De eerste Move 4 Human Rights Zomereditie
In juli 2024 organiseerde Justice & Peace de eerste Move 4 Human Rights (M4HR) Zomereditie, in samenwerking met partnerorganisaties Human Security Collective, Stichting Our Bodies, Our Voice, en Human Rights in the Picture.
Deze zomereditie was onderdeel van het Maatschappelijke Diensttijd (MDT) project en had als doel jonge mensen te inspireren om hun passie voor mensenrechten te volgen en bij te dragen aan een inclusieve samenleving.
Jonge changemakers empoweren
Gedurende twee weken namen meer dan vijftig deelnemers deel aan een mix van interactieve workshops, projectimplementatie, locatiebezoeken, netwerkevenementen en culturele ervaringen. Het programma was ontworpen om changemakers tussen 18 en 30 jaar oud de vaardigheden en kennis te geven die nodig zijn om de kloof tussen theorie en praktijk op het gebied van mensenrechten te overbruggen.
De M4HR zomerschool bood een dynamische leeromgeving die het uitwisselen van diverse perspectieven bevorderde. Door praktische activiteiten en netwerkmogelijkheden verkregen deelnemers waardevolle inzichten in werk op het gebied van mensenrechten, verkenden ze het Nederlandse NGO-landschap en vergaarden ze inzicht in de belangrijke inspanningen die op lokaal niveau worden geleverd, zowel in Nederland als daarbuiten. Na de eerste editie van M4HR hadden de deelnemers een sterk gemeenschapsgevoel, wat zij als verrijking zagen van hun professionele en persoonlijke leven.
“We begonnen als vreemden en kwamen dichterbij elkaar door onze gezamenlijke interesse in mensenrechten. Ik voelde echt een gevoel van gemeenschap. Mensen stelden zich kwetsbaar op en deelden hun persoonlijke ervaringen, mede doordat de organisatoren een veilige omgeving creëerden.”
Yasmina, M4HR deelnemer
Bijdragen aan veilige routes naar gastvrije samenlevingen
Justice & Peace organiseerde twee workshops tijdens M4HR. De workshop “Hoe een changemaker te zijn” behandelde de strategieën voor het bevorderen van mensenrechten via een lokale en praktische benadering. Belangrijke onderwerpen zoals legale routes, vluchtelingenbeleid, community sponsorship, migratie en mensenrechten werden behandeld.
De tweede workshop was een essentieel onderdeel van het programma en richtte zich op de passies van de deelnemers op het gebied van mensenrechten. Deelnemers kozen een van de partnerorganisaties om mee samen te werken tijdens de zomerschool en vormden groepen om een opdracht naar keuze uit te voeren. Deze workshop, getiteld “Verandering maken: Veilige havens & routes”, had als doel bij te dragen aan een gastvrije samenleving voor mensen met een vluchtelingenachtergrond. Dit werd gedaan in samenwerking met het Migratie & Mensenrechtenprogramma van Justice & Peace, dat pleit voor lokale solidariteit en humane beleidsmaatregelen voor de veilige aankomst, ontvangst en hervestiging van vluchtelingen.
“Tijdens de zomerschool waren er veel mensen met verschillende achtergronden, wat de waarde van een interdisciplinair perspectief op mensenrechten onderstreepte.”
Elvira, M4HR deelnemer
Praktische hulpmiddelen ontwikkelen voor actuele onderwerpen
De groepen richtten zich op het ontwikkelen van praktische hulpmiddelen voor het Samen Hier-initiatief door capaciteit op te bouwen, uitwisselingen te organiseren en communicatie te bevorderen. Er werden diverse creatieve bijdragen geleverd, waaronder een gids voor gemeenten om inclusieve evenementen te organiseren die lokale solidariteit bevorderen en een kinderboek dat verschillen tussen mensen uitlegt en viert. Een andere groep ontwikkelde een projectplan dat het belang van duurzame netwerken en interacties binnen Samen Hier benadrukte.
Daarnaast werd een boekje voor nieuwkomers die zich bij Samen Hier aansluiten gepresenteerd, met een overzicht van het initiatief, wat te verwachten staat bij aankomst in Nederland, en praktische tips voor het neerstrijken. De migratiegroep stelde deelnemers in staat om hun diverse vaardigheden direct toe te passen op actuele uitdagingen, zo onderstreepten zij de impact van gezamenlijke actie ter ondersteuning van vluchtelingen en het bevorderen van mensenrechten.
“Voor mij betekende aankomen in Europa het horen van nieuwe, verschillende verhalen en perspectieven. Het begrijpen hoe mensen met andere achtergronden hetzelfde probleem vanuit verschillende perspectieven zien. Ik leerde van alle deelnemers met een andere achtergrond, geslacht of levensoriëntatie dat we dezelfde context en sociale problemen op verschillende manieren interpreteren.”
Karina, M4HR deelnemer
Verandering aanmoedigen en deelname bevorderen
De eerste Move 4 Human Rights-editie leidde tot impactvolle bijdragen, succesvolle samenwerkingen en waardevolle leerervaringen voor alle betrokkenen. De opgedane inzichten en ervaringen tonen de kracht van jongeren aan om oplossingsgerichte verandering in hun gemeenschappen en daarbuiten te bevorderen.
“M4HR kan jongeren inspireren om zelf actie te ondernemen en hun potentieel als changemakers waar te maken. Het is verrijkend voor jonge mensen om van anderen te leren binnen deze setting en ideeën te ontwikkelen over hoe zij kunnen bijdragen aan de bredere samenleving.”
Yasmina, M4HR deelnemer
We willen onze toegewijde partners Human Security Collective, Stichting Our Bodies, Our Voice, en Human Rights in the Picture, evenals De Haagse Hogeschool, The Hague Humanity Hub en Just Peace bedanken voor hun waardevolle bijdrage.
Via initiatieven zoals Move 4 Human Rights betrekt Justice & Peace jonge potentiële changemakers die zich inzetten voor de bevordering van mensenrechten en inclusiviteit. Als u geïnteresseerd bent in samenwerking, het implementeren van M4HR op uw universiteit, of als u vragen of suggesties heeft, horen wij graag van u.
MDT (Maatschappelijke Diensttijd) is a voluntary social service programme initiated by the Dutch Ministry of Education, Culture, and Science. MDT offers young people between the ages of 12 and 30 a unique opportunity to make a positive impact in their communities. Upon completion of the programme, participants receive a certificate. Justice & Peace is one of the implementing organizations and leads the Migration trajectory.