Hero
Home » Martin Luther King Lezing

Martin Luther King Lezing

De Martin Luther King Lezing is een jaarlijks evenement dat het gedachtegoed van Martin Luther King promoot om zo bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving. Justice and Peace organiseert deze Lezing samen met de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en de Stichting Martin Luther King Lezing.

Martin Luther King Jr. (1929- 1968) was een Amerikaanse dominee, een vooraanstaand lid van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en een sterke voorstander van geweldloos verzet. Hij organiseerde in 1955 met een aantal anderen de boycot van lijnbussen in Montgomery, Alabama, als protest tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer. Ook leidde hij de massa demonstratie op 28 Augustus 1963 in Washington D.C..  Tijdens de demonstratie gaf hij zijn beroemde speech ‘I have a dream’. In 1964 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede, het jaar daarop kreeg hij een eredoctoraat van de VU Amsterdam. Hij werd op 4 April 1968 in Memphis doodgeschoten, op 39 jarige leeftijd.

Bezoek de website van de Martin Luther King lezing

“Tell them about the dream!”

Mahalia Jackson

Vijftig jaar na de dood van King zijn veel burgers over de hele wereld nog steeds slachtoffer van discriminatie op basis van huidskleur, geslacht of seksuele voorkeur. Kings woorden zijn ook vandaag nog een inspiratiebron voor hen die willen bijdragen aan een rechtvaardigere wereld.

“Ook al ben je niet met racisme bezig, racisme is bezig met jou.”

Jerry King Luther Afriyie

Het doel van de Stichting Martin Luther King Lezing is om de ideeën van King levend en toegankelijk te houden. De jaarlijkse lezing laat verschillende geluiden horen in het levendige debat over ongelijkheid in Nederland, bijvoorbeeld over de obstakels die tweede generatie immigranten tegenkomen op de arbeidsmarkt. Sprekers als Jan-Peter Balkenende, Lodewijk Asscher en Jerry Afriyie bespreken de erfenis van Martin Luther King Jr met het publiek en vertellen hoe dit hun werk en leven beïnvloedt.

De Martin Luther King Lezing vindt elk jaar rond de sterfdag van King plaats, begin april. Blijf op de hoogte voor de editie van 2020!

Foto door Daniella van Bergen

 

Martin Luther King Lezing 2018