Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Manon

Manon, mensenrechtenverdedigers leren om ook voor zichzelf te zorgen

Foto door Daniella van Bergen

Manon is één van de trainers van Justice and Peace. Ze vertelt ons over haar ervaringen die zij heeft opgedaan tijdens de vele training courses die ze georganiseerd en gegeven heeft.

“Maar bovenal, helpen we hen met een veilige plek, waar zij samen kunnen komen, andere MRV’s kunnen ontmoeten en het gevoel krijgen dat ze niet alleen staan in de strijd. Ze realiseren zich dat het niet uit maakt waar ze zich bevinden of welk werk ze doen, ze voor dezelfde hete vuren staan als andere mensenrechtenverdedigers.”

“Zij verdedigen hun rechten en wij ondersteunen hn activisme. Dit werk is emotioneel en geeft veel voldoening!”

“Het is altijd een uitdaging om sessies over veiligheidsonderwerpen goed in elkaar te zetten. Iedere groep is namelijk heel verschillend, elke mensenrechtenverdediger heeft een heel persoonlijk en vaak gecompliceerd verhaal dat hij/zij met zich mee draagt. Ik train mensen die constant onder druk staan en het risico lopen opgepakt te worden, met bedreigingen te maken krijgen, onderdrukt en mishandeld worden, alleen omdat zij vechten voor mensenrechten. De overheden en bedrijven die hiermee te maken krijgen en het hier niet mee eens zijn, maken hen het leven zuur.

De meeste MRV’s die meedoen aan de trainingen zijn psychologisch kwetsbaar. Met mijn team helpen we hen om door het proces heen te gaan. Ze leren risico’s in te schatten, we leren hen over hoe ze het beste een eigen veiligheid-strategie op kunnen zetten om zich te verdedigen tegen aanvallen, vervolgingen, arrestaties etc. Maar het is een wederzijds leerproces: zij hebben enorm veel ervaring, waar wij veel van leren. Dit deel-proces is erg waardevol voor mij en degenen die mee doen aan de trainingen.

“Ik hoor vaak van de MRV’s dat het verblijf van twee weken in Den Haag een opluchting is.”

Ze kunnen eindelijk slapen, kunnen vrij over straat lopen en de constante druk die zij voelen even loslaten. Ze krijgen tijdens de sessies ook tijd om te mediteren over en te reflecteren op het werk dat ze doen. Gisteren tijdens een sessie over motivatie en welzijn, zei een van de MRV’s: we werken altijd, maar we denken nooit over ons werk, omdat we daar geen tijd voor hebben. Het is heel goed dat we hier leren hoe we voor onszelf moeten zorgen.

“Veel van hen benadrukken ook dat de training courses in Den Haag hen het gevoel geven dat ze onderdeel uitmaken van een netwerk van solidariteit, waarop zij kunnen rekenen: we zijn allemaal deel van een familie, verspreid over de hele wereld.”

Lees meer over de trainingen van Justice and Peace