Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » HRDs over COVID-19: Lookkate, deelt ervaringen als mensenrechtenverdediger in Thailand
13-06-20

HRDs over COVID-19: Lookkate, deelt ervaringen als mensenrechtenverdediger in Thailand

Op het eerste moment van mijn zelf-quarantaine voelde ik me gestrest omdat de mensenrechtensituatie nog steeds in een crisis verkeert, maar wij (mensenrechtenverdedigers) kunnen niet zo effectief werken als voorheen. Voor het grootste deel van mijn werk moest ik naar de gemeenschap reizen en workshops organiseren, maar ik kan het op dit moment niet doen. Het is een behoorlijk grote uitdaging voor mij.”
-Lookate, voormalig Shelter City gast

Vechten voor mensenrechten is een grote uitdaging geworden in het kader van de pandemie. De meeste mensenrechtenverdedigers hebben, net als iedereen, geen andere keus dan thuis te blijven. Sinds de Thaise regering de noodtoestand heeft uitgeroepen, is het werk van Lookkate zwaar getroffen.

Lookkate is een burger- en politieke rechtenverdediger uit Thailand en voormalig gast van Shelter City Maastricht. Als mede-oprichter en coördinator van een organisatie van jonge Thaise activisten, draait het meeste van haar werk om publieke campagnes en evenementen die de mensenrechten in Thailand promoten en bepleiten. Met de noodtoestand die op 26 maart van kracht werd, legde de Thaise regering echter een verbod op alle openbare bijeenkomsten. Lookkate en haar team moesten het tijdsschema van hun werk uitstellen, evenementen annuleren en hun strategisch werkplan voor de periode van de COVID-19 wijzigen. Dit hield ook in dat het personeel onder zelf-quarantaine naar huis moest worden gestuurd.

De zelf-quarantaine heeft echter haar tol geëist van Lookkate, toen ze zich ‘depressief en nutteloos’ begon te voelen, terwijl haar werk ernstig werd belemmerd door de afsluiting. De door de regering opgelegde maatregelen maakten haar ook bezorgd over de veiligheid van mensenrechtenverdedigers, van wie sommigen al doelwitten van de autoriteiten zijn. Omdat dit allemaal te veel werd om op te nemen, ging Lookkate op zoek naar strategieën om met haar mentale gezondheid om te gaan terwijl ze thuis werkte.