Elleke, samenwerken aan een nieuwe toekomst voor vluchtelingen in Den Haag
Geschreven door: Patrick van Wersch
Samen hun dromen achterna
De deurbel gaat. Elleke begroet Wael als een oude bekende. Nog maar een half jaar geleden ontmoetten de twee elkaar voor het eerst. De rest van de Welkom Groep en Wael’s vrouw Rana en hun twee jongens waren er ook bij. De start van hun Samen Hier avontuur was maar even onwennig. Nu is er vriendschap en betrokkenheid bij elkaars leven. Een leven in Den Haag dat zo anders is dan in Syrië, waar Wael bouwkundige was en Rana docent. Intussen heeft het koppel nieuwe ambities en gaan ze samen met de vijf Haagse leden van Welkom Groep de Zinzoekers hun dromen achterna, hoe moeilijk de weg daarnaartoe soms ook is. Elleke en Wael praatten erover aan de eettafel bij Elleke thuis.
“Hoe ik Wael zou omschrijven?” Elleke Bal (34) hoeft niet lang na te denken: “Heel ambitieus, gastvrij en hij heeft veel humor.” Wael Yazji (39) grinnikt bevestigend: “Ik maak vaak grapjes, ook vlak voordat ik naar bed ga, zodat we altijd opgewekt gaan slapen.” Wael heeft nog maar kortgeleden te horen gekregen dat hij dit jaar niet kan starten met de hbo-opleiding Integraal Bouwmanagement aan de Hogeschool Rotterdam. Een ontbrekend taaldiploma – waarvan niet was gemeld dat deze verplicht was – gooide roet in het eten. Een bittere pil voor de bouwkundige die met zijn vrouw heeft besloten eerst te studeren alvorens te solliciteren.
“We willen een goede toekomst opbouwen voor ons gezin”, zegt Wael. “Een diploma geeft ons daarop de beste kans.” Volgend jaar kan hij het opnieuw proberen. Daarop wachten past niet bij Wael’s karakter. Hij is hard op zoek naar een stage als BIM modelleur. Samen met Zinzoekers Anne-Ruthi en Swana heeft hij zijn CV opgefrist en een LinkedIn profiel aangemaakt. Met Elleke werd online gezocht naar geschikte stages en er gaat een professionele pasfoto worden gemaakt. Er is een aantal brieven de deur uit met tot dusver één reactie: ‘Geen plek in verband met corona’. Vlak daarna kwam het bericht dat de opleiding was afgeketst.
Elleke: “Voor ons als groep was het frustrerend dat we niet meer konden doen om Wael toch met de studie te laten starten. Gelukkig is hij een doorzetter die, nu Rana een masteropleiding Frans doet aan de Universiteit Leiden en lesgeeft aan het Gymnasium Haganum, het huishouden en de zorg voor de twee zoons grotendeels op zich neemt.” Zinzoeker Jeltsje, ook docent, helpt Rana om wegwijs te worden in de online leeromgeving. Een klein gebaar, misschien, maar het betekent veel voor het ambitieuze echtpaar en hun gezin.
“Altijd je best doen”, Wael en Rana prenten het hun twee jongens elke dag in. Ze komen uit ondernemende gezinnen en hard werken is ze met de paplepel ingegoten. Die instelling proberen ze in Nederland vast te houden. “Ik weet niet of het ons gaat lukken”, vertelt Wael openhartig. “We hadden een goed leven in Aleppo, konden alles doen. Hier gaat het langzaam, veel langzamer dan in Syrië. We moeten overal lang op wachten. Maar we bepalen zelf hoe we omgaan met ons nieuwe leven. Dat hebben we wel in de hand.”
Elleke noemt het gezin optimistisch en realistisch. “Zo knap hoe flexibel ze omgaan met uitdagingen. Eerst vluchten naar Libanon, toen naar Nederland, zoeken naar werk en toen kwam corona.” Wael noemt de afgelopen maanden de zwaarste van zijn leven. “We konden geen contact hebben met anderen. Zelfs dat kon in de oorlog nog wel. Aan het begin van de coronaperiode stond Elleke bij ons voor deur. Zo leuk en fijn. Het voelde vertrouwd.”
De groep ziet elkaar door corona minder vaak en vooral één op één maar het contact is warm en goed. In juli gingen alle Zinzoekers nog samen naar Madurodam. Poffertjes eten, Nederland in het klein. Wael en Elleke kijken er met veel plezier op terug. Wael’s oudste, George, zag een schilderij van Johannes Vermeer. Hij zei: “Dit is een schilderij van Vermeer. Zijn beroemdste schilderij is het Meisje met de parel.” Wael: “De kinderen helpen ons Nederland en de taal beter te begrijpen. We helpen elkaar.”
De naam Zinzoekers is afgeleid van een netwerk in Den Haag van twintigers en dertigers, die samen op zoek gaan naar betekenis en een bijdrage willen leveren aan de stad en elkaars leven. Toen Elleke begon aan Samen Hier was dat omdat ze mensen wilde leren kennen die anders zijn dan zij. “Nu ik Wael en Rana ken, weet ik dat we hetzelfde zijn”, reflecteert ze. “Dat we allemaal proberen een goed leven op te bouwen. We hebben een andere cultuur maar dezelfde dromen. De zin van het leven zit denk ik vooral in hoe je je verhoudt tot anderen, niet alleen in de relatie met jezelf.”
Wael beaamt en voegt toe: “Voor mij is het belangrijkste dat mijn kinderen goede mensen worden. Betekenis ligt verscholen in hun geluk, hun toekomst. Daar werken we voor.”
De Samen Hier groep ‘Zinzoekers’ bestaat uit Elleke, Anne-Ruthi, Swana, Lisette, Jeltsje, Wael, Rana, George en Charbel.