Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » ‘Actie #GroenLicht’ voor mensen op de vlucht

‘Actie #GroenLicht’ voor mensen op de vlucht

30-11-2021

Click here for English

De afgelopen weken groeiden de aantallen vluchtelingen die vast zitten aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen van enkelen tot duizenden. Dit is het resultaat van de geopolitiek van Wit-Rusland en het beleid van Polen om ongedocumenteerde migranten en vluchtelingen tegen te houden en terug te sturen. Voor de mensen op de vlucht begint daar Europa, maar asiel aanvragen wordt onmogelijk gemaakt. Ze komen daardoor in een niemandsland vast te zitten, vaak zonder of met weinig eten en drinken. Daarnaast zakt de temperatuur steeds verder onder het vriespunt.

Vanuit heel Polen zijn er inwoners die ingrijpen. Ze zorgen voor water, voedsel en kleding. Een Poolse burger startte met het branden van een groene lamp boven zijn voordeur. Hij wilde hiermee laten weten dat het huis voor de mensen op de vlucht een veilige plek is. Inmiddels branden er zo’n 100 groene lampen boven huizen van inwoners die hem volgden, om vluchtelingen te laten weten dat ze daar veilig zijn, niet verlinkt zullen worden en welkom zijn voor een kop thee, het opladen van hun telefoon en een moment in de warmte van het huis.

Kleur Nederland groen met een #GroenLicht voor vluchtelingen!

Geïnspireerd door deze Poolse burgers organiseert Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN) op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, de campagne ‘Actie Groen Licht’ . Via deze campagne roepen zij instanties en inwoners van Nederland op om hun woning of gebouw groen te laten kleuren. Ze vragen hier aandacht voor de mensenrechten van vluchtelingen, die altijd en overal gerespecteerd moeten worden als mensen op de vlucht aan, op of over de grens van Europa asiel aan willen vragen.

Als Justice & Peace doen wij mee aan deze actie en kleuren wij ons kantoor aan de Riviervismarkt 4 in Den Haag groen. Samen met Netherlands Helsinki Committee en Human Security Collective doen wij als gebouw mee met deze campagne. Wij vragen jullie ook mee te doen en op 10 december een groen licht te branden voor mensenrechten van vluchtelingen wereldwijd!

Doe mee op vrijdag 10 december en give a green light to refugees, to safe havens and to safe pathways. Brand een groen licht achter je raam en print deze poster om op het raam te plakken.

Tips nodig om een groen licht te maken? Klik dan hier. Je kunt dit gemakkelijk thuis maken, door een fietslampje in een jamppot of tomatenemmer te leggen en er vervolgens een groen papiertje tegen de rand aan te plakken.

#Groenlicht voor mensen op de vlucht

Want mensen op de vlucht zouden te allen tijden asiel moeten kunnen aanvragen. Asiel aanvragen is een grondrecht en alle staten die zich bij het Vluchtelingenverdrag hebben aangesloten zijn verplicht dit grondrecht te verlenen, zo ook alle EU-staten. Je hebt als persoon recht op internationale bescherming. Op veel plekken in de wereld en aan de randen van Europa worden vluchtelingen onrechtmatig tegen gehouden en teruggestuurd.

#Groenlicht voor veilige havens

Brand een groen licht voor een warme ontvangst van mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Een safe haven waar ze waardige, betekenisvolle en gelijkwaardige relaties kunnen opbouwen met elkaar en anderen. Waar ze geen vluchteling meer zijn, maar hooguit nieuwe buur, vriend(in), collega en stadsgenoot.

#Groenlicht voor veilige routes

Brand een groen licht voor veilige routes voor mensen op de vlucht. Een veilige, legale manier om asiel aan te vragen voor een nieuw bestaan in een veilig land, zodat een zware en gevaarlijke reis niet nodig moet zijn. Zodat vluchtelingen niet tussen twee grenzen heen en weer worden gejaagd, of in andere onveilige en mensonterende situaties terecht komen, zoals de boten in het Kanaal of de Middellandse Zee.

Wil je meer doen? Doe samen met vrienden mee aan Samen Hier!

De bewoners in Polen gaven het dappere voorbeeld het groene licht te branden om te laten zien dat hun woning een tijdelijke veilige plek was voor de vluchtelingen; dat ze daar terecht konden ondanks de angst voor problemen met de Poolse autoriteiten. Deze bereidheid om vluchtelingen te ontvangen en een warm welkom te bieden, zien wij ook in Nederland. Daarom zijn we Samen Hier gestart: een beweging van actieve burgers en organisaties die zich inzet om veilige routes en veilige havens mogelijk te maken voor mensen op de vlucht in Nederland, door middel van community sponsorship. We matchen een nieuwkomer met een groep van vijf inwoners en zij trekken samen een jaar met elkaar op. Deze Samen Hier communities vormen veilige havens en zorgen er samen voor dat mensen op de vlucht zich vanaf dag één welkom voelen in Nederland en kunnen landen.

Door mee te doen aan Samen Hier zet je je in voor het creëren van veilige routes voor mensen op de vlucht. Juridisch zijn er meerdere manieren om veilige routes te bieden. Naast de bestaande en duurzame mogelijkheid van hervestiging van vluchtelingen op voordracht van UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties), kun je denken aan het bieden van humanitaire visa, of mogelijkheden voor vluchtelingen om voor studie of werk naar Nederland te komen. Bij deze opties hoeven de mensen géén onveilige route af te leggen en komt de persoon direct terecht in een woonplaats (dus zonder eerst in een asielzoekerscentrum te komen).

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Samen Hier of stuur een mail naar info@samenhier.nl.