Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Netwerkbijeenkomst en huiskamerfestival voor integratie in Den Haag
29-03-19

Netwerkbijeenkomst en huiskamerfestival voor integratie in Den Haag

Deze maand organiseerde Justice and Peace twee grote events ter ondersteuning van de integratie van statushouders in Den Haag: Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst Sport & Integratie in Escamp en huiskamerfestival Binnen! in allerlei wijken in Den Haag.

Beide events waren druk bezocht door Haagse Nederlanders en statushouders.  (Denk)sport, muziek, eten, mode, een beetje lef en gezelligheid braken het ijs en zorgden voor ontmoetingen en contact.

“Hey, mag ik met jullie meedoen?”

Anas uit Syrië vroeg dat in Syrië als hij mee wilde doen met spelen of sporten en durft dat ook in Den Haag. Voor veel mensen is dat minder vanzelfsprekend, en nog lastiger als je de taal en gebruiken in je nieuwe land nog niet goed kent. En dat terwijl meedoen nodig is om Nederlanders te leren kennen, Nederlands te leren spreken en uiteindelijk werk te vinden.

Integreren via sport

Tijdens de netwerkbijeenkomst in Escamp presenteerden verschillende organisaties hun sportaanbod aan statushouders in de wijk. Bijvoorbeeld Stichting Mooi, Bewegen Werkt, Building Better People, Stichting Leergeld, Xtra en Aïshel. Meervoudig wereldkampioen kickboxen Naomi gaf een weerbaarheidstraining waaraan iedereen enthousiast meedeed.

Binnen!: Haagse nieuwkomers en Nederlanders ontmoeten elkaar thuis

Samen met een team van drie statushouders organiseerde Justice and Peace het eerste Haagse Huiskamerfestival Binnen! met huiskamerconcerten en diverse workshops in de huiskamers van Nederlanders en statushouders verspreid over Den Haag en een groot eindfeest in Buurthuis De Mussen. Bij Sebastiaan thuis gaf de Congolese singer-songwriter Paul Hagayi een huiskamerconcert, waarna hij met zijn verhaal een interessante discussie losmaakte bij de bezoekers. Kahlid organiseerde een klein schaaktoernooi in zijn huis in Bezuidenhout. Bij Eveline kregen de Syrische Alaa en Nederlandse Shalini alle bezoekers, in de leeftijd van 5 tot 80 jaar, aan het dansen. “Het was heel gezellig, we zijn uitgenodigd om nog eens te komen eten, dat gaan we zeker doen!” (Yora en Max, gingen Syrisch eten bij Maan thuis).