Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Wereldwijd Activist Lab komt voor het eerst samen in Georgië
26-01-23

Wereldwijd Activist Lab komt voor het eerst samen in Georgië

Stel je een wereld voor waarin jonge stemmen luid en duidelijk gehoord worden, waar jongeren de kwaliteiten hebben om hun stem te gebruiken om zich in te zetten voor de verandering die zij willen zien, voor hun gemeenschap, regio, land en de hele wereld. Dit is het doel van Activist Lab.

De burgerlijke ruimte wordt steeds kleiner – dit kan gevoeld worden in bijna elk land ter wereld. Het wereldwijd ontwikkelen en in verbinding brengen van Activist Labs geeft jonge activisten de mogelijkheid om samen te groeien en zo een grotere impact te hebben. Het is het begin van een beweging die geleid wordt door jongeren, waarin activisten versterkt en ondersteund worden.

Door deel te nemen aan Activist Lab experimenteren we om een gelijkwaardige samenwerking met jonge activisten te ontwikkelen die hen samenbrengt en hun krachten en skills stimuleert zodat ze vooruitgang kunnen boeken op thema’s zoals burgerrechten, politieke aansprakelijkheid, klimaatrechtvaardigheid, gender gelijkheid en economische omschakelingen.

In november 2022 organiseerden wij met onze partners de eerste Activist Lab bijeenkomst in Tbilisi, Georgië. Dertig jonge activisten en vertegenwoordigers van onze partnerorganisaties kwamen samen om van elkaar te leren, nieuwe inspiratie op te doen en om de toekomst van het Activist Lab vorm te geven. host van het evenement was World of Tolerance (een partner-organisatie van Justice & Peace) en werd gefaciliteerd door Butterfly Works.

Een uitwisseling van drie dagen

Om de sessies relevant te maken werden ze samen met de jonge activisten en vanuit hun perspectief georganiseerd. Dag één ging over de ‘hot topics’ waar zij veel mee te maken hebben, zoals het creëren van een veilige ruimte voor activisten, relaties tussen mensenrechten en klimaatverandering, het pleiten voor een inclusieve samenleving voor de LGBTIQ+-gemeenschap.

Tijdens dag twee werden de connecties verdiept. Er waren sessies over de gezondheid van activisten, we vierden het activisme met het maken van zines en we sloten de dag af met een inspirerend gesprek met vier Georgische activisten. De openheid en moed van de deelnemers om hun verhaal te delen maakte het mogelijk om onverwachte verbindingen en gelijkenissen te vinden tussen activisten die misschien wel aan de andere kant van de wereld wonen.

Deze ontdekkingen maakten een mooie brug naar dag drie, waar het ging over het onderwerp #WeAreFamily. Hoe kunnen jonge activisten in de toekomst samenwerken op een globaal niveau? Hoe kunnen we deze energie en inspiratie voeden en mee nemen naar ons eigen land, naar onze eigen context?

Gedurende de drie dagen creëerden we een ‘brave space’ (moedige ruimte), een ruimte waarin er plek was voor kwetsbaarheid, leren, creativiteit, nieuwsgierigheid, de mogelijkheid om vragen te stellen, te lachen, plezier te hebben, en het ontstaan van nieuwe vriendschappen.

De volgende stap

Het is nu tijd om de geleerde lessen van deze ontmoeting terug te brengen naar onze eigen organisaties en bewegingen, zodat wij ze in de aankomende Activist Labs kunnen gebruiken. De nationale Activist Labs worden verzorgd door een netwerk van negen organisaties, waaronder Actua.PE, the African Human Rights Network, Justice & Peace Netherlands, MAAN, Oxfam Novib, Oxfam Novib Activist Lab, Oxfam Peru, Pax, en World of Tolerance.

Wij van Justice & Peace zullen samenwerken met onze partners van het African Human Rights Network en World of Tolerance om de aankomende drie jaar Activist Labs op te zetten met jonge activisten in Georgië, Tanzania, en Nederland.

Blijf op de hoogte voor meer!