Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Samen Hier in Beeld: Abdul & De Aardbeitjes
05-08-20

Samen Hier in Beeld: Abdul & De Aardbeitjes

Samen Hier bouwt aan een inclusieve en verwelkomende samenleving voor vluchtelingen, waarin groepen vrienden, buren, collega’s, familieleden of andere kennissen de ontvangst en integratie van nieuwkomers zelf op zich kunnen én willen nemen. Zo werd Abdul -oorspronkelijk afkomstig uit Egypte- gematcht aan buurtbewoners Ciara, Marieke, Liselotte, Adam en Larissa van Welkom Groep ‘De Aardbeitjes’. Zes maanden na hun eerste ontmoeting vertellen Ciara, Abdul, Larissa en Marieke over de ervaringen die zij tot nu toe hebben opgedaan door hun deelname aan Samen Hier.

Foto boven: Groepsleden Ciara & Marieke. Abdul & Larissa staan om persoonlijke redenen niet op de foto.

Het merendeel van de groepsleden woont al bijna heel hun leven in Almere. Toen ze bij een informatieavond voor bewoners van wooncomplex ‘De Aardbei’ over Samen Hier hoorden, zagen Ciara, Marieke, Larissa, Liselotte en Adam dat als een mooie manier om meer mensen met een andere culturele achtergrond te leren kennen. Ook het groepselement van Samen Hier sprak hen aan. Larissa: “Als je met een groepje bent en jij een keer niet kan, dan kan een ander wel. Dat vind ik een heel mooi aspect van Samen Hier, dat je het met z’n allen doet. Dat maakt het wel wat makkelijker om erin te stappen.”

“Dat vind ik een heel mooi aspect van Samen Hier, dat je het met z’n allen doet.”

Abdul woont nu ongeveer twee jaar in Almere en gaat na de zomer beginnen aan een schakeljaar in het hoger onderwijs. Voor hem is deelname aan Samen Hier niet alleen belangrijk om meer te leren over de Nederlandse taal en cultuur, maar ook om in Almere vrienden van zijn eigen leeftijd te vinden: “Meestal heb ik contact met oudere mensen, dus het was leuk voor mij om nieuwe vrienden te maken met dezelfde leeftijd.”

De groep spreekt normaal gesproken wekelijks af en gaat bijvoorbeeld samen eten, sporten, bordspelletjes doen of naar een café in het centrum. Zulke laagdrempelige activiteiten zorgen voor een goede sfeer onderling en geven het gevoel “dat je in een hele informele setting bent en niet op visite”, vertelt Ciara. Marieke herkent zich daar in: “Het contact dat we hebben met Abdul verloopt heel natuurlijk. We spreken vaak ook niet met de hele groep af, maar bijvoorbeeld in kleinere groepjes van twee of drie”.

Larissa vult aan: “Abdul neemt zelf ook veel initiatief, dus dan kan je heel makkelijk contact met elkaar krijgen en een band opbouwen. Als ik bijvoorbeeld hier in de stad loop, voel ik me totaal niet bezwaard om te vragen aan Abdul “Hé, ben je toevallig thuis? Heb je zin om even te wandelen?” Marieke geeft aan dat ook in tijden van Covid-19 en de groepsleden regelmatig contact zijn blijven houden met Abdul, bijvoorbeeld door tips te sturen met leuke dingen die er te doen zijn in Almere.

“Toen ik Nederlandse vrienden kreeg merkte mijn docent Nederlands dat.”

Deelname aan Samen Hier levert de groep ook concrete kennis en vaardigheden op. Zo heeft Abdul in de zes maanden na de eerste ontmoeting met de Aardbeitjes zijn Nederlands al behoorlijk kunnen verbeteren: “Toen ik Nederlandse vrienden kreeg merkte mijn docent Nederlands dat.” De docent vroeg aan Abdul hoe het kwam dat zijn Nederlands zo snel verbeterde. Abdul legde aan zijn docent uit dat hij sinds een aantal maanden met de Aardbeitjes optrekt. “Ik heb ook al veel geleerd over de Nederlandse cultuur en straattaal”, zegt hij met een glimlach: “Bijvoorbeeld dat Ally een afkorting is van Almere”. Larissa: “Wij drieën hebben ook meegedaan met de virtuele rondleiding van Samen Hier door Rotterdam, dat was ook zo leuk! Dat dat zo kon via internet, daar heb ik veel van geleerd.”

Tegelijkertijd leren de Aardbeitjes weer van Abdul over de Egyptische cultuur: “Als we het ergens over hebben, dan vragen we ook hoe dat in Egypte gaat. We leren veel van Abdul over het land en het eten”, vertelt Ciara. Larissa: “Abdul kan zo goed koken! Ik eet vegetarisch en dan kookt hij de lekkerste dingen en houdt ie daar rekening mee, ook met allergieën. Een ander groepslid is ook vegetarisch en twee anderen eten halal, daar houdt ie allemaal rekening mee en voor iedereen heeft hij wat. En dan ook met een voorgerecht én toetje!” Ze wijst ook naar de TV die aanstaat in de woonkamer: “Deze serie heb ik bijvoorbeeld ook met Abdul gekeken. We kijken veel Egyptische tv of films, die zijn ook heel leuk en grappig!”

“Als statushouder heb je een woning, een verblijfsvergunning, maar dan? Dan is het alsnog heel moeilijk om je weg te vinden.”

Daarnaast ondersteunen de Aardbeitjes Abdul met het navigeren in het Nederlandse inburgeringssysteem. Zo wilde Abdul graag van taalcursus wisselen omdat het huidige niveau te laag voor hem bleek te zijn, maar wist hij zelf niet zo goed hoe hij dat moest aanpakken. Larissa legt uit dat vluchtelingen juist ook na het ontvangen van hun verblijfstatus baat zouden hebben bij een ondersteunend netwerk: “Als statushouder heb je een woning, een verblijfsvergunning, maar dan? Dan is het alsnog heel moeilijk om je weg te vinden.” Het was fijn voor Abdul dat hij in dit geval kon terugvallen op de Welkom Groep: zij hebben hem geholpen bij het schrijven van een brief aan zijn klantmanager bij de gemeente, waar vervolgens actie op is ondernomen.

De beste tips voor (nieuwe) deelnemers aan Samen Hier? Ciara: “Als je iets bespreekt over de Nederlandse cultuur of gang van zaken, vraag dan ook aan je match hoe zoiets in hun cultuur gaat. En houdt het laagdrempelig: Ga bijvoorbeeld een keer samen pannenkoeken eten of kaasfonduen!” Abdul’s tip voor deelnemende nieuwkomers is om niet verlegen te zijn en zelf het initiatief te nemen: “Vroeger wist ik niet of het normaal was om iets te vragen in de groep of niet, maar als je met iemand wilt afspreken dan kun je dat zelf vragen en hoef je niet verlegen zijn, dat is geen probleem. Nederlandse mensen zijn heel eerlijk dus als ze vrij zijn of echt geen tijd hebben, dan zeggen ze dat gewoon.”

Ben je nieuwsgierig geworden door het verhaal van Abdul en de Aardbeitjes en wil je ook een Samen Hier community vormen in jouw woonplaats? In het najaar gaan we weer beginnen met het matchen van nieuwe groepen. Neem contact op over de mogelijkheden!