Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Openlucht fototentoonstelling op de Stationsstraat in Maastricht ter viering van vijf jaar Shelter City Maastricht
05-11-21

Openlucht fototentoonstelling op de Stationsstraat in Maastricht ter viering van vijf jaar Shelter City Maastricht

Op het voetgangersgebied van de Stationsstraat in Maastricht zijn nu zes grote, in het oog springende portretten te zien van mensenrechtenactivisten uit de hele wereld. De nieuwe openluchttentoonstelling staat in het teken van de vijfde jaardag van Shelter City Maastricht. De tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Maastricht, Mondiaal Maastricht, Justice & Peace Nederland, Amnesty International – Maastricht, Maastricht University en de Nationale Postcode Loterij. De tentoonstelling zal te bezichtigen zijn van 2 tot 22 november 2021.

Dit is het vijfde jaar dat Maastricht deelneemt aan het Shelter City initiatief, een netwerk van 12 steden in Nederland en 20 steden wereldwijd die als Shelter City voor een periode van 3 maanden een veilige en inspirerende verblijfplaats bieden aan mensenrechtenverdedigers die vanwege hun werk gevaar lopen. In de afgelopen vijf jaar bood de stad Maastricht een veilig onderkomen aan 13 mensenrechtenverdedigers uit landen zoals Cambodja, Thailand, Burundi, Palestina en Egypte. In november en december zijn er evenementen en lezingen om het 5-jarig jubileum van Shelter City Maastricht te vieren.

De tentoonstelling toont zes portretten van de Nederlandse fotograaf Daniella van Bergen. Ze maakte portretten van mensenrechtenverdedigers die deelnamen aan het Shelter City initiatief, waaronder voormalige Shelter City Maastricht gasten Lookkate, een burgerrechtenactivist uit Thailand, en Judith, een verdediger van LHBTIQ+-rechten uit Nigeria. Door haar levendige en krachtige portretten hoopt Daniella van Bergen de stemmen en de menselijke verhalen van mensenrechtenverdedigers te versterken.

Op dit moment is Anthony te gast in Shelter City Maastricht. Zijn werk bestaat uit het monitoren, documenteren en onthullen van mensenrechtenschendingen door overheidsinstanties en niet-gouvernementele actoren. Door te procederen en online campagne te voeren, komt Anthony op voor gemeenschappen en personen die te maken hebben met allerlei problemen, zoals structurele gezondheidsongelijkheid, gedwongen uitzettingen, marteling, onwettige gevangenhouding en buitengerechtelijke executies. Vanwege het mensenrechtenwerk van Anthony werd hij in december 2020 gearresteerd en zwaar mishandeld. Zijn familie en hij werden ook telefonisch bedreigd en moesten verhuizen vanwege zorgen over hun veiligheid.

De tentoonstelling bevindt zich op het voetgangersgebied van de Stationsstraat tussen de Wilhelminasingel en de Alexander Battalaan in Maastricht. De openluchttentoonstelling was eerder te bezichtigen in Zwolle, Tilburg en Utrecht, en zal na Maastricht te bezichtigen zijn in andere Nederlandse steden. Klik hier voor meer informatie.

Over Shelter City

Shelter City is een wereldwijde beweging die veilige en inspirerende verblijfplaatsen creëert voor mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen. Daar komen ze op adem, krijgen ze ondersteuning op maat en ontmoeten ze bondgenoten, zodat ze hun lokale acties voor verandering met hernieuwde kracht kunnen voortzetten. Elke Shelter City bestaat uit een lokaal netwerk van organisaties en burgers. Shelter City Maastricht is in 2015 opgericht door de gemeente Maastricht in samenwerking met de lokale organisaties Mondiaal Maastricht, Amnesty International – Maastricht en Maastricht University.

Op dit moment verblijven er in heel Nederland 10 mensenrechtenverdedigers in Shelter City. Zij zijn hier tot december 2021. Zij zijn afkomstig uit Colombia, Democratische Republiek Congo, Gaza, Kenia, Peru, Turkije, Uganda, Venezuela en Yemen. De onderwerpen waarmee ze zich bezighouden zijn o.a. fotojournalistiek en persvrijheid, LHBTI+-rechten, mensenrechten en het bedrijfsleven, conflictbemiddeling en vredesopbouw, en burgerrechten en politieke rechten.