Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Klapstoelenprotest tegen de opvangcrisis in Ter Apel
16-06-22

Klapstoelenprotest tegen de opvangcrisis in Ter Apel

“Het is niet normaal dat mensen op stoelen moeten slapen”

Foto boven: Actievoerders voor de ingang van het ministerie van Justitie en Veiligheid

In Ter Apel, het enige aanmeldcentrum voor asielzoekers in Nederland, zijn er te weinig bedden. Afgelopen weken hebben honderden mensen daarom op stoelen moeten slapen en heeft het Rode Kruis tenten opgezet omdat ook alle stoelen bezet waren.

Op 14 juni startten tientallen burgers daarom een klapstoelenprotest voor de ingang van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. Een groot aantal bracht er de nacht door. Met hun protest lieten de actievoerders zien dat de crisis in Ter Apel het gevolg is van kabinetsbeleid. Deze actie werd georganiseerd door DeGoedeZaak; Justice & Peace deed mee met haar initiatief Samen Hier uit solidariteit met de vluchtelingen in Ter Apel en om te pleiten voor een humaan migratiebeleid.

Actievoerders slapen buiten op klapstoelen

‘De crisis in Ter Apel is een nieuw dieptepunt. Wij zijn solidair met de mensen daar en strijden voor een oplossing. Daarom komen we in actie en brengen we hier de nacht door, zodat mensen niet weg kunnen kijken.’
(Jesse Oberdorf, DeGoedeZaak)

Voor een menselijk migratiebeleid, te beginnen met een tweede aanmeldcentrum

Het enige aanmeldcentrum van Nederland bevindt zich in een uithoek van Groningen, op een plek zonder treinstation. We pleiten voor een noodoplossing voor de nacht, een tweede centraal aanmeldcentrum en een duurzaam en humaan vluchtelingenbeleid.

In de middag sprak Liselot van Zantvoort, Programmacoördinator Migratie & Mensenrechten bij Justice & Peace, op het podium namens de grote groep mensen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en zich hebben aangesloten bij Samen Hier:

“Dat een meisje van 11 voor haar ouders moet zorgen ís niet normaal. Dat wachttijden bij de IND zo lang zijn dat er trauma’s ontstaan bij mensen op de vlucht ís niet normaal. Dat mensen in hongerstaking gaan vanwege het gebrek aan perspectief ís niet normaal. Dat mensen na een zware onzekere reis moeten slapen op een stoel is niet normaal.”

Liselot sprak ook namens de grote groep Nederlanders, inclusief de Samen Hier community, die zich actief (willen) inzetten om mensen op de vlucht te verwelkomen:

“De onwil van politici om humane en duurzame opvang te organiseren, staat in schril contrast met de betrokkenheid van Nederlanders die ons solidaire gezicht kracht willen bijzetten. De gastgezinnen, taalmaatjes, Samen Hier groepen en vrijwilligers bewijzen keer op keer dat er voldoende draagvlak is in Nederland voor humaan beleid.”

 

Eric van der Burg, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, kwam in de middag langs om te luisteren naar de actievoerders en in gesprek te gaan. Hij erkende de problemen en zei bezig te zijn met een oplossing door, onder andere, meer verantwoordelijkheid bij de gemeenten te leggen.

Vind jij ook dat iedereen recht heeft op een veilige haven?

Teken de petitie

In juni 2022 publiceerde Justice & Peace het Samen Hier impact rapport dat laat zien dat community sponsorship een concrete en succesvolle manier is voor gemeenten en burgers om samen hervestigde vluchtelingen op te vangen. Lees hier het volledige rapport om te leren van deze ervaringen.

Over Samen Hier

Samen Hier, één van de initiatieven van Justice & Peace, is een groeiende landelijke beweging van burgers en organisaties die de manier waarop mensen op de vlucht naar Nederland komen en de manier waarop we vluchtelingen ontvangen anders vorm willen geven. Door middel van community sponsorship kunnen kleine groepen burgers zich op een concrete manier inzetten voor veilige havens en veilige routes voor mensen op de vlucht.