Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Juan

Juan, opent zijn atelier voor ‘nieuwe’ Rotterdammers

Interview door Niki Sluijter
Foto door Justice and Peace

Juan Heinson Huala werkt als kunstenaar, is vrijwilliger bij VluchtelingenWerk én bij Platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen. Daarnaast is hij zelf bijna 40 jaar geleden gevlucht uit Chili en leerde Justice and Peace hem kennen als één van de drijvende krachten achter het Welkom Hier festival in Rotterdam (januari 2018).

Juan zet zich in voor vele lokale kunst en cultuur activiteiten voor en door vluchtelingen en werkt daarnaast dagelijks met ‘nieuwe’ Rotterdammers in zijn atelier in de wijk Delfshaven. De open sfeer in zijn atelier valt direct op door een lange, met verf bespatte werktafel waaraan zijn leerlingen werken, omringd door allerlei kleurige schilderijen. “We geven geen les, we geven ruimte om vanuit wie jij bent, die eerste lijn die jij kan tekenen, om je vanuit daar te ontwikkelen.”

Voor Juan is kunst meer dan een les over tekenen of schilderen, met kunst hoopt hij kinderen en volwassenen een methodiek te leren ontwikkelen om ideeën te realiseren in een eindproduct. Een methodiek die zijn leerlingen niet alleen binnen het atelier gebruiken, maar juist hierbuiten. “Denken, plannen, uitvoeren en dán heb je een eindproduct. Dat kan jij ook! Die realisatie komt ook op het moment dat we een presentatie of expositie organiseren, dan zien de leerlingen wat zij zelf voor elkaar hebben gekregen. “

“We zien dat het vertrouwen in hun eigen mogelijkheden, dat zij ontwikkelingen , zo veel goeds brengt. We zien dat de leerlingen na een bepaalde tijd dingen zelf durven te doen en meer in zichzelf geloven. Dit is wat we stimuleren, dat ze geloven in hun eigen capaciteiten”.

Met activiteiten als het Welkom Hier festival in Rotterdam hoopt Juan op lokaal niveau ‘oude’ en ‘nieuwe’ Rotterdammers te stimuleren om de individuele en collectieve kracht van kunst en cultuur te omarmen. “Ik wil graag dat alle culturen in Rotterdam een goed podium krijgen .”

Juan hoopt in de toekomst als vrijwilliger van VluchtelingenWerk en Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen nog meer kunst en cultuur projecten voor en door vluchtelingen te realiseren in een solidair Rotterdam.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om stil te staan bij het feit dat we mensen met veel mooie talenten binnenkrijgen, mensen die helemaal niet thuis willen zitten, maar willen ondernemen. Jongeren die graag willen studeren en studies willen afronden die zij begonnen waren in eigen land. We moeten laten zien dat het gaat om mensen die niet passen in het beeld dat de media graag verkoopt. In die zin is het Welkom Hier festival een hele positieve schreeuw, waaraan toch wel door meer dan de 1000 bezoekers aandacht is getoond.”

Juan geeft ons mee: “Niet bang zijn, je hebt grote mogelijkheden in jezelf om van alles te ontdekken, veel meer dan je had gedacht. Zoek mogelijkheden en geniet. Praat met elkaar, zoek samen met elkaar naar de beste oplossing. Naar elkaar luisteren is echt van belang. En zoek af en toe hulp, want die hulp is wel te vinden!’’