Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Den Haag voert actie: Zet je beste hoedje op voor Moria!
15-09-20

Den Haag voert actie: Zet je beste hoedje op voor Moria!

Met een ludieke Prinsjesdagactie voert mensenrechtenorganisatie Justice and Peace, samen met voorbijgangers bij de Grote Kerk actie om het kabinet op te roepen om meer vluchtelingen op te vangen. Ze doen dit met de slogan ‘Zet je beste hoedje op voor Moria’ en opvallende Prinsjesdag-hoedjes. Aanleiding is de nijpende situatie in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos die afgelopen week verergerde na verschillende branden. De organisatie vraagt het kabinet om dringende en duurzame actie.

Programma coördinator Migratie & Mensenrechten Maaike Graaff: “Er moet nu een snelle oplossing komen voor de duizenden dakloze mensen uit kamp Moria, maar dit mag niet ten koste gaan van de bijdrage die Nederland levert aan de opvang van kwetsbare vluchtelingen wereldwijd.” Op de langere termijn wil de organisatie daarom dat het kabinet het mogelijk maakt voor lokale overheden en inwoners om zelf vluchtelingen te hervestigen. “Wij hebben een concreet plan klaarliggen dat in veel andere landen heel goed werkt. De wil en het draagvlak zijn er, nu de politieke ruimte nog.”

Justice and Peace startte in 2019 met Samen Hier, een beweging van kleine groepen mensen en organisaties die vluchtelingen een plek bieden in hun community of netwerk. Op dit moment zijn er veertig Samen Hier groepen actief in Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Almere. Samen Hier heeft de ambitie om de eerste Nederlandse toepassing van community-sponsorship te worden, een model dat in bijvoorbeeld Canada, Engeland en Duitsland al heeft laten zien hoe lokale communities een nieuwe sociale infrastructuur willen en kunnen bouwen die de overheid ondersteunt bij de ontvangst en integratie van vluchtelingen.  Groepen burgers nemen een actieve rol en verantwoordelijkheid op zich om de veilige overkomst en/of snelle participatie van vluchtelingen in hun gemeenschap mogelijk te maken.

LAAT OOK JE STEM HOREN EN TEKEN DE ONDERSTAANDE PETITIES!