bij te dragen aan de bescherming van vluchtelingen, door Afghaanse vluchtelingen in hun gemeenschappen te verwelkomen. De eerste vluchten met Afghaanse inwoners zijn inmiddels gearriveerd en er zullen aankomende dagen en weken nog meer vluchten volgen. Deze groep met Afghaanse inwoners valt onder een speciaal immigratieprogramma voor Afghaanse burgers die bij hebben gedragen aan de inspanningen van Canada in Afghanistan.
Samen Hier is geïnspireerd op internationale voorbeelden, waaronder op Canadese voorbeelden. In 1978 startte Canada met private/community sponsorship en sindsdien zijn er 327.000 vluchtelingen hervestigd door lokale gemeenschappen. Met Samen Hier zet Justice & Peace zich actief in voor de veilige toegang van vluchtelingen naar Nederland. Daarnaast werken we aan het versnellen van de integratie van nieuwkomers in Nederland. Net zoals in Canada bieden inwoners en organisaties samen met lokale en nationale overheden een alternatief voor onveilige migratieroutes door de implementatie van het community sponsorship model. Met Samen Hier werken we naar dit zogeheten community sponsorship model toe; Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die met Samen Hier community sponsorship inzet voor de opvang van hervestigde vluchtelingen. We hebben gezien dat dit een veelbelovende eerste stap is en zijn bezig om op te schalen naar meer steden om zo meer lokale gemeenschappen te creëren die direct kunnen bijdragen aan de hervestiging van vluchtelingen in urgente situaties zoals deze.
Wil je meer lezen over community sponsorship in Nederland en hoe je mee kunt doen?