Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Wereldvluchtelingendag
30-06-21

Wereldvluchtelingendag

20 juni was het Wereldvluchtelingendag. Op deze dag organiseerde Migreat een grote herdenking voor alle duizenden mensen die zijn overleden terwijl ze op de vlucht waren naar Europa. Tussen 1993 en 2020, zijn er meer dan 44.000 mensen op de vlucht gestorven aan de Europese grenzen. Afgelopen maand zijn er herdenkingen georganiseerd in verschillende dorpen en steden in Nederland en riep Migreat op om gedenktekens te maken voor deze personen. Naast een eerbetoon aan de overledenen, diende de campagne tevens als een roep om verandering in het Europese migratie- en asielbeleid.

Afgelopen zondag, op Wereldvluchtelingendag, was er een grote slotactie waarbij alle gemaakte herdenkingstekens werden neergezet op het strand in Scheveningen. Alle namen werden voorgelezen en er waren interessante sprekers aanwezig gedurende de dag. Vanuit Justice & Peace was onze collega Liselot erbij en onder andere onze Samen Hier ambassadeur Leila Prnjavorac hostte een deel van de dag. Het was een indrukwekkende dag, waarbij vele bezoekers kwamen uit solidariteit voor vluchtelingen wereldwijd. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa hebben mensen samen de duizenden overledenen herdacht: in Roemenië, Polen, Griekenland, Portugal, Duitsland Engeland, Ierland en Noorwegen.

Veilige routes

Met ons initiatief Samen Hier dragen we bij aan veilige routes en veilige havens in en naar Nederland, door middel van implementatie van het community sponsorship model. In Nederland is dit een radicaal andere manier van vluchtelingen ontvangen dan Nederland tot nu toe doet; met veel meer ruimte voor inwoners en organisaties om zelf initiatief te nemen. De 44.000 namen campagne bewijst opnieuw dat er verandering nodig is en hoe belangrijk het is om bij te dragen aan veilige migratieroutes.

Met Samen Hier bouwen we gastvrije communities waar mensen op de vlucht zich rechtstreeks kunnen vestigen. Een netwerk van lokale changemakers, bestaande uit Nederlandse inwoners en organisaties, nemen de leiding in de overkomst en ontvangst van vluchtelingen. Omdat burgers en maatschappelijke organisaties een actieve rol spelen bij het opvangen van vluchtelingen, kunnen we de personen of gezinnen direct in onze gemeenschappen verwelkomen zonder jarenlang te wachten of te verblijven in onmenselijke omstandigheden.

Wil je meer lezen over Samen Hier?