Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Parvez

Parvez, schrijft om aandacht te krijgen voor radicale islamisten in Bangladesh

Interview door Noah Wánebo
Foto door Daniella van Bergen

Parvez besloot in 2015 om Bangladesh te verlaten, naar aanleiding van de moorden op een aantal collega’s. Net zoals hij, daagden zij de opkomende extreme politieke islam in het land uit. Hij wist dat hij op dezelfde lijst stond.

“Net voordat ik weg ging werd een andere blogger in zijn huis vermoord,” herinnert hij zich. “Dat was het punt waarop ik besloot zo snel mogelijk het land te verlaten. Iemand tipte mij over het Shelter City programma en aangezien dit het snelste was waar ik me voor kon aanmelden, deed ik dat.”

Door zijn werk streeft Parvez de radicale Islam aan te kaarten, wiens ideeën en politieke macht in Bangladesh snel groeien. “Ik weet zeker dat de Islamisten erg veel invloed zullen krijgen in de Bengalese politiek voor een lange tijd. Zij hebben invloed op iedere verandering die gemaakt wordt, dus daarom focus ik op deze groep in plaats van wat seculiere mensen doen”, zegt hij.

Parvez kwam naar Amsterdam met Shelter City, waar hij een plek kreeg om in veiligheid te leven en werken. Hij kon ook andere mensenrechtenverdedigers ontmoeten en zijn netwerk en strategieën voor activisme versterken. Hij bleef, als uitzondering, in Nederland na afloop van het programma, omdat hij nog steeds met de dood bedreigd werd in Bangladesh.

“Ik weet zeker dat de Islamisten erg veel invloed zullen krijgen in de Bengalese politiek voor een lange tijd.”

Parvez is een bijzonder attente schrijver, die vaak geschiedenis en filosofie in zijn werk en gesprekken weeft. Hij springt van Foucault naar het late kapitalisme en de erfenis van het Britse kolonialisme terwijl hij de problemen van de moderne wereld beschrijft, en hun impact op zijn thuisland. Momenteel focust zijn werk op de geschiedenis van ideeën – zoals degenen die tot levensbedreigingen groeiden en hem dwongen om Bangladesh te verlaten.

“Mijn persoonlijke doel is het schrijven van een soort genealogie, de geschiedenis van ideeën en de machtsrelaties die hen vormgeven, over allerlei niveaus,” zegt hij. “Ik denk persoonlijk niet dat ik iets erg controversieel’s op schrijf, maar de politieke situatie in Bangladesh, die zich heeft ontwikkeld sinds 2012/2013, maakt dingen erg moeilijk.

Hij gelooft dat de bedreigingen waar hij en andere bloggers mee te maken krijgen meer internationale aandacht en veroordeling krijgen, als ze ergens anders plaats zouden vinden. Het Bengalese volk, zegt hij, is een uitzondering in de wereld wanneer er gekeken wordt naar de rechten en veiligheid (en promotie daarvan).

“Het boeit niemand wat. Je bent een levensvorm die vermoord kan worden. Het wordt niet echt als misdaad gezien.”

Sinds 2015 zijn er minder moorden gepleegd, maar volgens Parvez komt dat simpelweg doordat de meeste doelwitten of het land uit zijn, of zijn vermoord. Hij zegt niet te weten hoe de komende jaren er voor hem zullen uitzien, maar hij wil zijn activisme voort zetten – nu vanuit Nederland.

“Ik wil gewoon doorgaan met schrijven. Ik heb lezers in Bangladesh en de groep is vrij gevarieerd. Dit geeft hoop,” zegt hij.

Hier kan je het volledige interview met Parvez lezen.