Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Impact rapport: groter netwerk en nieuwe vrienden door de Samen Hier student community
24-01-23

Impact rapport: groter netwerk en nieuwe vrienden door de Samen Hier student community

Geschreven door Natasja van Hoorn
24-01-2023

In 2021 zetten we samen met UNICEF Student Team The Hague (USTTH), de Samen Hier student community op. In eerste instantie om gevoelens van eenzaamheid en isolatie onder (internationale) studenten en studenten met een vluchtachtergrond te verminderen tijdens en na de COVID-19 lockdowns. Tijdens de tweede editie, in 2022, lag de focus op het vinden van aansluiting als je ergens nieuw bent.

‘’Ik probeer een nieuw leven op te bouwen in Nederland. Door deel te nemen aan de student community hoop ik dat ik deel word van de Nederlandse samenleving.”

Het programma bestond uit wekelijkse meetings om ervaringen uit te wisselen en samen tijd te spenderen en deelname aan “community building” evenementen samen met de andere groepen, georganiseerd door Unicef Student Team.

Dit leidde tot veel positieve ervaringen en resultaten, laat het evaluatieonderzoek onder de deelnemers zien.

Nieuwe vrienden, nieuwe culturen en vertrouwen en support

Uit de evaluatie-interviews bleek dat de student community voor elke deelnemer een manier was om hun netwerken te vergroten en nieuwe vrienden te maken met leeftijdsgenoten met een andere achtergrond. Een veelgenoemde motivatie van de Haagse studenten was dat zij op deze manier nieuwkomers konden ondersteunen in het overkomen van uitdagingen.

Een anonieme deelnemer vertelde:

Uit de ervaringen van de (Haagse en nieuwkomer)studenten bleek dat zij zich door hun deelname aan de Samen Hier student community (meer) thuis voelen in Den Haag. In een relatief korte tijd ontstond er een sterke vertrouwensband binnen de groepen. Daarnaast gaven de studenten aan dat hun deelname heeft bijgedragen aan hun kennis over culturele gebruiken, de politieke stand van zaken buiten hun land van herkomst en de persoonlijke interesses van hun groepsleden. Op deze manier verbreedde iedereen zijn of haar kennis en is de student community een verrijking voor iedere deelnemer. Het merendeel van de studenten verwacht na afloop in contact te blijven met hun groep.

Lees het volledige evaluatierapport over de tweede editie van de Samen Hier student community op de website van Samen Hier.

 

Meer nieuws

30-04-2024

Opkomen voor vrijheid van meningsuiting

Justice & Peace staat pal voor vrijheid van meningsuiting en bescherming van bedreigde journalisten en kunstenaars. Lees het artikel en vind hun verhalen in het licht van de Internationale Dag van de Persvrijheid 2024.

Lees meer
14-03-2024

In gesprek over migratie & mensenrechten: Een evenement van het Samen Hier initiatief

Een inspirerende middag van dialogen over migratie en mensenrechten vond plaats in februari 2024 in Den Haag, georganiseerd door het Samen Hier initiatief.

Lees meer
14-03-2024

Justice & Peace organiseert haar eerste Activist Lab

In februari 2024 organiseerde Justice & Peace met trots haar eerste Activist Lab in Den Haag, waar verschillende dynamische jonge activisten samenkwamen.

Lees meer