Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Home » Evenementen » Reframing the Migration Debate (online)

Reframing the Migration Debate (online)

Dit evenement maakt deel uit van een reeks evenementen voor The Hague Just Peace Festival. Doe ook mee aan ons andere evenement – ‘ARTIVISM for Environmental Justice

Towards Community-Based Sponsorship and Safe Pathways for Refugees

Het migratiedebat in Europa richt zich vaak uitsluitend op het tegengaan van irreguliere migratie en op het al dan niet slagen van integratiebeleid. Terwijl momenteel één procent van de wereldbevolking ontheemd is, wordt er te weinig aandacht besteed aan het feit dat vluchtelingen vaak niet de mogelijkheid hebben om landen via legale en veilige wegen te bereiken. Communities en organisaties over de hele wereld hebben daarom nieuwe manieren bedacht om deze broodnodige wegen mogelijk te maken en zelf de leiding te nemen in de hervestiging en opvang van vluchtelingen.

Tijdens dit interactieve virtuele debat zullen betrokkenen spreken over de concrete oplossingen die in Canada en Italië zijn bedacht. Vervolgens bespreekt Justice and Peace waarom zij met het programma Samen Hier de eerste Nederlandse variant van community-based sponsorship ontwikkelt.

Wil je meer weten over community-based sponsorship en safe pathways? En wil je bijdragen aan het verwelkomen van vluchtelingen in jouw gemeenschap? Sluit aan en onderneem zelf actie! #CommunitiesintheLead  #RefugeeRights

Datum: Dinsdag 13 oktober 2020
Tijd: 19:00-20:30 uur CEST
Voertaal: Engels
Gratis

Sprekers

Professor Jennifer Hyndman, York University, Canada.

Al meer dan veertig jaar kunnen Canadese burgers zich opgeven als ‘sponsorgroep’ om een vluchteling(familie) naar Canada te laten overkomen. Professor Jennifer Hyndman onderzoekt de vestiging, participatie en sociale inclusie van vluchtelingen in Canada, en heeft een bijzondere belangstelling voor de motivatie van deze sponsorgroepen. Tijdens het evenement zal ze haar bevindingen over private sponsorship van vluchtelingen in Canada bespreken en aanbevelingen doen aan Nederland vanuit een Canadees perspectief.

Cecilia Pani, Sant’Egidio Humanitarian Corridor, Italië.

Geconfronteerd met de menselijke drama’s in de Middellandse Zee, creëerden Italiaanse burgers in 2016 zelf een veilige en legale route voor Syrische vluchtelingen vanuit Libanon: de humanitaire corridor. Inmiddels is het programma uitgebreid voor Soedanese, Somalische en Eritrese vluchtelingen uit Ethiopië, en bestaan er ook humanitaire corridors naar Frankrijk en België. Cecilia Pani is de programmaleider voor Ethiopië van de humanitaire corridor van de Sant’Egidio gemeenschap. Ze bespreekt hun aanpak, de uitdagingen waar de gemeenschap mee te maken kreeg, en geeft concrete tips aan gemeenschappen geïnteresseerd in de Italiaanse aanpak.

Maaike Graaff, Justice and Peace, Nederland.

Maaike Graaff is de Programmacoördinator Migratie en Mensenrechten bij Justice and Peace. Tijdens dit evenement zal ze bespreken waarom Justice and Peace een Nederlandse variant van community-based sponsorship ontwikkelt via het Samen Hier programma, en wat je zelf in je eigen stad of dorp kunt doen om bij te dragen aan veilige routes voor vluchtelingen.

Gemodereerd door Leila Prnjavorac; presentator, radiomaakster, storyteller, trainer en voormalig vluchteling.