Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Aan het woord: Cultureel Ambassadeur Saron
22-04-20

Aan het woord: Cultureel Ambassadeur Saron

“In de Eritrese cultuur is het een taboe om over jezelf te praten.”

Saron woont sinds vier jaar in Nederland, daarvoor woonde ze in Eritrea. Vanaf de start van Samen Hier is ze al actief als Cultureel Ambassadeur. Ze heeft een enthousiaste en positieve persoonlijkheid. Dat kwam haar van pas toen zij in Katwijk ging wonen, een gesloten Christelijke gemeenschap, wat contact leggen soms lastig kan maken. “Gelukkig ben ik iemand die gemakkelijk is in de omgang. Zodoende leerde ik elke dag wat nieuws. Als ik vandaag iets leer dan wil ik dat morgen in de praktijk zien.” Zo is Saron zelfstandig ondernemer geworden en geeft ze trainingen over culturele sensitiviteit voor gemeentes en andere professionals die in aanraking komen met statushouders.

Foto: Saron presenteert de Samen Hier Eritrea middag.

Als cultureel ambassadeur overbrugt ze niet alleen taalbarrières die tussen Welkom Groepen en Nederlands lerende statushouders kunnen ontstaan. Ze overbrugt ook culturele verschillen en voorkomt daarmee veel kleine of grotere misverstanden. Aan beginnende Welkom Groepen geeft ze mee dat er geen domme vragen bestaan: “Door te vragen kun je heel veel leren. Je staat als het ware stil bij je eigen cultuur en die van een ander, en beseft daardoor ook dat er misverstanden kunnen ontstaan’’. Aan Eritreeërs geeft ze als tip om meer over zichzelf te praten. Best een moeilijke opdracht, want “in de Eritrese cultuur is het een taboe om over jezelf te praten. Door vragen te stellen en over jezelf te vertellen creëer je een veilige en vertrouwde omgeving waardoor je veel van elkaar leert”.

Respectloos, of juist niet?

“Je kan niet zomaar een andere cultuur begrijpen”, vertelt Saron. “Je kan dat goed merken als je bijvoorbeeld op vakantie gaat als Nederlander naar Duitsland of België. Onbewust zijn er belemmeringen, omdat je vanuit je eigen cultuur handelt. En Eritreeërs zijn van een compleet andere cultuur.

Zo maakte ze mee dat een Eritrese man zijn Welkom Groep had uitgenodigd om koffie te komen drinken. Voor wie het niet weet: in de Eritrese cultuur komt er een hele ceremonie aan te pas, een Eritrees koffieritueel kan wel drie uur duren! “De Nederlanders dachten: ‘oh één uur  is genoeg, dat zetten we even in de agenda’. Na één uur, terwijl de koffie nog werd voorbereid, dachten ze: ‘Nou, één uurtje is voorbij en we gaan weer.’ De Eritrese man vroeg zich af  waarom? Hij vond het eigenlijk respectloos om na één uurtje al weg te gaan. Terwijl de Nederlanders denken ‘Nou, dat is respectloos, want we zitten hier al één uur te wachten en krijgen nog steeds geen koffie’.” Zowel de Nederlanders als de Eritrese man hadden een andere verwachting van het afspraakje en ervoeren de ontstane situatie zelfs als respectloos. Niet zo gek, aldus Saron: “Respect heeft vanuit beide culturen een andere definitie. Het is een simpel misverstand maar zo begint het.”  Saron kon het gelukkig goed uitleggen. “Dan kunnen de deelnemers zich daar op aanpassen. Kijk, je hebt gewoon twee extremen, en de Cultureel Ambassadeur brengt dat in het midden zodat beiden ook begrip krijgen voor elkaar.”

Cultureel Ambassadeurs zijn onmisbare puzzelstukjes in het Samen Hier netwerk. Zij staan altijd voor de groepen klaar en spelen een sleutelrol in het leggen van verbindingen tussen verschillende culturen en talen. Ook, of misschien juist als het gaat om kleine dingen, zijn zij de experts op het gebied van culturele sensitiviteit. Voor alle Samen Hier deelnemers is een Cultureel Ambassadeur eenvoudig bereikbaar door ze een appje te sturen.


Wat kan jij doen?

Ben jij geïnspireerd geraakt om als Cultureel Ambassadeur mee te doen aan Samen Hier? Stuur een mailtje naar info[at]samenhier.nl en meld je aan!

Of zou jij graag mee willen doen aan Samen Hier? In de tweede helft van 2020 gaan er weer nieuwe groepen van start. Hou onze sociale media en website in de gaten om op de hoogte te blijven wanneer en waar!