Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Tentoonstellingen

Tentoonstellingen

Justice and Peace is actief betrokken bij artivisme om een breed publiek in Nederland te betrekken bij ons werk en de mensen waarmee wij werken. We willen mensen bewust maken van de problemen die mensenrechtenverdedigers wereldwijd tegenkomen en de steun voor hen vergroten.

Justice & Peace op het lichtfestival The Hague Highlights

van 14 – 18 december deed Justice & Peace mee aan het lichtfestival The Hague Highlights 2022. Het jaarlijkse festival vertelt verhalen van de Haagse geschiedenis door middel van licht en projectie. Op de Hofvijver presenteerden we het kunstwerk Voyage – Veilige Haven om aandacht te vragen voor verwelkomende gemeenschappen die veilige havens vormen voor mensen die huis en haard gedwongen moesten ontvluchten. Met haar initiatief Samen Hier schakelt Justice & Peace groepen vrienden en bekenden in om mensen op te vangen die huis en haard gedwongen moesten ontvluchten. Samen vormen zij veilige havens.

Het kunstwerk Voyage – Veilige Haven vertelt het verhaal van de veilige havens die Nederlanders bieden en kunnen bieden aan mensen op de vlucht. De installatie is gemaakt door Aether & Hemera, de multidisciplinaire kunst- en designstudio van kunstenaars Gloria Ronchi and Claudio Benghi.

Lees meer

 

 

Openlucht fototentoonstelling van 10 jaar Shelter City

Tien jaar geleden richtte Justice & Peace de eerste Shelter City op die bedreigde mensenrechtenverdedigers een tijdelijk en inspirerende veilige haven bood. In die 10 jaar is het uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van 21 steden waarin meer dan 400 mensenrechtenverdedigers werden gesteund. Om dit te vieren reisde een grote openluchttentoonstelling met zes krachtige portretten van mensenrechtenverdedigers die deelnamen aan Shelter City door verschillende steden in Nederland. Elk portret, gemaakt door Daniella van Bergen, ging gepaard met het verhaal van een mensenrechtenverdediger.

Shelter City openlucht fototentoonstelling

 

Tentoonstelling: My Human Rights Hero

Dertig huiden, vijf Change Makers

10 december 2019 – 17 januari 2020
Advocatenkantoor NautaDutilh (Amsterdam en Rotterdam)
Advocatenkantoor Houthoff (Rotterdam)
Advocatenkantoor HVG Law (Ritterdam)

Wereldwijd, en in Nederland, zetten talloze mensen zich in om mensenrechten te realiseren, voor zichzelf en voor anderen. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Dat doen ze bijvoorbeeld door slachtoffers van schendingen bij te staan, regeringen aan te spreken op hun beloftes en verplichtingen, door schendingen te documenteren en schenders ter verantwoording te roepen. Wie zijn deze mensenrechtenverdedigers? Wat doen ze en hoe werden en blijven zij geïnspireerd? Wat is heden ten dage de betekenis van de UVRM? Kunstenaar Julia Brants verbeeldde de antwoorden op deze vragen aan de hand van vijf unieke portretten gemaakt door fotograaf Gregor Servais. Daarnaast leenden dertig mensen uit de hele wereld hun huid als achtergrond voor de artikelen en benadrukken zo dat de mensenrechten universeel zijn en voor iedereen gelden. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen ansichtkaarten van de artikelen op de door Arno Rotte gefotografeerde huiden meenemen en versturen.

My Human Rights Hero is een initiatief van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Nederland in samenwerking met het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Pro Bono Connect. Neem contact op via info[at]justiceandpeace.nl voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten van het hosten van deze tentoonstelling. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

My Human Rights Hero tentoonstelling

Tentoonstelling: My Human Rights Hero

70 Jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

20 november 2018 – 2 februari 2019
Het Nutshuis Den Haag
Maandag – zaterdag 11.00 – 16.00u
Gratis toegang

Grafisch ontwerper Julia Brants en fotograaf Gregor Servais brengen in deze tentoonstelling de UVRM op een bijzondere manier tot leven. Via de verhalen van zeven inspirerende mensen, elk met een speciale band met Den Haag, worden bezoekers van deze interactieve tentoonstelling geïnspireerd om actie te ondernemen en zelf mensenrechten te verdedigen.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 20 november 2018 tot en met 2 februari 2019 in Het Nutshuis in het centrum van Den Haag. Op 10 december, de Internationale dag van de mensenrechten om 16.00u is de officiële opening.

My Human Rights Hero is een initiatief van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Nederland in samenwerking met Het Nutshuis, Nederlands Helsinki Comité, Kinder- en Jongerenrechtswinkel, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Fonds1818.

Shelter City Netwerk, Portretten van mensenrechtenverdedigers

Vanaf november 2017 reist de fototentoonstelling Shelter City Netwerk, Portretten van mensenrechtenverdedigers, langs verschillende Shelter City steden. De tentoonstelling bestaat uit een groeiend aantal portretten die fotograaf Daniella van Bergen maakte van Shelter City deelnemers; mensenrechtenverdedigers die op verschillende plekken op de wereld onder meer strijden voor vrouwen-, kinder- en LHBT-rechten, tegen corruptie en klimaatverandering, voor democratie en vrijheid van meningsuiting. Tot nu toe werden de portretten gepresenteerd in Centre Céramique en de Rechten Faculteit in Maastricht, het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en het Harmonie gebouw in Groningen. In het najaar van 2018 was de tentoonstelling te zien in Deventer.

Shrinking Space

In december 2017 presenteerden we de tweede tentoonstelling in de serie #WeAreAllHumanRightsDefenders samen met het Mexicaanse SMX Collective en de Russische kunstenares Nadezhda Titova. Onder de titel Shrinking Space brachten we dit keer twee tentoonstellingen samen in Het Nutshuis om de wereldwijd slinkende ruimte voor mensenrechten en mensenrechtenverdedigers onder de aandacht te brengen. De tentoonstelling bestond uit de installatie FOOTPRINTS OF MEMORY – Searching for Mexico’s Disappeared, over de vele gedwongen verdwijningen in Mexico, en de fotoserie Inoffensive Art, over (zelf) censuur in Rusland.

Bekijk de video

#WeAreAllHumanRightsDefenders

In december 2016 organiseerden we rond de Internationale Dag van de Mensenrechten(verdediger) de tentoonstelling #WeAreAllHumanRightsDefenders in Het Nutshuis Den Haag. Deze fototentoonstelling met portretten van internationale en Nederlandse mensenrechtenverdedigers door fotografen Anette Brolenius en Daniella van Bergen werd bezocht door meer dan 1000 bezoekers in drie weken.