Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Tips van en voor de Samen Hier community
27-03-20

Tips van en voor de Samen Hier community

Bijgewerkt op 16 april 2020

Vanwege de maatregelen rond COVID-19 is het de afgelopen weken een stuk uitdagender geworden voor Welkom Groepen en nieuwkomers om contact te houden. Gelukkig zijn er nog genoeg (virtuele) manieren om samen dingen te ondernemen! In deze blog verzamelen we daarom leuke tips om contact met elkaar te houden en delen we inspirerende en innovatieve ideeën uit de Samen Hier gemeenschap.


Elke dag een ander platform?

In onze digitale wereld zijn een groot aantal programma’s beschikbaar om online contact met elkaar te hebben. Welke bevalt jullie het beste?

  • WhatsApp
  • Facetime
  • Jitsi Meet
  • Skype
  • Houseparty


Samen Hier tip
:  het Samen Hier team viert zelfs verjaardagen nu via Skype!


Ontbijt,  koffie, lunch en diner 

Eten zullen we gelukkig altijd moeten blijven doen en daarmee is elke maaltijd (of koffiepauze) een mogelijkheid om contact met elkaar te onderhouden.

  • We beginnen simpel: plan een vast moment in om te videobellen en gebruik als het kan een camera. Het Samen Hier team drinkt elke ochtend samen koffie via Skype. Elkaar even kunnen zien is leuk en erg gezellig! Het vaste moment zorgt bovendien voor extra structuur in de dag!
  • Samen koken (en eten!) kan ook prima op de virtuele manier. Kies een lekker recept, geef elkaar tips over hoeveelheden, lekkere kruiden en snijtechnieken en smullen maar. Vergeet niet dat de afwas ook samen gedaan kan worden! Heb extra tijd? Ga dan uitgebreid koken! Kies een ingewikkeld recept en trakteer jezelf op een heerlijke maaltijd.

Samen Hier TipSamen Hier organiseerde met Khadjieh een online Syrische kookworkshop. In deze workshop liet Khadijeh aan de deelnemers zien uit hoe je het Syrische gerecht Mhalaya maakt.

 

Welkom Groep tip: gisteren gingen Coen en Joke van de Zuiderstrand Welkom Groep langs bij Mahdi en Parvaneh om hen iets lekkers te brengen. Snel aanbellen en dan op afstand even kletsen en naar elkaar zwaaien. Zoals je ziet werd de taart met veel liefde ontvangen!

 

Samen bezig met taal

Het leren van een nieuwe taal is voor iedereen een uitdaging. Een netwerk waarmee je een nieuwe taal kunt spreken is een gezellige en goede manier om een taal snel te leren. Logisch dus ook dat taal een grote rol speelt in het contact tussen veel Welkom Groepen en nieuwkomers.

Het lijkt in eerste instantie misschien lastig, maar ook op afstand zijn er een heleboel  manieren om met elkaar de  taal te oefenen! Nederlands spreken tijdens het videobellen is natuurlijk een belangrijke basis, maar hiernaast hebben we nog een aantal andere tips om een leuke draai te geven aan taaloefeningen op afstand!

  • Van Dale biedt een aantal gratis taalcoachmethoden aan: SpreekTaal1en SpreekTaal 2. Deze methoden bevatten honderden audiobestanden die ook voor taallessen op afstand goed gebruikt kunnen worden.
  • Schrijf elkaar brieven of e-mails in het Nederlands. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken om elkaar elke week een brief te sturen. Schrijf over wat je afgelopen week hebt gedaan, hoe je je voelt, over je hobby’s of je werk: alles kan! Een goede taaloefening en bovendien ook een stukje mindfulness.
  • Ook spellen zoals Wordfeud helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Daarnaast zijn ze gelukkig ook nog eens ontzettend leuk om tegen elkaar te spelen.
  • We noemden al eerder het belang van een vast videobelmoment, om zo een routine in te bouwen. Hetzelfde geldt voor taalafspraken. De extra structuur die zo’n vast taalmoment geeft, is erg fijn.

Welkom Groep tip: De meeste Welkom Groepen oefenen Nederlands via WhatsApp. De opties tot chatten, spraakmemo’s en videobellen lenen zich namelijk perfect voor taalcoaching. Bovendien is vrijwel iedereen bekend met WhatsApp, wat het een erg makkelijk programma maakt om als groep te gebruiken!

Ook Rana en de Haagse hopjes spreken elkaar nu online


Kunst, cultuur en media

Ook vanuit je eigen huis kun je samen nog veel culturele activiteiten ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Theaterflix is de Netflix van het theater. Voorstellingen zijn nu gratis te bekijken: https://tflix.nl/category/voorstelling/publiek/
  • Pathé Thuis biedt elke dag, t/m 28 april één gratis film aan. Je kunt de film niet zelf uitkiezen. Via de Facebook pagina kun je zien welke film je die dag gratis kunt kijken: https://www.facebook.com/pathethuis 
  • Concertzaal Tivoli Vredenburg gaat elke dag live om gratis oude concerten uit te zenden! https://loom.ly/ki5go2w
  • Museumliefhebbers opgelet! Meerdere wereldberoemde musea zijn digitaal te bezoeken! Samen naar het museum gaan kan dus ook online! https://loom.ly/bUn5aMg
  • Wie gewoon zin heeft om samen een film of serie te kijken, kan aan de slag met de ‘Netflix party’ extensie op Google Chrome. Zo kijken jullie op je eigen beeldscherm toch samen een film! https://loom.ly/k89EjWE
  • Zin om samen een documentaire te bekijken? Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) heeft meer dan 300 documentaires online gezet die nu gratis te bekijken zijn. https://www.idfa.nl/nl/collectie/gratis

 

Voor de jongste leden 

Samen Hier is er voor alle leeftijden, zeker nu de scholen voorlopig gesloten zijn. Daarom delen we geregeld ook een paar leuke tips voor onze jongste deelnemers om online contact te houden:

  • Maak een mooie tekening voor een ander, maak er een foto van en stuur hem door.
  • Houd jij van spelletjes spelen? Gelukkig kun je het ook in online spellen tegen je vrienden opnemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de app Draw Something? Ook leuk om samen met je ouders te spelen!
  • Spreek je naast Nederlands ook Arabisch, Tigrinya of een andere taal? Dan kun je een filmpje maken waarin je aan de andere kinderen een paar leuke woorden en zinnen uitlegt. Hoe zeg je bijvoorbeeld “Hallo” in het Arabisch? En “Hoe gaat het met je” in Tigrinya?
  • Wil je samen een leuke voorstelling bekijken? Theatergroep MAAS heeft voorstellingen online staan: https://www.maastd.nl/tv
  • Kinderen voor Kinderen heeft veel leuke filmpjes en tips om de tijd samen door te komen: https://www.zapp.nl/programmas/kinderen-voor-kinderen

Heb jij meer leuke ideeën om op afstand in contact met elkaar te blijven en samen dingen te ondernemen? Of heb je leuke foto’s van een digitale activiteit die jullie samen hebben gedaan? Deel ze dan vooral, zo kunnen we elkaar blijven inspireren!

De Samen Hier community verliest elkaar niet uit het oog!