Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Openlucht fototentoonstelling op het Domplein in Utrecht ter viering van vijf jaar Shelter City Utrecht
11-10-21

Openlucht fototentoonstelling op het Domplein in Utrecht ter viering van vijf jaar Shelter City Utrecht

Aan de voorzijde van de beroemde Domtoren in Utrecht zijn nu vijf grote en opvallende portretten van mensenrechtenactivisten uit de hele wereld te zien. De nieuwe openluchttentoonstelling viert de vijfde verjaardag van Shelter City Utrecht. De tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Utrecht, Peace Brigades International (Nederland), Justice & Peace Nederland en de Nationale Postcode Loterij. De tentoonstelling zal in Utrecht te bezichtigen zijn tot 25 oktober 2021.

De tentoonstelling bestaat uit vijf portretten van de Nederlandse fotograaf Daniella van Bergen. Zij maakte deze portretten van een journalist en vrouwenrechtenactivist uit Honduras, een burgerrechtenactivist uit Thailand, een jonge Mexicaan die steun biedt aan families van verdwenen personen, een verdediger van LHBTIQ+ rechten uit Nigeria, en een Pakistaanse activist die zich inzet voor mensen in onrechtmatige gevangenschap. Dit zijn vijf van de meer dan 150 mensenrechtenverdedigers die in een Nederlandse Shelter City verbleven en steun kregen. Door haar levendige en krachtige portretten hoopt Daniella van Bergen de stemmen en de menselijke verhalen van mensenrechtenverdedigers te versterken.

De openluchttentoonstelling was eerder te bezichtigen in Zwolle en Tilburg en zal na Utrecht te bezichtigen zijn in andere Nederlandse steden. Kijk hier voor meer informatie.

Vijf jaar Shelter City Utrecht

Dit is het vijfde jaar waarin Utrecht deel uitmaakt van een netwerk van 12 steden in Nederland en 20 steden wereldwijd die als Shelter City voor periodes van 3 maanden een veilige en inspirerende verblijfplaats bieden aan mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen vanwege hun werk. In de afgelopen vijf jaar bood de stad Utrecht een veilig onderkomen aan 19 mensenrechtenverdedigers uit landen zoals Colombia, Mexico, Irak, Rusland en Venezuela.

In Utrecht verblijft sinds afgelopen maand de Keniaanse Caroline, die vrouwen- en LHBTIQ+-rechten verdedigt. In Kenia geeft zij leiding aan Let’s be Tested Queens, een organisatie gerund door vrouwen die zich hard maakt voor vrouwenrechten en een inclusieve samenleving. Door haar mensenrechtenwerk heeft Caroline zich al meerdere keren elders moeten vestigen binnen Kenia. Zij kreeg te maken met intimidatie, vandalisme, inbraak en zelfs een poging tot autodiefstal onder dreiging van een geweer.

Ter ere van de vijfde verjaardag van Shelter City Utrecht zal er op 13 oktober een filmvertoning en manifestatie plaatsvinden in de Bibliotheek Neude. Als keynote-speakers zijn uitgenodigd Linda Voortman, wethouder van Utrecht voor diversiteit en Caroline. Kijk hier voor meer informatie.

Over Shelter City

Shelter City is een wereldwijde beweging die veilige en inspirerende verblijfplaatsen creëert voor mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen. Daar komen ze op adem, krijgen ze ondersteuning op maat en ontmoeten ze bondgenoten, zodat ze hun lokale acties voor verandering met hernieuwde kracht kunnen voortzetten. Elke Shelter City bestaat uit een lokaal netwerk van organisaties en burgers. Shelter City Utrecht is in 2016 opgericht door de gemeente Utrecht in samenwerking met de lokale organisaties Peace Brigades International (Nederland), Netherlands Institute for Human Rights, Universiteit Utrecht, Utrecht Human Rights en UAF.

Op dit moment verblijven er in heel Nederland 10 mensenrechtenverdedigers in Shelter City. Zij zijn hier tot december 2021. Zij zijn afkomstig uit Colombia, Democratische Republiek Congo, Gaza, Kenia, Peru, Turkije, Uganda, Venezuela en Yemen. De onderwerpen waarmee ze zich bezighouden zijn o.a. fotojournalistiek en persvrijheid, LHBTI+-rechten, mensenrechten en het bedrijfsleven, conflictbemiddeling en vredesopbouw, en burgerrechten en politieke rechten.