Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Marcel

Marcel, het intergreren van vluchtelingen in de arbeidsmarkt om uitsluiting tegen te gaan

Interview door Joris van Erp

“Ik denk dat het feit dat het mensen verbind het belangrijkste aspect binnen Humanity Cab is.”

Marcel Kleizen is professioneel voetbal speler geweest, is Europees kampioen van bike couriers, sociaal entrepreneur en een inwoners van Den Haag. Vorig jaar is hij een sociaal initiatief gestart samen met Paul Driest. Het idee is om Eritrese vluchtelingen een baan aan te bieden in de fietssector: Eritrea Fietst.

“Ik probeer de sociale problemen waar ik mee bezig ben om te zetten in de praktijk. Er wordt enorm veel moeite gestoken in het analyseren en rapporteren van problemen, maar vaak wordt er weinig gedaan om echt actie te ondernemen. Segregatie tegengaan door mensen te verbinden, dat is essentieel.”

“Ik fietste zelf veel en het viel mij op dat de Eritreeërs met wie ik samenwerkte vrij getalenteerde fietsers zijn – net zoals hier is fietsen onderdeel van de cultuur in Eritrea. Ik kwam in contact met Paul, die werkte als taaldocent voor vluchtelingen. Hij had ook al nagedacht over het aanbieden van banen aan Eritreeërs in de fietssector. In een land dat wereldberoemd is om zijn fietsen, dachten we dat er hier mogelijkheden moesten liggen voor baankansen voor deze mensen.”

Marcel verbind integratie en duurzaamheid in verschillende sociale initiatieven waar hij zich mee bezig houdt. Humanity Cab zal de eerste fiets-taxiservice in Den Haag worden, die gemanaged en verzorgd wordt door Eritrese vluchtelingen.

Humanity Cab is in april 2018 van start gegaan, met twee taxi’s. Marcel en Paul zullen blijven helpen met hun organisatie Eritrea Fietst, maar het is de bedoeling dat de Eritreeërs het uiteindelijk helemaal zelf zullen runnen. Marcel hoopt dat Humanity Cab de Eritreeërs zal helpen door hen een baan te geven en door hen te introduceren tot het entrepreneur schap in Nederland.

“Verschillende sociale groepen in Nederland blijven vaak gescheiden van elkaar. Humanity Cab brengt Eritrese migranten naar het centrum van de Nederlandse maatschappij. Ze raken bekend met toeristen en de inwoners van Den Haag. Zowel de Eritreeërs als de inwoners zullen hier hun voordeel uit halen.”

“Communicatieproblemen blijft een van de meeste voorkomende obstakels bij het integreren. Ondanks het feit dat veel Eritreeërs wat Nederlands en Engels spreken, blijven diepgaandere relaties onbereikbaar. Problematische communicatie zorgt voor afstand en segregatie, wat kan leiden tot onverschilligheid. Ik hoop dat Humanity Cab mensen kan verbinden en ze dichter bij elkaar kan brengen, gewoon door samen een taxiritje te maken.”

Humanity Cab heeft supporters nodig om te kunnen starten! Ondersteun hen en steun het ondernemerschap voor en door vluchtelingen in Den Haag.

Marcel Kleizen is een van de oprichters van de in Den Haag gebaseerde sociale start-up Eritrea Fietst, die gepromoot is door Haagse Huiskamer. Dit is een initiatief van Justice and Peace Nederland, om entrepreneurs en inwoners van Den Haag samen te brengen ten behoeve van een betere integratie.