Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Grote openlucht fototentoonstelling in centrum Den Haag ter viering van 10 jaar Shelter City
21-04-22

Grote openlucht fototentoonstelling in centrum Den Haag ter viering van 10 jaar Shelter City

Waar: Turfmarkt, naast Den Haag Centraal Station
Wanneer: 20 april tot 20 mei

Tien jaar geleden richtte Justice & Peace in Den Haag de eerste Shelter City op om mensenrechtenverdedigers die wereldwijd gevaar lopen een tijdelijke veilige en inspirerende haven te bieden. In die 10 jaar groeide Shelter City uit  tot een wereldwijde beweging van 21 steden en werden meer dan 400 mensenrechtenverdedigers opgevangen.  Om dit jubileum te vieren staat er van 20 april tot 20 mei een grote openlucht fototentoonstelling in Den Haag die meteen zichtbaar is wanneer je het Centraal Station uitloopt. De tentoonstelling bestaat uit zes indrukwekkende portretten die fotograaf Daniella van Bergen maakte van internationale mensenrechtenverdedigers die schuilden in één van de dertien Nederlandse Shelter Cities omdat ze werden lastig gevallen en bedreigd vanwege hun werk.

Met de twee-meter hoge portretten op deze centrale plek, hopen we Haagse burgers en bezoekers meer bewust te maken van het onmisbare maar ook gevaarlijke werk van mensenrechtenverdedigers en -activisten. Wij nodigen daarom ook iedereen uit om deze portretten te komen zien en de verhalen van deze bijzondere mensen te leren kennen.

Fotograaf Daniella van Bergen maakte de krachtige portretten van zes Shelter City Nederland gasten. Voor het maken van elk portret bracht ze eerst veel tijd door met de mensenrechtenverdedigers om hun strijd en kracht te leren kennen: “Ik luisterde naar hun verhalen. Dan ging hun masker af.” Deze persoonlijke aandacht maakt de portretten extra indrukwekkend.

Elk portret komt met een verhaal van de betreffende mensenrechtenverdediger. Bijvoorbeeld het verhaal van journalist en activist Tomy, die zich inzet voor vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting en de grondrechten van de inheemse bevolking in Honduras. Journalist zijn is gevaarlijk werk in Honduras. Tomy:  “Het werk als mensenrechtenverdediger geeft extreem veel voldoening. Maar voordat je eraan begint moet je serieus nadenken over een dergelijke keuze.” Ze kwam op adem in Shelter City Den Haag. Tijdens haar verblijf kon ze mentaal herstellen en heeft ze capaciteiten opgebouwd op het gebied van digitale en fysieke veiligheid.

Op dit moment verblijven er twaalf internationale mensenrechtenverdedigers in Nederland die onderwerpen behandelen zoals vrouwenrechten, LHBTIQ+-rechten en het milieu.

Over Shelter City

Shelter City is een wereldwijde beweging die veilige en inspirerende verblijfplaatsen creëert voor mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen. Daar komen ze op adem, krijgen ze ondersteuning op maat en ontmoeten ze bondgenoten, zodat ze hun lokale acties voor verandering met hernieuwde kracht kunnen voortzetten. Elke Shelter City bestaat uit een lokaal netwerk van organisaties en burgers.