Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Karski & Beyond

Karski & Beyond, laten met graffiti zien dat iedereen change maker kan zijn

13-05-2020
Geschreven door: Sophie Zwaal

Een muurschildering van acht meter breed en vijftien meter hoog springt direct in het oog. Dit maakt de murals van Karski & Beyond, en de boodschap die zij uitdragen, zo krachtig. Met hun nieuwe muurschildering in Den Haag willen Karski & Beyond laten zien dat iedereen een change maker kan zijn. “We hopen dat alle mensen die hun blik omhoog werpen op onze schildering beseffen dat ook zij iets kunnen doen voor de wereld.”

Al meer dan twintig jaar zijn de uit Den Haag afkomstige kunstenaars Karski (Roy, 1974) en Beyond (Roelof, 1983) bezig met graffiti. Een zoektocht naar spanning en avontuur leidde ertoe dat beiden op jonge leeftijd voor het eerst de spuitbus oppakten. Het begon als creatieve kwajongensstreek, maar inmiddels zijn hun kleurrijke muurschilderingen, waarin abstractie wordt gecombineerd met realisme, wereldwijd geroemd.

“Het unieke van onze kunstvorm is dat het voor iedereen zichtbaar is. Niemand kan eromheen. Graffiti is een van de allergrootste kunstbewegingen ooit en ons bereik is gigantisch.”

Het begin van Karski & Beyond

Zowel Karski als Beyond kennen een achtergrond in graphic design en werken sinds 2012 samen aan het creëren van impactvolle muurschilderingen over heel de wereld. Hun streven is het toveren van een glimlach op de gezichten van voorbijgangers: “Het unieke van onze kunstvorm is dat het voor iedereen zichtbaar is. Niemand kan eromheen. Graffiti is een van de allergrootste kunstbewegingen ooit en ons bereik is gigantisch.”

En dit grote bereik willen ze maar al te graag benutten. Het gaat Karski & Beyond niet alleen om het creëren van een mooi plaatje, want de kunstenaars zijn moderne storytellers: “We willen een verhaal bij onze muren dat mensen raakt en hen aan het denken zet. Elke keer als mensen langs onze muren lopen zien ze iets anders. Dit betrekt iedereen bij ons verhaal.”

De kracht van hun muurschilderingen is te zien aan een project dat het duo heeft uitgevoerd in Zimbabwe. “Samen met kinderen die opgevangen werden door de kinderbescherming in Zimbabwe hebben we een grote muurschildering gemaakt op een muur van bijna één kilometer lang. We hebben de kinderen uitgedaagd zichzelf te tekenen hoe zij zich in de toekomst zien: jongens tekenden pilotenpakken en meisjes portretteerden zichzelf in mooie jurken. Van kinderen die het heel moeilijk hadden hebben wij grote portretten gespoten op de muur. Met alleen verf, spuitbussen en een leuke dag kun je zo veel impact maken en kinderen een enorme power geven.”

“We willen een verhaal bij onze muren dat mensen raakt en hen aan het denken zet.”

Hun muurschilderingen hebben een blijvend effect in de buurt waar ze zijn gespoten. Aan de Laakweg in Den Haag hebben Karski & Beyond vier grote, grauwe, bakstenen muren omgetoverd in kleurrijke kunstwerken. “Een grijze buurt hebben wij enorm opgevrolijkt, dit maakt de bewoners nog steeds aan het glimlachen. Dagelijks kwamen mensen naar ons toe en het overviel ons hoeveel impact we maakten. Bewoners waren voor het eerst trots op hun wijk.”

Mural of Change

Om de enorme zeggingskracht van hun muurschilderingen nog meer in te zetten zijn Karski & Beyond samen met Justice and Peace een project gestart: op een hoge muur van het gebouw van de Haagse Hogeschool zal een reusachtige muurschildering worden gespoten, waarop drie belangrijke mensenrechtenactivisten centraal komen te staan. “Den Haag, een van de Shelter Cities van Justice and Peace, is de stad van de vrede: het internationaal tribunaal zit hier en onze stad staat bekend als de plek waar het recht zegeviert. Het was daarom meer dan logisch om onze boodschap hier uit te dragen.”

De keuze om klimaatactiviste Greta Thunberg, mensenrechtenactiviste Berta Caceres uit Honduras en mensenrechtenactivist Vitaly Safarov, partner van Shelter City in Georgië, te portretteren op de muurschildering is gemaakt naar aanleiding van een brainstormsessie met studenten van de Haagse Hogeschool. “De studenten waren muisstil toen Justice and Peace verhalen vertelde over de mensenrechtenactivisten waarmee zij werken. Het maakte impact.

Maar het viel tijdens deze brainstormsessie nog meer op hoe erg studenten zich betrokken voelen bij het tegengaan van klimaatverandering. Als we geen planeet hebben waarop wij kunnen leven, heeft het allemaal geen zin, zo stelden de studenten. Wij hadden zelf niet eens gedacht aan de opwarming van de aarde, maar het behoud van ons klimaat is wel degelijk een mensenrecht. Er zit daarom een duidelijke laag in onze schildering die te maken heeft met de natuur.”

Eerbetoon aan mensenrechtenverdedigers

Greta Thunberg is als jonge klimaatactiviste bekend bij het grote publiek, maar Berta en Vitaly zullen de meeste mensen niet direct kennen. Dat is onterecht, stellen Karski & Beyond: “Veel mensenrechtenactivisten zijn bij het gros van de mensen onbekend, terwijl zij zo hard vechten voor onze rechten en hun leven hiervoor op het spel zetten. Zowel Berta als Vitaly hebben hun leven verloren in het gevecht tegen de schending van mensenrechten in hun land. Berta streed in Honduras voor de rechten van inheemse gemeenschappen, in de mural symboliseert zij de successen die één activist kan behalen.

“We willen deze mensenrechtenactivisten eren en hun gedachtegoed in leven houden, zodat de nieuwe generatie zich geroepen voelt iets te veranderen, hoe klein hun actie ook is.”

En er worden nog stééds dagelijks mensenrechten geschonden. We willen deze mensenrechtenactivisten eren en hun gedachtegoed in leven houden, zodat de nieuwe generatie zich geroepen voelt iets te veranderen, hoe klein hun actie ook is.” De schildering van Karski & Beyond laat zien dat iedereen change maker kan zijn, hoe jong je ook bent en waar je ook voor vecht. “De jonge generatie heeft frisse energie en daarmee de macht en energie om zich in te zetten. Kijk maar hoeveel daadkracht en toewijding Greta Thunberg laat zien. We hopen dat iedereen die voorbij onze muurschildering loopt of fietst daar even bij stilstaat.”

Karski & Beyond hopen dat deze mural een kick-off wordt voor meer impactvolle muurschilderingen in alle Shelter Cities in Nederland, zodat bewoners van de steden zien dat hun stad een veilige thuishaven is voor mensenrechtenactivisten van over de hele wereld.

Wil je meer weten over de Mural of Change? Klik hier om meer te lezen over deze nieuwe en inspirerende landmark in Den Haag.