Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » IMPACT RAPPORT: 10 jaar Shelter City, de effecten en ervaringen van tijdelijke relocatie van mensenrechtenverdedigers
08-09-22

IMPACT RAPPORT: 10 jaar Shelter City, de effecten en ervaringen van tijdelijke relocatie van mensenrechtenverdedigers

In 2012 begon Justice & Peace in Den Haag met de eerste Shelter City als een concrete en toegankelijke manier om mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen te ondersteunen. Inmiddels is Shelter City een wereldwijde beweging van meer dan 21 steden, waarin meer dan 300 mensen, 100 organisaties, ambassades en instituties veilige en inspirerende verblijfplaatsen bieden aan mensenrechtenverdedigers waar zij nieuwe energie opdoen, op maat gemaakte steun krijgen en contact leggen met bondgenoten. Shelter City heeft als doel om deze activisten te ondersteunen, zodat zij hun werk effectiever en veiliger kunnen uitvoeren.

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Shelter City, gaven wij de externe analist Danielle de Winter van DBMresearch, de opdracht om een onderzoek uit te voeren naar de impact die Shelter City in de afgelopen tien jaar heeft gemaakt op het werk en de levens van de betrokken mensenrechtenverdedigers en hun collega’s en organisaties.

Met trots delen wij de positieve resultaten van het impact-onderzoek.

Je kunt hier het gehele rapport lezen. (Of via onderstaande plugin)

Ook al is het langer dan een jaar geleden dat ik meedeed aan Shelter City, ik voel nog steeds elke dag de positieve impact

Voormalige deelnemer van Shelter City

De positieve impact van Shelter City

De meerderheid van de gasten van Shelter City kon veilig terug naar huis en heeft daar hun werk voortgezet.  Veel gasten hadden last van depressie, trauma’s, stress of een burn-out. Tijdens hun verblijf in een Shelter City konden zij ver weg van de onveilige omstandigheden thuis rusten, nieuwe energie opdoen, hun motivatie hernieuwen, gelijkgestemden ontmoeten en erkenning krijgen voor hun werk. Dit droeg bij aan de voortzetting van hun werk voor mensenrechten.

“Het feit dat ik niet constant over mijn schouder hoefde te kijken gaf mij een groot gevoel van opluchting en bood mij de kans om te herstellen.”

Voormalige deelnemer van Shelter City

Deelnemers van Shelter City werken nu efficiënter door het toepassen van verbeterde werkwijzen en strategieën.  

  • Volgens de deelnemers van het onderzoek zijn hun werkwijzen en strategieën vooral verbeterd door:
  • Trainingen over lobbyen en digitale veiligheid, aangeboden door Justice & Peace;
  • Het ontwikkelen van een nieuw perspectief op mensenrechtenwerk;
  • Het verblijf buiten een vijandelijke omgeving;
  • Groepssessies over self-care, omdat Shelter City focust op het welzijn van deelnemers.

“Niet alleen kon ik mijn werk voortzetten, ik merkte ook dat ik beter kon omgaan met de stress als activist onder een autoritair regime.”

Voormalige deelnemer van Shelter City

Deelnemers voelen zich veiliger en beter beschermd. Deelnemers van Shelter City passen nu verbeterde veiligheidstechnieken toe in hun werk, met dank aan de holistische veiligheidstraining van Justice & Peace die gegeven werd tijdens hun verblijf.

“Wat ik zeker weet is dat we nu veiliger zijn en meer zelfvertrouwen hebben als organisatie, nu wij werken met digitale tools. We gebruiken nu allemaal een VPN, Signal om in groepen te communiceren en andere hulpmiddelen voor veiligheid”

Voormalige deelnemer van Shelter City

Deelnemers van Shelter City voelen zich veiliger door het internationale netwerk dat zij hebben opgebouwd tijdens hun verblijf. De wereldwijde connecties geven hen een gevoel van zekerheid en support en werken als afschrikmiddel voor de overheid in hun thuisland.

“Voor mijn deelname aan Shelter City voelde ik mij extreem onveilig in mijn eigen land. Nu, na Shelter City, voel ik me gezien door de internationale community.”

Voormalige deelnemer van Shelter City

De deelname van mensenrechtenverdedigers aan Shelter City heeft een positief effect op hun organisaties en gemeenschappen. Gasten van Shelter City keren terug met hernieuwde energie en doelstellingen, kunnen hun nieuwe kennis en skills delen met hun collega’s en hun gemeenschap, en de gemaakte connecties bieden nieuwe mogelijkheden voor hun organisaties.

Toen ik terugkeerde, zorgde ik ervoor dat ik mijn kennis overbracht aan mede-activisten, en benadrukte ik hoe belangrijk het was dat we voor onszelf zorgen tijdens onze strijd.”

Voormalige deelnemer van Shelter City

De toekomst van Shelter City

De Shelter City Impact Study laat zien dat tijdelijke relocatie initiatieven zoals Shelter City in Nederland veel voordelen opleveren voor mensenrechtenverdedigers en hun communities. Er kan echter maar een klein aantal mensenrechtenverdedigers deelnemen aan Shelter City. Tussen 2012 en 2021-2022 ontving Shelter City in Nederland 2381 aanmeldingen, alleen slechts 136 konden worden geselecteerd. Daarom zijn er meer Shelter Cities nodig om mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen te ondersteunen.

Kan jouw stad ook een veilige en inspirerende verblijfplaats bieden aan internationale mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen? Kom er hier achter hoe je een Shelter City kan worden!

Wil jij het werk van Shelter City voor mensenrechtenverdedigers in gevaar ondersteunen.