Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Antoine

Antoine, geeft nieuwkomers een tweede kans

Antoine Defesche liep in 2015 eigenlijk per toeval tegen de Syrische Tarek Karim aan. In het voormalige Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag, waar de Horeca Academie is gevestigd, zat tot eind dat jaar ook een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen. Tarek, een van hen, maakte met zijn kookkunsten indruk op Antoine. Die bood Tarek een tweede kans door middel van een studiebeurs en legde daarmee de basis voor een speciale beurs voor statushouders.

De studiebeurs die Tarek in 2015 kreeg, zorgde ervoor dat hij een jaar later een koksopleiding afrondde. Hij was daarmee de eerste statushouder aan de Horeca Academie die op deze manier zijn opleiding kon financieren. Voor Antoine was het succesvolle traject aanleiding om de beurs vaker te verstrekken, met hulp van buren ZonMW. NWO en AT&T. “Ondertussen zijn vier nieuwkomers opgeleid, van wie er drie nu in de horeca werken”, aldus Antoine. Trots vertelt hij dat Tarek nu in het restaurant van The Hague Teleport Hotel werkt als chefkok en daar prachtige creaties maakt. Maar het gaat om meer mensen, benadrukt hij: “Op dit moment volgen twee statushouders de opleiding, van wie één met een studiebeurs.”

Extra aandacht is geen overbodige luxe voor het opleiden van al deze statushouders, zo bleek al snel.

“Ze hebben een individuele aanpak nodig. Maar daarvoor gaan we wel het gesprek aan met hen. Wij bepalen niet alles zelf en zij doen dat ook niet alleen”, zegt Antoine.

De Horeca Academie lijkt daarvoor de perfecte plek. “We zijn kleinschalig met 150 leerlingen. Dan werkt zo’n individuele aanpak ook goed. Naast de beurs helpen we de statushouders bijvoorbeeld met extra coaching en het zoeken naar een werkplek.” Soms gaat die hulp nog verder: “We ondersteunen hen ook met het omgaan met de financiën als dat nodig is. Tarek stuurde al het geld dat hij verdiende naar z’n ouders. Daardoor hield hij zelf niets over en kwam hij in de problemen. Dan proberen wij hem te leren dat hij niet alles moet opsturen”.

Antoine legt uit dat de Horeca Academie begeleiding biedt aan elke deelnemer van de opleidingen die dit nodig heeft. Omdat dit de studie ten goede komt.” Daartegenover staat dat de Horeca Academie dezelfde toewijding van de studenten verwacht. “Als iemand zonder reden afwezig is, bellen we meteen op. Onze studenten willen in één jaar een opleiding doen, dan moeten we daar ook achteraan zitten.”

Niet voor niets is Antoine actief betrokken bij de Haagse Huiskamer. “Mijn waarden, van jongs af aan, zijn maatschappelijke betrokkenheid en gastvrijheid. Vroeger hebben we eens een Vietnamese bootvluchteling in huis gehad. Dat was niet raar voor ons, mijn ouders waren altijd al met sociale projecten bezig.” Antoine, die een opleiding tot psycholoog volgde en actief was in het onderwijs en de horeca, maakte op een gegeven moment zelf ook de stap naar zulke maatschappelijke projecten. Zo hield hij zich bezig met (taal-)coaching voor vluchtelingen, een totaal andere bezigheid dan de toets- en testontwikkeling waarin hij zich specialiseerde als psycholoog.

Diezelfde overstap ziet hij bij een groot deel van de deelnemers. Veel van de mensen die de opleiding volgen, hebben hiervoor een studie gedaan die niet bij hen paste. Soms gaat het om bureaumensen die toch liever niet achter dat bureau zitten, soms leidt de Horeca Academie mensen op die leven van  een uitkering. De gemiddelde student aan de Horeca Academie is dan ook 26 jaar oud, “en heel gemotiveerd”, voegt Antoine daaraan toe. “We geven hen een tweede kans, dat zit in ons DNA.”

Vluchtelingen, die hier in Nederland opnieuw een bestaan moeten opbouwen, passen binnen diezelfde gedachte. Antoine zou ook graag een bijdrage van de gemeente hierbij zien.

“Zo’n beurs zorgt juist ervoor dat de inburgering van een vluchteling de samenleving minder geld kost. Op deze manier kunnen we namelijk een goed individueel traject aanbieden met snelle, concrete resultaten. Kijk maar naar Tarek!”

Via de Haagse Huiskamer hoopt Antoine nog meer nieuwkomers te bereiken. Dat je als stad én als inwoners aan een nieuwkomer laat zien dat hij of zij welkom is, spreekt hem aan. “Wegwijs worden in Nederland is moeilijk en daar heb je hulp bij nodig. De Haagse Huiskamer biedt de ontmoetingsplek waar mensen die bekend zijn in de stad nieuwkomers een zetje in de goede richting geven. Daar willen wij graag aan bijdragen”.

Antoine Defesche is partner van de Haagse Huiskamer, een initiatief van Justice and Peace dat een platform biedt voor creatieve en efficiënte integratie initiatieven in Den Haag.