Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Samen Hier online event#2: Tino’s rondleiding door Rotterdam
06-05-20

Samen Hier online event#2: Tino’s rondleiding door Rotterdam

“Welkom in Rotterdam” met die woorden begon de virtuele rondleiding van stadsgids Tino tijdens het tweede Samen Hier online event.

Tino van den Berg is fotograaf en stadsgids bij SeeRotterdam en SeeBreda. Sinds begin dit jaar doet hij mee aan Samen Hier en trekt samen met zijn vrienden van ‘Team Groos’ wekelijks online op met het gezin van Anis, die van Syrië naar Nederland vluchtte. Tino reageerde meteen enthousiast op het idee om een online event te organiseren voor Samen Hier deelnemers: “Deze tour is een grote primeur, voor het eerst in mijn leven doe ik een digitale tour, wie weet wordt dit wel de toekomst” zegt Tino blij.

Tino nam de 26 deelnemers uit Rotterdam, Almere, Den Haag en Haarlem mee op een ontdekkingstocht door Rotterdam via Google Maps en Streetview. De tour bracht de deelnemers bij hoogtepunten van de stad zoals het Centraal Station, het Stadhuis en de Markthal. Tino’s enthousiaste verhalen en weetjes over Rotterdam werden afgewisseld met een quiz over de stad. Wist je bijvoorbeeld dat de bijnaam van Rotterdam Centraal “Station Kapsalon” is? En dat de klokkenluider van de Rotterdamse Laurenskerk je lievelingsnummer voor je kan spelen?

“Het leuke aan het geven van een online tour is dat je de stad kan laten zien vanuit hele andere perspectieven. Je gaat eigenlijk met een helikopter over de stad heen en kunt er af en toe uitspringen en op straat lopen”

(Stadsgids Tino)

Een van de hoogtepunten tijdens de tour is het online bezoek aan de Laurenskerk, het enige overblijfsel van het middeleeuwse stadscentrum van Rotterdam. Tino vertelt dat deze bijzondere kerk tijdens het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd en dat er bijna twee decennia verstreken voordat de kerk was opgeknapt. Jan, een van de deelnemers uit Almere, kan zich nog herinneren wat voor klus het was om de kerk op te knappen: “Ik heb acht jaar in Rotterdam gewerkt en toen ik wegging was de kerk net klaar, toen mochten we hem voor het eerst bezoeken. Er zijn zoveel steenhouwers aan het werk geweest, het is echt enorm wat daar is gebeurd.”

Na de virtuele tour door Rotterdam namen de deelnemers het ook nog tegen elkaar op in een spannende quiz over andere Nederlandse en buitenlandse steden. Enkele Samen Hier deelnemers hadden quizvragen voorbereid over hun (geboorte)stad, waardoor niet alleen Samen Hier steden Den Haag, Haarlem, Almere en Rotterdam, maar ook Damascus en Asmara aan bod kwamen. De teams overleggen in hun WhatsApp groepen koortsachtig over de antwoorden, want welke rivier stroomt er eigenlijk door Damascus? En wat is de bijnaam van Asmara? Nu weten we dat dit de Barada rivier is en dat Asmara ook wel “Klein Rome” genoemd wordt.

Anis stelde vragen over Damascus, de stad waar hij vandaan komt. De Samen Hier deelnemers waren verrast te horen dat Damascus tussen de 8.000 en 10.000 jaar oud is.

Het bleef nog lang spannend in de WhatsApp groepen, maar uiteindelijk maakte Tino toch de eindstand bekend. De Samen Hier community neemt opgewekt afscheid, blij met zoveel nieuwe indrukken van Rotterdam en deze goede manier om de rest van de Samen Hier community nog beter te leren kennen.