Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Mensenrechtenactivist Madi Jobarteh ten onrechte aangevallen door de President van Gambia, Adama Barrow, op nationale televisie
05-05-22

Mensenrechtenactivist Madi Jobarteh ten onrechte aangevallen door de President van Gambia, Adama Barrow, op nationale televisie

Foto door Daniella van Bergen
Vertaald door Luuk Speckens

Op maandag 2 mei 2022, viel de president van Gambia, Adama Barrow, mensenrechtenactivist Madi Jobarteh aan tijdens een toespraak die gegeven werd tijdens het Suikerfeest (Koriteh). In deze boodschap beschuldigde President Barrow Madi ervan dat hij probeert onrust te veroorzaken in de samenleving, en bekritiseerde de media voor het geven van een platform aan Madi.

Wij van Justice & Peace Nederland zijn gealarmeerd door de opmerkingen van de President. Wij veroordelen deze valse beschuldigingen op nationale televisie en zien dit als een directe aanval tegen Madi Jobarteh, tegen de burgermaatschappij en specifieker, de vrijheid van meningsuiting en de media in Gambia.

Vrijheid om mensenrechten te verdedigen

Madi Jobarteh is een mensenrechtenactivist uit Gambia, en werkte de afgelopen 20 jaar aan verschillende mensenrechten issues. Hij is één van de meest prominente stemmen in het land die zich uitspreken voor transparantie en verantwoording in de publieke sector, is voorstander van een sterke democratie en goed bestuur en heeft altijd een publiek standpunt ingenomen als het ging om mensenrechten in Gambia. Hij is ook vredesactivist, en zet zich in voor een inclusieve en gelijkwaardige samenleving door te pleiten voor de rechten van vrouwen. Hij doet zijn werk geweldloos door samen te werken met verschillende particuliere organisaties in Gambia, campagne te voeren, vreedzame samenkomsten te organiseren en door het delen van informatie via online en pers platforms.

Madi verbleef in 2016, tijdens een turbulente tijd in Gambia, in Nederland via ons Shelter City netwerk, voor mensenrechtenactivisten die in gevaar verkeren. Na 22 jaar, jaren die gekenmerkt werden door toenemende repressie en het verwaarlozen van mensenrechten, werd President Yahya Jammeh door de verkiezingen van 2017 uit zijn functie gezet en kon Madi na anderhalf jaar terugkeren naar Gambia.

“What I do is to uphold and defend the Constitution in order to ensure that the rights and freedoms of all Gambians remain protected and our needs get fulfilled by the State. That’s the only reason for my advocacy.” – Madi Jobarteh in zijn statement over de aanval op 2 Mei, 2022

Lees hier meer over Madi’s werk voor mensenrechten.

Help mee aan Madi’s bescherming en veiligheid

Overheden hebben de verantwoordelijkheid om de vrijheid en de bescherming van mensenrechtenactivisten te waarborgen. Dit publieke statement door het hoofd van de regering is een aanval op de burgermaatschappij in Gambia, op de vrijheid van meningsuiting, en op andere fundamentele vrijheden en mensenrechten. De gemaakte opmerkingen zien wij als een poging om de vrijheid van meningsuiting in te perken, in het bijzonder de vrijheid van burgers die gerechtigheid en verantwoording eisen. Verder heeft de boodschap van President Barrow vergaande gevolgen, zoals mogelijke schade of geweldplegingen gericht aan Madi Jobarteh en zijn familie. Na deze publieke aanval kreeg Madi al meerdere anonieme online doodsbedreigingen.

Wij zijn samen met onze Shelter City partners solidair met Madi Jobarteh en zijn familie en steunen acties die worden ondernomen door zijn gemeenschap ten behoeve van zijn verdediging.

Wil je weten hoe je Madi kunt steunen?

Dit kan door: