Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Martin Luther King Lezing 2022
28-11-22

Martin Luther King Lezing 2022

Civil disobedience

Foto bovenaan van Anne Reitsma Fotografie

“There is a type of constructive non-violent tension that is necessary for growth”

Op woensdag 7 december 2022, vlak voor de Internationale Dag van de Mensenrechten, vond de jaarlijkse Martin Luther King Lezing plaats in The Lighthouse, onderdeel van de Haagse Hogeschool. Tijdens deze boeiende avond met inspirerende gasten, live optredens en krachtige woorden hebben wij stilgestaan bij de noodzaak van burgerlijke ongehoorzaamheid en de vormen die het in het verleden heeft aangenomen en aanneemt in het heden. Hoe maak je onrecht zichtbaar en hoe open je de weg naar positieve verandering? Hoe pak je de blinde vlek voor structureel en institutioneel racisme aan, zonder geweld te gebruiken?

De Martin Luther King lezing werd gegeven door Clarice Gargard, journalist, programma-, en filmmaker en schrijfster. In haar speech “Why, resist?” legde Clarice de nadruk op de rol van verzet en van het kennen en respecteren van jezelf en het verleden. Daarnaast kwamen de revolutie die wereldwijd plaatsvinden, het “woke” zijn en de “cancel, accountability en call out cultuur” aan bod, terwijl ze tegelijkertijd stilstond bij de weg naar bevrijding en transformatie.

“You may well ask, “Why direct action? Why sit-ins, marches, etc.? Isn’t negotiation a better path?” You are exactly right in your call for negotiation. Indeed, this is the purpose of direct action. Nonviolent direct action seeks to create such a crisis and establish such creative tension that a community that has constantly refused to negotiate is forced to confront the issue. It seeks so to dramatize the issue that it can no longer be ignored…. I have earnestly worked and preached against violent tension, but there is a type of constructive non-violent tension that is necessary for growth.”

(Martin Luther King jr., ‘Letter from the Birmingham Jail’, 1963)

Clarice Gargard

Clarice Gargard is een van de belangrijkste stemmen binnen het publieke debat in Nederland. Ze droeg hieraan bij met haar pen in het NRC en op journalistiek platform De Correspondent. Door het oprichten van haar eigen platform Lilith Magazine en door het maken van films. Haar nieuwe documentaire Ga terug en haal het , over heden, verleden en toekomst van zwart verzet in Nederland, Suriname en Curaçao, een coproductie met de VPRO, werd uitgezonden op NPO2Doc. In haar onderzoek naar de deconstructie en wederopbouw van de samenleving pleit ze voor verzet tegen macht, sociale rechtvaardigheid en het opnieuw vormgeven van de samenleving.

Journalist, programma- en filmmaker en schrijver Clarice Gargard is de personificatie van civil disobedience.

Line up

  • Maria Toko is professioneel performer en maker in podiumkunsten, public speaker, bestuurder, community builder, pionier en een familiemens. Als medeoprichter en voormalig voorzitter van studentenvereniging Tribez ziet zij het belang van self-love, empowerment en education in de Zwarte community. (Foto: Maja Andersson)
  • Singer-songwriter Jhilani Wijsman (@jhilanimusic) weet hoe hij, vergezeld met zijn gitaar, zijn publiek moet raken. Geïnspireerd door muzikanten als Bill Withers en Beres Hammond is de Hagenees sinds 2015 op verschillende podia en festivals te zien zoals Parkpop en het Zeeheldenfestival. (foto: Raffaella Gargiulo)
  • De winnaars van de Martin Luther King Performance wedstrijd 2022 waren: Soraya Shawki (@sorzaeya), Uchaindani Watson (U-Shine) (@uchaindaniwatson) en Kershawn Rijssel (KMR) (@kmrspoken).

U kunt nu de optredens van de winnaars van de Martin Luther King Performance Competition 2022 hieronder bekijken.

U kunt het script (in het Engels en Nederlands) hier vinden:

Martin Luther King Lezing 2022 – NL Performances Booklet

Martin Luther King Lezing 2022 – EN Performances Booklet

Videographer: Jessica Reitz (3 Moons Productions)

De Martin Luther King Lezing is een initiatief van de Stichting Martin Luther King Lezing en wordt jaarlijks uitgevoerd door de Vrije Universiteit en Justice & Peace. De 2022 editie wordt georganiseerd door Justice & Peace in samenwerking met de Haagse Hogeschool en studentenvereniging Tribez.

Terugblik 2020

Lees meer over de Martin Luther King lezing.