Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Europees Burgerinitiatief ‘A Welcoming Europe’ werpt eerste vruchten af!
13-02-19

Europees Burgerinitiatief ‘A Welcoming Europe’ werpt eerste vruchten af!

Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie opgedragen een humanitair visum in het leven te roepen, zodat vluchtelingen in hun eigen regio in de ambassades van de Europese lidstaten, zoals Nederland, een humanitair visum kunnen aanvragen. Op deze manier kunnen ze dan veilig reizen naar een Europese lidstaat om daar asiel aan te vragen. Een mooie ontwikkeling die precies past in de  doelstellingen van het Europees Burgerinitiatief A Welcoming Europe waarvoor Justice and Peace in Nederland actie voert!

Het is nu aan de Europese Commissie om eind maart met een voorstel te komen dat een Europees humanitair visum mogelijk maakt. Door deze procedure mogelijk te maken zal het dodental in de Middellandse  Zee drastisch worden teruggebracht en het business model van de mensensmokkelaars ondermijnd, omdat mensen in staat zijn om op een veilige en legale manier naar Europa te kunnen reizen.

Het Europees parlement benadrukt echter dat de afgifte van een humanitair visum een bevoegdheid blijft van de Europese lidstaten. Daarom moeten aanvragers ook kunnen aantonen dat ze vervolgd worden en meewerken een aan veiligheidsscreening.

  • Justice and Peace verwelkomt deze ontwikkeling en ziet het als een eerste stap in de verdere hervorming naar een humaner, veiliger en duurzamer vluchtelingenbeleid.
  • Deze stap richting een EU humanitair visum onderstreept daarnaast dat de doelstellingen in het Europees Burgerinitiatief, waarvoor Justice and Peace in Nederland campagne voert, haalbaar zijn en dat deze petitie al haar eerste resultaten afwerpt!

Deel je steun voor een humaner Europees Asielbeleid en teken de petitie vóór 15 februari!