Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Haagse Vrijheidsmaaltijd & Bevrijdingsfestival 2022
12-05-22

Haagse Vrijheidsmaaltijd & Bevrijdingsfestival 2022

Foto boven: Anne Reitsma ©

Op 5 mei viert Nederland de vrijheid. Justice & Peace deed mee met verschillende events in Den Haag, de stad van Vrede & Recht.

We waren als programmapartner betrokken bij de organisatie van de eerste Haagse editie van de Vrijheidsmaaltijd. 500 mensen uit Den Haag, inclusief de Samen Hier community en de deelnemers van Shelter City Nederland, waren uitgenodigd aan enorme tafels aan het lommerrijke Lange Voorhout. Samen met hen reflecteerden we op de vrijheid die we kennen in Nederland en vierden we deze met lekker eten en mooie optredens.

Eén van de sprekers was Asya, Shelter City gas ten mensenrechtenverdediger uit Kazagstan die zich inzet voor de verbetering van politieke- en milieurechten in haar land. Staand op de tafels werd ze geïnterviewd door Leila Prnjavorac en raakte ze het publiek met haar persoonlijke verhaal over vrijheid, vertegenwoordiging, de detentie van vreedzame politieke activisten en het belang van de vrijheid en het recht om je thuis te voelen in je land en te mogen vertrekken en terug te komen.

“Je wilt dat jouw toekomst door ons wordt gecreëerd en niet door iemand anders.”
(Asya, politieke rechtenactivist uit Kazagstand & Shelter City deelnemer)

Samen Hier student community op het Bevrijdingsfestival Den Haag 2022.

Even verderop stond de Samen Hier student community op het Bevrijdingsfestival Den Haag. Tegen de achtergrond van het pop festival spraken de studenten met bezoekers over mensenrechten, vluchtelingenrechten en kinderrechten. Ook promootten ze hun visie van een veilige route naar Nederland voor studenten in vluchtelingenkampen, waar ze toekomstperspectief vinden in de vorm van een master en een verwelkomende en inclusieve studenten community.

“We willen Samen Hier student communities opzetten in meer steden.”
(Manju, Unicef ​​Student Team The Hague & co-founder van de Samen Hier student community)