Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Aether & Hemera

Aether & Hemera, veilige havens creëren door middel van licht

Geschreven door Diane Lemieux
Vertaling: Natasja van Hoorn

Aether & Hemera, veilige havens creëren door middel van licht. “Kunst heeft het buitengewone vermogen weerstand en opstand, protest en hoop uit te drukken. Het is een cruciale toevoeging aan elke welvarende democratie.”

“Kunst heeft het buitengewone vermogen weerstand en opstand, protest en hoop uit te drukken. Het is een cruciale toevoeging aan elke welvarende democratie.”

– Deeyah Khan, UNESCO Goodwill Ambassadeur voor artistieke vrijheid en creativiteit.

Licht

Met hun kunststudio Aether & Hemera maken Gloria en Claudio gebruik van licht en digitale media om openbare kunst te maken die mooi en interactief is, en aanzet tot nadenken over maatschappelijke onderwerpen. Zij willen op een laagdrempelige manier het nadenken en discussiëren over soms moeilijke onderwerpen stimuleren.

Gloria legt uit. “Onze kunst gaat echt over mensen die iets voelen. Wij hopen ideeën over te brengen, niet op een rationele en vergelijkende manier, maar meer op een emotionele manier. Dit is de schoonheid van kunst. Kunst heeft geen uitleg of lange stukken tekst nodig.

Ons werk is vaak een lichamelijke ervaring. We nodigen mensen uit om, bijvoorbeeld, door een kunstinstallatie te lopen, er iets mee te doen, om de kleuren te zien. Deze lichamelijke ervaring speelt in op de zintuigen en emoties en is universeel. Het gaat terug naar de essentie van het “mens zijn”, voorbij cultuur en taal, voorbij leeftijd en geslacht.”

Credit: Philip Vile

Woorden

Door middel van hun Samen Hier initiatief probeert Justice & Peace een humaner vluchtelingenbeleid te realiseren. Zo heeft Justice & Peace heeft het eerste “community sponsorship” model in Nederland neergezet, waarbij het Nederlandse inwoners betrekt bij het verwelkomen van nieuwkomers zoals hervestigde vluchtelingen en (jonge) statushouders.

Groepen inwoners ondersteunen een nieuwkomer(gezin) in het opbouwen van een nieuw leven. Naast een informeel netwerk ondersteunen deze groepen ook bij praktische zaken, zoals het oefenen met Nederlands en het vinden van een baan. Op deze manier worden nieuwkomers op een gelijkwaardige manier verwelkomd.

Wat is een veilige haven? Wat betekent dit begrip voor ons in Nederland? Hoe ziet dit begrip eruit voor een vluchteling die alles heeft moeten achterlaten?

Den Haag Highlights, het jaarlijkse licht festival van Den Haag, vertelt de verhalen van de rijke historie van de stad in het gebruiken van licht en projecties.  Justice & Peace nam in 2022 deel met het kunstwerk Voyage – Safe Haven in de Hofvijver om te pleiten voor een meer verwelkomende maatschappij waarbij veilige havens worden gecreërd voor mensen die geforceerd zijn te vluchten van hun thuis.

Woorden en licht

Voor de kunstenaars was de samenwerking met mensenrechtenorganisatie Justice & Peace een logische en welkome stap in hun zoektocht naar manieren om een impact te maken. Deze samenwerking is een mogelijkheid om de grenzen van de rol van openbare kunst te verleggen. Hierdoor kan kunst bijdragen aan gedeelde ervaringen die aanzetten tot reflectie en het ondernemen van actie.

“Onze boodschap is duidelijk en belangrijk, maar we vertellen mensen niet wat die boodschap zou moeten zijn. Dat geeft hen de mogelijkheid te spelen met ideeën in een open en warme context. We geven bezoekers de mogelijkheid de kans aan te grijpen en zelf keuzes te maken.” Claudio Benghi

Samen Hier is altijd op zoek naar nieuwe manieren om haar visie te verspreiden en een zo groot mogelijke impact te maken. De lichtinstallatie die de Hofvijver in het Haagse centrum zal sieren heeft het doel om het nadenken over dit soort vraagstukken te stimuleren, om onze perspectieven te verruimen en onze standpunten in twijfel te trekken. De installatie laat men nadenken over de betekenis van ergens vertrekken, ergens aan te komen, onderweg te zijn, iemand anders te worden, op een nieuwe plek.

“We zijn begonnen met een project waarbij statushouders en Samen Hier deelnemers hun verhaal leren te vertellen in samenwerking met het storytelling collectief Rose Stories”, zegt Marjolijn Lampe, senior communicatieadviseur van Justice & Peace. Deze verhalen maakte onderdeel uit van het kunstwerk en de officiele Justice & Peace podcast serie “Finding Safe Havens”.

Kijk nu het volledige interview met Kunstenaars Gloria en Claudio via de onderstaande video.

Of bezoek de studio van Aether & Hemera.

In hun zoektocht naar nieuwe manieren om het publiek actief te betrekken bij mensenrechten, onderzoekt Justice & Peace steeds meer de kracht van de samenwerking tussen kunst en activisme.